5 trucuri pentru a manca mai putin sarat

Mancarea primeste ultimul ingredient-secret, care anunta mesenii ca a venit momentul servirii mesei. Din pacate, dincolo de “ritualul” acesta al sarii, prin care mancarea este condimentata, sarea in exces afecteaza starea de sanatate, vasele de sange si rinchii mai ales. Si cum ce-i gustos in exces strica, multi au dus departe acest ritual al sarii, astfel incat s-au obisnuit sa-l practice la orice masa. Cum am putea totusi sa nu dam uitarii gustul sarii din bucate, dar sa avem grija si de sanatatea noastra? Iata cateva trucuri pentru condimentarea cu bun-simt a hranii.   1. Ierburile proaspete, sanatatea verde din camara Cimbrul, busuicoul, patrunjelul, mararul, tahonul etc. coriandrul sunt pline de vitamine si minerale. Aduc aroma mancarii, iz fresh, proaspat, exact ca la un pranz campenesc. Culese proaspete, adaugate cu masura, peste alimentele cu care se potrivesc, ierburile proaspete isi joaca rolul atat de bine, incat nici nu veti simti lipsa sarii din mancare. In plus, sunt surse importante de antioxidanti, adevarate pastile de sanatate. 2. Pas la alimente procesate Cu toate ca sunt bune, parca mai bune decat alimentele sanatoase, acelea pe care vrand-nevrand le catadicsim a fi mai putin atragatoare si savuroase, alimentele procesate sunt o mina de sare. Contin mult sodiu si, implicit, nu sunt recomandate pentru sistemul circular, pentru inima, rinichi etc. Iata de ce alimentele procesate nu ar trebui sa se regaseasca in cosul zilnic de cumparaturi. Evitati pe cat puteti semipreparatele, tot ce inseamna alimente procesate, inclusiv afumaturi (daca puteti, mancati rar), conservele, saramurile etc. 3. Totul cu masura Si daca nu puteti renunta la sare, ca parca mancarea e mai gustoasa asa, incercati sa puneti putina sare in podul palmei, un vaf si aruncati apoi in mancare. Nu folositi sarea din solnita pentru ca nu veti sti exact cat ati adaugat. Nu folositi alte recipiente cu sare, pentru veti avea tendinta sa condimentati din plin cu sare. In plus, incercati sa nu consumati mai mult de 2 ,000 de grame de sodiu pe zi. 4. Dressinguri home made Vin la sticla, au nuante apetisante, de-ti starnesc pofta si te lasa sa visezi la numarul de combinatii alimentare la care reusite, au totusi cam multe calorii, grasimi si conservanti. Dressingurile din comert, caci de ele vorbesc, nu sunt cele mai recomandate. Contin sare, pentru ca este cel mai uzitat conservant. Iata de ce nu este recomandat sa folositi dressingurile din comert, incercati sa vi le preparati in casa, din ingrediente sigure, naturale. Veti avea mai multe de castigat. 5. Fara tentatii la vedere Si pentru ca o masa corect asezata si un meniu gustos ii impresioneaza pe cei mai multi dintre noi, precis si prezenta recipientelor cu tot felul de condimente nu este uitata. Numai ca din politete se poate ajunge la un obicei nesanatos. Cu solnita pe masa, veti avea tendinta sa condimentati mancarea mereu. Asa ca, fara tentatii la vedere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Cele mai apreciate rețete
Chec aperitiv
1
Aperitive cu legume

Chec aperitiv

Este un aperitiv tare bun pe masa de sarbatori, de pus la pachet sau oricum preferati sa il serviti! Important este ca e...

Chec aperitiv
Tarta cu dovlecei zucchini
2
Aperitive cu legume

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Gogonele in saramura
3
Muraturi simple

Gogonele in saramura

Anul acesta am pus impreuna cu mama gogonele colorate si dragute, ne-am jucat aranjandu-le in borcane, dar cel mai mult o sa...

Gogonele in saramura
Prajitura cu mere si crusta de nuci
4
Prajituri

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Placinta cu branza ca in Maramures
5
Preparate sarate

Placinta cu branza ca in Maramures

Se face o maia dupa care se framanta bine aluatul din faina lapte cald si sare . Aluatul este bun si pentru paine. Se lasa la...

Placinta cu branza ca in Maramures
Parteneri
Pizza cu trei feluri de brânză
Bucataras.RO

Pizza cu trei feluri de brânză

Ingredientele, doar le-am enumerat deoarece fiecare in parte va adauga atat cat doreste , mai mult sau mai putin.

Pizza cu trei feluri de brânză
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui