Aditivi alimentari

(0)
postat de
Cunoscuti sub numele generic de �E-uri�, aditivii alimentari intra la categoria celor mai des comentate subiecte.


La ora actuala, piata de produse alimentare evolueaza intr-un mediu dificil: consumatorii sunt exigenti, atenti la atributele senzoriale, nutritionale si igienice ale alimentelor, la durata mai mare de conservare, la o calitate ireprosabila, totul la un pret cat mai mic. Fara aditivi alimentari atingerea acestor obiective nu ar fi posibila si numeroase alimente nu ar exista pe piata.Conform Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999, aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de ...
sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)Aditivii alimentari au fost clasificati pe grupe. Iar pentru usurarea etichetarii, fiecare aditiv a primit un cod compus din litera "E", urmata de un numar alcatuit din 3 sau 4 cifre; astfel pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international.

La ora actuala, sunt peste 3.000 de E-uri. Conform Ordinului Ministerului Sanatatii 975/1999, in tara noastra sunt admisi 200 de aditivi alimentari.Una din problemele care apar este ca uneori efectele nocive devin evidente dupa foarte mult timp si desi se iau multe precautii pentru a fi observate cat mai devreme, uneori identificarea cauzei unei boli sau a cresterii incidentei acesteia nu este usor de pus pe seama unui aditiv. Alt punct sensibil ar fi raportarea problemelor de sanatate, presupuse a se datora aditivilor.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.