Alimentatia in timpul sarcinii

(0)
admin postat de


Sarcina este, incontestabil, un moment magic in viata unei femei. In acest timp, femeia se hraneste mai mult sau mai putin bine. Avand in vedere ca din ceea ce mananca mama este hranit si copilul, nu este indicat sa se tina o cura de slabire, chiar daca ati luat ceva mai mult in greutate. Pana in luna a 9-a puteti lua 10-12 kg, dar feriti-va sa va ingrasati mai mult. Trebuie sa va feriti de mancarea condimentata, sarata si de consumul de bauturi alcoolice.





Pofta de mancare a unei femei insarcinate este o poveste cunoscuta. Exista femei in perioada de sarcina, care sunt foarte pofticioase si simt nevoia sa manance foarte mult, dar trebuie sa stim ca exista si femei la care aceasta senzatie nu apare.





Specialistii sustin ca unele alimente sunt de evitat in timpul sarcinii. Am enumerat unele dintre ele:

Unele tipuri de peste: cu toate ca e bine-cunoscut faptul ca pestele este unul dintre alimentele cele mai indicate femeilor insarcinate, exista anumite specii care nu sunt recomandate. Este vorba despre cele care au in compozitie un continut ridicat de mercur. Consumul mare de mercur in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului si poate chiar provoca daune creierului acestuia. Printre aceste specii se numara: rechinul, pestele-sabie, macroul, tonul.

Alimentele cu un continut ridicat de vitamina A: organismul femeii gravide are, desigur, nevoie de vitamina A. Dar daca ...
aceasta se afla intr-o cantitate prea mare, este daunatoare dezvoltarii armonioase a fatului.

Nu apelati niciodata singure la aportul de multivitamine ce contin inclusiv vitamina A. Este bine ca acestea sa fie administrate numai dupa ce ati intrebat medicul specialist sau la recomandarea acestuia. Vitamina A se afla in produsele alimentare de origine vegetala, unele fructe si legume, in faina de grau, malai, ardei gras, ceapa verde, morcov, spanac, rosii, caise si prune uscate.

Produsele pasteurizate: listeria. Acest tip de produse sunt preparate din lapte crud. Daca procesul de producere a laptelui nu a fost facut in mod corect si laptele este "murdar" atunci s-ar putea sa fie infectat cu listeria. Femeile gravide nu ar trebui sa consume produse precum: laptele crud, branza proaspata sau sucurile nepasteurizate.





Cofeina: specialistii recomanda reducerea cantitatii de cafeina consumate zilnic de femeile gravide. Motivul principal il constituie faptul ca aceasta afecteaza absorbtia fierului de catre organism. Iar fierul este unul dintre elementele importante pentru buna dezvoltare a fatului. Pe de alta parte, un consum exagerat de cafeina poate sa conduca la nasterea unui copil cu o greutate scazuta. Mai mult, poate chiar sa determine un avort spontan. Cantitati importante de cafeina se afla nu doar in cafea, ci si in unele ceaiuri, in bauturile energizante sau in ciocolata.

Indulcitorii artificiali: Aspartamul este un indulcitor care se gaseste in foarte multe mancaruri. S-a ajuns la concluzia ca daca este folosit in cantitati foarte mari acesta duce la aparitia cancerului. Datorita faptului ca i s-a facut foarte multa publicitate negativa acestui indulcitor, firma care l-a creat a scos pe piata neotamul. Nu s-au facut inca suficiente teste pentru a vedea daca si acesta este la fel de toxic, dar se crede ca ar fi mult mai rau decat aspartamul.

Ouale crude: salmonela: Orice mancare in a carei compozitie sunt oua crude poate fi infectata cu salmonela. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa evitati consumul lor.





Femeia insarcinata are nevoie de foarte multe vitamine mai mult ca oricand. Vitaminele cele mai importante sunt A, B, C, D, E, K, P. De aceea este importanta alimentatia cu legume si fructe asa cum am spus si mai sus si alimente cu fibre, dar si vitaminele luate din farmacii prescrise de medic. Lipsa vitaminelor duce la oboseala si alte probleme care nu fac altceva decat sa ingreuneze cursul sarcinii.





Principiile unei alimentatii corecte au la baza:


Cat mai multe fructe si legume


Carne slaba, in special rosie


Cereale cu aport nutritiv


Produse lactate


Alimente cu aport scazut de sare


Putine prajeli si grasimi


Proteine adecvate


Anumite grasimi si uleiuri, in special mono-nesaturate si poli-nesaturate.


Este nevoie de un an intreg pentru ca o femeie sa-si revina dupa o perioada de sarcina. In timpul sarcinii este foarte important ca femeia sa isi creeze o dieta sanatoasa, pe care sa poata sa o respecte, fara probleme, si dupa nasterea celui mic.





Mai poti citi despre sarcina la UtileCopii



Alte articole cu:
produse nepasteurizate
recomandari

De aceea, de Ziua Mondiala a Alimentatiei, din 16 octombrie 2010, ar trebui sa ne luam macar cateva minute din ...

citește—

Piramida alimentatiei sanatoase are rolul de a oferi organismului vitaminele si mineralele necesare. Conceputa ...

citește—

Pestele contine proteine de calitate si multi nutrienti ca: vitaminele B, zinc, iod si seleniu. In plus este ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite