Adevarata cafea arabica este servita fara zahar si fara lapte, "la fel de neagra ca noaptea, la fel de amara ca moartea si la fel de fierbinte ca dragostea". In tarile arabe, cafeaua a fost introdusa ca bautura in secolele 15 -16, cind Mufti of Aden descoperise proprietatile stimulative ale acesteia.
Potrivit scrierilor vremii, cafeaua era apreciata pentru ca reusea sa ii tina vigilenti pe arabi in timpul lungilor ore de rugaciune. Pina in acea perioada, boabele de cafea erau folosite doar ca medicament.
In tarile arabe, prepararea si servirea cafelei este un ritual cu traditie, care s-a pastrat neschimbat pina in zilele noastre de-a lungul sutelor de ani care au trecut. In zonele de oras, servitul cafelei este un semn de ospitalitate care trebuie acceptat. Insa, in aceste locuri, pregatitul cafelei se aseamana mai degraba cu obiceiurile din Turcia decit cu cele din zona desertica araba. Chiar si in aceste conditii, cafeaua este prajita in casa si transformata in pulbere fina in risnite stralucitoare de alama. Unii arabi piseaza manual boabele, cu instrumente numite Mihraz si Midaq.
Arabii prepara cafeaua intr-un vas numit Delleh si, de cele mai multe ori, folosesc diverse arome pentru a-i potenta gustul. Cel mai adesea prefera cardamom, planta condimentara foarte placut parfumata, care la noi se gaseste in plafarele specializate si in magazinele arabesti. Arabii strivesc aceasta planta intre palme, pentru a-i imbogati aroma. Alte familii prefera sofranul pentru a da gust bauturii.
Cafeaua se ia de pe foc dupa ce a dat in fiert de doua - trei ori si se infasoara vasul intr-o cirpa umeda, pentru ca zatul sa se separe rapid si cafeaua sa devina cremoasa, lasind sa iasa un abur parfumat, placut. Arabii, asa cum am spus, beau cafeaua fara zahar.
Persoanele mai in virsta prefera cafeaua Sultana, preparata din coji de la boabele de cafea, prajite intr-o tigaie pe foc pina devin aramii. Acestea se pun apoi intr-un vas cu apa care fierbe. Francezii aflati la curtea sultanului Yemen, care nu au baut decit cafea Sultana, au gasit ca este foarte aromata si delicata. Nu se pune zahar, dar nici nu este necesar, pentru ca are un gust complet.
Cafeaua Sultana nu se poate prepara decit in zona unde cresc arborii deoarece, daca s-ar usca si cojile, pentru export, si-ar pierde foarte mult din aroma.
In tarile arabe, cafeaua este servita in cani speciale, numite fanajeen, iar pe masa se asaza si dulciuri. Persoana care umple canile, numita Muqahwi, trebuie sa respecte un ritual: astfel, canile se umplu doar o treime. Cana se tine in mina dreapta, in timp ce vasul il tine in stinga. Persoana care bea cafeaua trebuie sa scuture usor din cana, la sfirsit, pentru a arata ca nu mai doreste sau sa o intinda catre cel care serveste, pentru a o umple din nou. In final, canile se pun in Maghsal, un vas cu apa unde se spala.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseO alta reteta deosebita, preluata din cartea virtuala descoperita intr-unul din mailurile vechi... Intrucat eu n-am stiut...
Crap in foi de dafin, stropit cu vin rosuPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii