Michel Montignac-Vinul ingrasa?


Ingrasa vinul? A venit momentul ade­varului!
Vinul inseamna energie! Toata lumea stie ca nutrientii energetici aduc o anu­mita cantitate de energie. Ea se exprima de regula in calorii, sau mai corect in kilocalorii: 1 g de proteine aduce 4 kcal. 1 g de glucide 4 kcal, iar 1 g de grasime 9 kcal. Un gram de alcool aduce 7 kcal. Valoarea calorica a vinurilor variaza in functie de gradul de alcool, dar si in functie de concentratia de zahar: 540 kcal la un litru de vin rosu de 9 grade; 690 kcal la un litru de vin rosu de 12 grade; 700 kcal la un litru de vin alb de 11 grade; 1 520 kcal la un litru de vin alb dulce.
Are vreo importanta cunoasterea valorii calorice a unui vin? Aceasta valoare este o cifra teoretica pentru un vin imbuteliat, odata absorbit de om, rezultatul este foarte variabil. In fapt, absorbtia caloriilor variaza in functie de momentul zilei: ea este mai puternica seara decat dimineata. Utilizarea calorica este la fel de variabila, dupa cum vinul este baut pe stomacul gol iau in cursul mesei . Si apoi, conteaza continutul alimentar al mesei. pentru ca absorbtia alcoolului (ca si a zaharurilor) este mai puternica sau mai slaba dupa cantitatea de fibre (mai ales solubile) pe care le contin alimentele ingerate.

In plus, se stie acum ca regimul hipocaloric constituie cea mai buna garantie de esec pentru candidatul la slabit. Studiile au demonstrat de multa vreme ca factorul energetic nu este determinant in cresterea in greutate. Pentru a slabi, alegerea trebuie orientata spre calitatea alimentelor, nu spre cantitatea lor. Obsesia caloriilor in dieta este o idee invechita.

Vinul si regimul

Mai intai, statisticile arata ca procentul de obezi nu este mai ridicat la consumatorii de vin decat la neconsumatori. Apoi, trebuie sa stim ca efectul vinului nu este legat de numarul de pahare baute, ci de importanta a ceea ce reprezinta acest aport energetic suplimentar in raport cu continutul mesei.
Daca vinul (de la trei pahare in sus) se adauga unei mese normale, el poate intr-adevar sa favorizeze cresterea in greutate. Daca, in schimb, vinul se substituie unei parti din alimentele care, in mod normal, ar fi fost consumate, nu numai ca nu ingrasa, dar poate chiar contribui la slabire.
Cu alte cuvinte, compensand prin vin o parte din energia pranzului, omul ar tinde mai degraba sa slabeasca. Este adevarat, dar e important de precizat ca aceasta diminuare in greutate, daca are loc, ar fi ii detrimentul masei slabe, ceea ce poate fi periculos; totul depinde daca vinul se substituie glucidelor sau lipidelor.
Oricum ar fi, cert este ca un pahar de vin la sfarsitul unei mese (normale) favorizeaza pierderea de grasime printr-o dubla actiune: pe de o parte, o relativa diminuare a secretiei de insulina (-1,4 unitati/litru de sange) si pe de alta parte, o crestere a cheltuielilor de energie cu 7%.

Sa notam ca, la persoanele in varsta, intestinul absoarbe mai putin bine nutrientii si cea mai mica producere de enzime ingreuneaza stocarea alcoolului sau transformarea lui in grasime susceptibila de a se depozita. Aceasta constatare ne permite deci sa conchidem ca un exces de bautura este mai bine tolerat de organismul persoanelor in varsta decat de cel al tinerilor.

In concluzie, se poate spune ca, pana la 30 g de alcool pe zi (adica echivalentul a 3 pahare de vin de 10 cl) baut in timpul celor doua mese principale, nu exista nici un risc de crestere ponderala la un subiect sanatos de corpolenta normala (in faza a Il-a a dietei Montignac de pilda).

Pentru o persoana aflata la cura de slabire (faza I), aceasta doza de alcool poate fi consumata fara riscul de a intrerupe procesul de slabire, cu conditia sa suprime ratia echivalenta de lipide (grasimi).

Pentru o femeie sau un barbat foarte sedentar, in perioada de slabire, consumul zilnic de vin posibil fara riscul unei cresterii in greutate va fi limitat la doua pahare pe zi, fiecare baut la sfarsitul mesei. Vinul, Copyright © 2010, Litera pentru versiunea in limba romana Acest articol a fost preluat din carte Vinul, publicata de editura Litera Alte articole recomandate Michel Montignac- Vinul este un aliment
Cum sa pastram vinul

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie
Bucataras.RO

Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie

Un tort pe care l-am pregătit pentru o aniversare şi l-am vrut foarte ciocolatos dar în acelaşi timp,mie îmi...

Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa