Alimentatia in timpul sarcinii

Sarcina este, incontestabil, un moment magic in viata unei femei. In acest timp, femeia se hraneste mai mult sau mai putin bine. Avand in vedere ca din ceea ce mananca mama este hranit si copilul, nu este indicat sa se tina o cura de slabire, chiar daca ati luat ceva mai mult in greutate. Pana in luna a 9-a puteti lua 10-12 kg, dar feriti-va sa va ingrasati mai mult. Trebuie sa va feriti de mancarea condimentata, sarata si de consumul de bauturi alcoolice.

Pofta de mancare a unei femei insarcinate este o poveste cunoscuta. Exista femei in perioada de sarcina, care sunt foarte pofticioase si simt nevoia sa manance foarte mult, dar trebuie sa stim ca exista si femei la care aceasta senzatie nu apare.

Specialistii sustin ca unele alimente sunt de evitat in timpul sarcinii. Am enumerat unele dintre ele: Unele tipuri de peste: cu toate ca e bine-cunoscut faptul ca pestele este unul dintre alimentele cele mai indicate femeilor insarcinate, exista anumite specii care nu sunt recomandate. Este vorba despre cele care au in compozitie un continut ridicat de mercur. Consumul mare de mercur in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului si poate chiar provoca daune creierului acestuia. Printre aceste specii se numara: rechinul, pestele-sabie, macroul, tonul. Alimentele cu un continut ridicat de vitamina A: organismul femeii gravide are, desigur, nevoie de vitamina A. Dar daca aceasta se afla intr-o cantitate prea mare, este daunatoare dezvoltarii armonioase a fatului. Nu apelati niciodata singure la aportul de multivitamine ce contin inclusiv vitamina A. Este bine ca acestea sa fie administrate numai dupa ce ati intrebat medicul specialist sau la recomandarea acestuia. Vitamina A se afla in produsele alimentare de origine vegetala, unele fructe si legume, in faina de grau, malai, ardei gras, ceapa verde, morcov, spanac, rosii, caise si prune uscate. Produsele pasteurizate: listeria. Acest tip de produse sunt preparate din lapte crud. Daca procesul de producere a laptelui nu a fost facut in mod corect si laptele este "murdar" atunci s-ar putea sa fie infectat cu listeria. Femeile gravide nu ar trebui sa consume produse precum: laptele crud, branza proaspata sau sucurile nepasteurizate.

Cofeina: specialistii recomanda reducerea cantitatii de cafeina consumate zilnic de femeile gravide. Motivul principal il constituie faptul ca aceasta afecteaza absorbtia fierului de catre organism. Iar fierul este unul dintre elementele importante pentru buna dezvoltare a fatului. Pe de alta parte, un consum exagerat de cafeina poate sa conduca la nasterea unui copil cu o greutate scazuta. Mai mult, poate chiar sa determine un avort spontan. Cantitati importante de cafeina se afla nu doar in cafea, ci si in unele ceaiuri, in bauturile energizante sau in ciocolata. Indulcitorii artificiali: Aspartamul este un indulcitor care se gaseste in foarte multe mancaruri. S-a ajuns la concluzia ca daca este folosit in cantitati foarte mari acesta duce la aparitia cancerului. Datorita faptului ca i s-a facut foarte multa publicitate negativa acestui indulcitor, firma care l-a creat a scos pe piata neotamul. Nu s-au facut inca suficiente teste pentru a vedea daca si acesta este la fel de toxic, dar se crede ca ar fi mult mai rau decat aspartamul. Ouale crude: salmonela: Orice mancare in a carei compozitie sunt oua crude poate fi infectata cu salmonela. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa evitati consumul lor.

Femeia insarcinata are nevoie de foarte multe vitamine mai mult ca oricand. Vitaminele cele mai importante sunt A, B, C, D, E, K, P. De aceea este importanta alimentatia cu legume si fructe asa cum am spus si mai sus si alimente cu fibre, dar si vitaminele luate din farmacii prescrise de medic. Lipsa vitaminelor duce la oboseala si alte probleme care nu fac altceva decat sa ingreuneze cursul sarcinii.

Principiile unei alimentatii corecte au la baza:
Cat mai multe fructe si legume
Carne slaba, in special rosie
Cereale cu aport nutritiv
Produse lactate
Alimente cu aport scazut de sare
Putine prajeli si grasimi
Proteine adecvate
Anumite grasimi si uleiuri, in special mono-nesaturate si poli-nesaturate.
Este nevoie de un an intreg pentru ca o femeie sa-si revina dupa o perioada de sarcina. In timpul sarcinii este foarte important ca femeia sa isi creeze o dieta sanatoasa, pe care sa poata sa o respecte, fara probleme, si dupa nasterea celui mic.

Mai poti citi despre sarcina la UtileCopii

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Scovergi ardelenesti
4
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
5
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Parteneri
Desert prajitura Rudi cu afine
Bucataras.RO

Desert prajitura Rudi cu afine

Prajitura Rudi cu afine este usor de facut si foarte gustoasa!

Desert prajitura Rudi cu afine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!