Ce este indicele de masa corporala?

Ce este indicele de masa corporala?

Notiunea de indice de masa corporala a aparut intre anii 1830 si 1850 ca un indicator statistic care coreleaza masa unei persoane cu inaltimea persoanei respective. A fost inventat de belgianul Adolphe Quetelet in timpul dezvoltarii "fizicii sociale", fiind conceput ca o marime medie: menirea sa fiind masurarea unei populatii, nu diagnosticul asupra unei singure persoane.

Se stie ca riscul aparitiei unor boli grave creste datorita kilogramelor in plus. De aceea, Body Mass Index (BMI), in traducere „indicele de masa corporala”: IMC a fost adoptat caindicator oficial, recunoscut stiintific, de calculare a greutatii ideale pentru o viata sanatoasa. Se aplica atat la barbati, cat si la femei.

IMC are o formula simpla: masa corpului, masurata in kilograme, se imparte la patratul inaltimii, masurata in metri.

Rezultatul obtinut se compara cu niste etaloane:
- daca este mai mic decat 18,4, este vorba de o persoana subponderala;
- daca este intre 18,5 si 24,9, persoana are masa normala;
- daca este intre 25 si 29,9, se considera ca persoana e supraponderala;
- peste 30, indicele reflecta diferite grade de obezitate.

Cu siguranta, exista o interdependenta intre starea de sanatate si masa ideala, ba chiar o relatie de directa proportionalitate intre kilogramele in plus si riscul aparitiei unor afectiuni precum: hipertensiunea arteriala, boli cardiovasculare, unele tipuri de diabet sau de cancer sau a accidentelor vasculare.

Totusi, limitele IMC sunt numeroase:
1) Nu face distinctia intre tesutul muscular si cel adipos.
2) Nu ofera rezultate demne de luat in calcul in cazul copiilor, femeilor insarcinate, a sportivilor de performanta care au o masa musculara mare.
3) Nu ia in calcul istoricul „masei corporale” respective.
4) Nu tine seama de varsta si sex.

Insa masurarea precisa a procentului de grasime din organism este un procedeu migalos si costisitor, care nu poate fi utilizat pe scara larga: se utilizeaza valorile obtinute prin intermediul absorbtiei cu raze X de energie duala. Din acest motiv, IMC a fost utilizat peste 150 de ani, in ciuda dezavantajelor sale.

Pentru a utiliza IMC este necesara corelarea cu alti indicatori pentru a putea stabili riscurile pentru starea de sanatate:
1) stilul de viata: consumul de alcool, sedentarismul, fumatul;
2) factorul genetic si predispozitia pentru anumite afectiuni;
3) istoricul bolilor.

In incercarea de a surprinde – cu ajutorul antropometriei – starea de sanatate si armonia corpului omenesc, apar mereu noi indici. Astfel, BAI (body adiposity index = indicele de masa adipoasa) pare sa surprinda cu o precizie mai mare riscurile obezitatii. Formula sa este raportul dintre cel mai mare diametru al corpului (masurat in centimetri) si puterea 3/2 a inaltimii (masurata in metri).

Chiar daca decidem sa utilizam un asemenea indice de sanatate, inlaturarea factorilor de risc trebuie facuta sub indrumarea medicului. Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Friptura de miel in vin
1
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Ciorba cu carne de porc
2
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Ciocolata de casa
Bucataras.RO

Ciocolata de casa

Ciocolata asta este dedicatie pentru sotul meu, ii place asa de mult...Mai ales ca e facuta de mine. ;;)

Ciocolata de casa
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa