Adevarata cafea arabica este servita fara zahar si fara lapte, "la fel de neagra ca noaptea, la fel de amara ca moartea si la fel de fierbinte ca dragostea". In tarile arabe, cafeaua a fost introdusa ca bautura in secolele 15 -16, cind Mufti of Aden descoperise proprietatile stimulative ale acesteia.
Potrivit scrierilor vremii, cafeaua era apreciata pentru ca reusea sa ii tina vigilenti pe arabi in timpul lungilor ore de rugaciune. Pina in acea perioada, boabele de cafea erau folosite doar ca medicament.
In tarile arabe, prepararea si servirea cafelei este un ritual cu traditie, care s-a pastrat neschimbat pina in zilele noastre de-a lungul sutelor de ani care au trecut. In zonele de oras, servitul cafelei este un semn de ospitalitate care trebuie acceptat. Insa, in aceste locuri, pregatitul cafelei se aseamana mai degraba cu obiceiurile din Turcia decit cu cele din zona desertica araba. Chiar si in aceste conditii, cafeaua este prajita in casa si transformata in pulbere fina in risnite stralucitoare de alama. Unii arabi piseaza manual boabele, cu instrumente numite Mihraz si Midaq.
Arabii prepara cafeaua intr-un vas numit Delleh si, de cele mai multe ori, folosesc diverse arome pentru a-i potenta gustul. Cel mai adesea prefera cardamom, planta condimentara foarte placut parfumata, care la noi se gaseste in plafarele specializate si in magazinele arabesti. Arabii strivesc aceasta planta intre palme, pentru a-i imbogati aroma. Alte familii prefera sofranul pentru a da gust bauturii.
Cafeaua se ia de pe foc dupa ce a dat in fiert de doua - trei ori si se infasoara vasul intr-o cirpa umeda, pentru ca zatul sa se separe rapid si cafeaua sa devina cremoasa, lasind sa iasa un abur parfumat, placut. Arabii, asa cum am spus, beau cafeaua fara zahar.
Persoanele mai in virsta prefera cafeaua Sultana, preparata din coji de la boabele de cafea, prajite intr-o tigaie pe foc pina devin aramii. Acestea se pun apoi intr-un vas cu apa care fierbe. Francezii aflati la curtea sultanului Yemen, care nu au baut decit cafea Sultana, au gasit ca este foarte aromata si delicata. Nu se pune zahar, dar nici nu este necesar, pentru ca are un gust complet.
Cafeaua Sultana nu se poate prepara decit in zona unde cresc arborii deoarece, daca s-ar usca si cojile, pentru export, si-ar pierde foarte mult din aroma.
In tarile arabe, cafeaua este servita in cani speciale, numite fanajeen, iar pe masa se asaza si dulciuri. Persoana care umple canile, numita Muqahwi, trebuie sa respecte un ritual: astfel, canile se umplu doar o treime. Cana se tine in mina dreapta, in timp ce vasul il tine in stinga. Persoana care bea cafeaua trebuie sa scuture usor din cana, la sfirsit, pentru a arata ca nu mai doreste sau sa o intinda catre cel care serveste, pentru a o umple din nou. In final, canile se pun in Maghsal, un vas cu apa unde se spala.
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouSamosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...
Samosa cu cartofiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereSupa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...
Supa ungureasca de chimenPentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...
Sos tartar cu patrunjelN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii