Cunoscuti sub numele generic de �E-uri�, aditivii alimentari intra la categoria celor mai des comentate subiecte.
La ora actuala, piata de produse alimentare evolueaza intr-un mediu dificil: consumatorii sunt exigenti, atenti la atributele senzoriale, nutritionale si igienice ale alimentelor, la durata mai mare de conservare, la o calitate ireprosabila, totul la un pret cat mai mic. Fara aditivi alimentari atingerea acestor obiective nu ar fi posibila si numeroase alimente nu ar exista pe piata.
Conform Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999, aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)
Aditivii alimentari au fost clasificati pe grupe. Iar pentru usurarea etichetarii, fiecare aditiv a primit un cod compus din litera "E", urmata de un numar alcatuit din 3 sau 4 cifre; astfel pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. La ora actuala, sunt peste 3.000 de E-uri. Conform Ordinului Ministerului Sanatatii 975/1999, in tara noastra sunt admisi 200 de aditivi alimentari.
Una din problemele care apar este ca uneori efectele nocive devin evidente dupa foarte mult timp si desi se iau multe precautii pentru a fi observate cat mai devreme, uneori identificarea cauzei unei boli sau a cresterii incidentei acesteia nu este usor de pus pe seama unui aditiv. Alt punct sensibil ar fi raportarea problemelor de sanatate, presupuse a se datora aditivilor.
Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiSe potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de friscaO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiDeserturi de vara Retete dietetice
Clatite cu capsuni si ciocolataPrajitura Carpati este una dintre prajiturile care erau prezente pe masa in zilele de sarbatoare atunci cand eram mica. Desi...
Prajitura CarpatiRetete dietetice
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de puicoltunasii sunt un desert obligatorui in meniul oricarui copil. Fie ca ii prepari cu cirese, capsuni, caise sau prune, ei...
Coltunasi cu cireseReteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...
Spuma de capsuni
Comentarii