Cultura este un sistem de categorii, reguli de care oamenii tin cont in activitatile lor, chiar si in cele de rutina. Cultura modeleaza fiecare aspect al vietii, valorile, atitudinile, inclusiv modalitatea de a percepe oamenii grasi si oamenii slabi sau obiceiurile culinare. Valorile culturale, cum ar fi greutatea corporala, difera considerabil in functie de grupuri sociale.
Societatea trece prin inevitabile procese de modernizare, iar oamenii, pe masura ce situatia economica devine mai buna, se schimba. Din perspectiva greutatii, cercetatorii constata ca indivizii au tendinta de ingrasare. (Sobal si Stunkard 1989). Modernizarea implica schimbari in consumul de energie, transferindu-se energia de la om catre masina, explicindu-se astfel acumularea de kilograme.
Analiza comparativa a diferitelor culturi arata ca, in majoritatea cazurilor, este apreciata o greutate moderata, si nu o constitutie prea firava. (Brown si Connor 1987).
Istorie
Schimbarile istorice au marcat, de asemenea, modalitatea in care oamenii percep silueta ideala.
In Europa si America, inainte de anii 1900, formele pline reprezentau o garantie a sanatatii. In a doua jumatate a anilor '20, idealurile sociale s-au axat din ce in ce mai mult pe silueta filiforma. (Garner 1980).
In a doua jumtatate a secolului 20, erau apreciate persoanele mai plinute (Seidell 1995). Cercetatorii au numit acest fenomen epidemie de obezitate globala (Hill and Peters 1998 Organizatia Mondiala a Sanatatii 1998).
Modele istorice exista si in ceea ce priveste atitudinea fata de greutatea corporala si acestea au fost si sint in continua schimbare.
Contextul social
Trasaturile sociale ale indivizilor sint adesea corelate cu silueta acestora. Iata citeva exemple:
sex/gen
Potrivit cercetatorilor, in cazul femeilor este mai mare probabilitatea sa devina obeze, in comparatie cu barbatii (Brown 1991). In ceea ce priveste genul (statutul social al femeilor si barbatilor), preocuparile legate de silueta le revin femeilor. In plus, femeile sint judecate mai mult dupa modul in care arata, decit barbatii, greutatea si forma siluetei fiind conditii esentiale pentru a cataloga o femeie.
Stigmatizarea indivizilor obezi este mai accentuata in cazul femeilor decit in cazul barbatilor. (Sobal 1999)
virsta/stil de viata
Pe masura ce o persoana inainteaza in virsta, probabilitatea sa se ingrase sau sa devina obeza creste, dupa care scade in ultimii ani ai vietii. Factorii care influenteaza greutatea sint consumul de energie sau obiceiurile alimentare.
rasa/etnie
La o analiza a raselor realizata in SUA, cercetatorii au constatat ca minoritatile au tendinte de ingrasare, comparativ cu populatia majoritara. Nu exista insa o concluzie generala in ce priveste modul in care influenteaza greutatea corporala factori ca mostenirea genetica, tipul de activitate sau continutul caloric, mai ales in functie de etnie.
serviciu
Cercetarile arata ca femeile care nu lucreaza au tendinte sa devina obeze, spre deosebire de femeile active, angajate full-time sau part-time. In schimb, barbatii fara serviciu se incadreaza sub greutatea medie.
venit
Veniturile ridicate ii dau posibilitatea unei perosane sa preia controlul asupra modului in care arata. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile cu venituri mari se ingrijesc mai mult de modul in care arata si prezinta tendinte de ingrasare reduse.
educatia
Cercetatorii sint de acord ca educatia este un factor decisiv care influenteaza silueta. Nu exista indoieli ca persoanele cu studii superioare sint mai slabe decit cele cu un nivel redus al educatiei.
casatoria
Exista o relatie clara intre greutatea corporala si casatorie. In primul rind, persoanele obeze se casatoresc mai greu. Barbatii casatoriti cintaresc mai mult decit celibatarii. Multe persoane iau in greutate dupa ce se casatoresc (Craig and Truswell 1990). Cei care divorteaza slabesc.
Perioade specifice, anumite zone, conditiile demografice sint factori care influenteaza greutatea corporala. Supraponderabilitatea este un fenomen complex, dinamic, multidimensional, ce poate fi inteles doar daca este privit nu doar din perspectiva fiziologica, ci si sociala.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcNimic nu-i mai frumos decat vacanta la tara. Sa te trezesti dimineata in tril de pasarele si cantat de cocosi si sa servesti...
Chec cu mureIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii