Alimentele in dieta (2)

Ceapa verde Aliment apreciat in antichitate pentru virtutile sale terapeutice tonice si antiinfectioase, ceapa este un factor de sanatate si de longevitate. Bulgarii, care mananca multa ceapa, au un mare numar de centenari.
Ceapa verde este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, vitamina K, riboflavina, calciu, fier, potasiu. In plus, ceapa verde contine si tiamina, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor si zinc. Continut valoric pe 100g astfel: calorii - 25 Kcal; carbohidrati – 5,600 g proteine – 1,800 g Parti utilizate: bulbul si sucul lui. Proprietati: Uz intern: stimulent general (al sistemului nervos, hepatic, renal); dizolvant si eliminator al ureii si al clorurilor; antireumatismal; antiscorbutic; antiseptic si antiinfectios (antistafilococic: ceapa se comporta in privinta acestui microb ca un antibiotic); secretor, expectorant; digestiv (ajuta la digestia fainoaselor); echilibrant glandular; antisclerotic si antitrombozic; afrodiziac; hipoglicemiant; curativ al pielii si al sistemului pilos. Uz extern: emolient si rezolutiv (resorbant); antiseptic; antalgic (sedativ, calmant); indeparteaza tantarii. Indicatii: Uz intern: astenii, surmenaj fizic si intelectual, crestere; deficienta schimburilor; oligurii, retentii lichidieue (edeme, ascite, pleurezii, pericardite); azotemie, clomremie; reumatisme, artritism; litiaza biliara; fermentatii intestinale (diaree); injectii genitourhiare; afectiuni respiratorii (guturaie, bronsite, astm, laringita); gripa; atonie digestiva;
dezechilibrari glandulare; obezitate; arteroscleroza, prevenirea trombozelor; prevenirea senescetitei; prostatism; impotenta; diabet; adenite, limfatism, rahitism; paraziti intestinali. Uz extern: abcese, panaritii, furuncule, intepaturi de viespi; degeraturi, crapaturi; migrene; congestie cerebrala; surditate, tiuituri; nevralgii dentare; negi; plagi, ulcere, arsuri; pistrui; tintari (pentru a-i indeparta). Pepenele galben: Compozitia pepenelui galben: Apa......................................95%
P (g)....................................0,60
L (g)................................... 0,11
G(g)................................... 3,72
Calorii .............................. 33
Vitamina A........................ 25 la 3 000 U.I.
B (mg)............................... 0,03
C (mg)......... .....................1,05 la 2
P (mg)................................ 33
Ca(mg).............................. 20
Fe(mg)............................... 0,4
Proprietati (valoare alimentara aproape nula): racoritor; aperitiv; laxativ; diuretic; regenerator al tesuturilor.
Indicatii: anemii; tuberculoza pulmonara; constipatie, hemoroizi; oligurii; litiaza urinara; guta, reumatism; temperamente bilioase; ingrijirea tenului.
Contraindicat diabeticilor, enteriticilor, dispepticilor. Mod de folosire: Uz intern: fructul ca atare, la inceputul mesei. Sarea si piperul il fac mai digestiv si mai putin laxativ.
Uz extern: cataplasma cu miez peste arsurile usoare si peste inflamatii; ingrijirea tenului uscat. 1)Fructele verzi cand ajung la marimea unei nuci, se mananca murate in otet, la fel ca si castraveciorii. 2)Semintele fac parte, alaturi de cele de bostan alb, de dovleac si de castravete, dintre cele patru mari seminte reci. Se pregatesc din ele emulsii alinatoare, calmante si pectorale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Pisica de mare prajita
4
Mancaruri cu peste

Pisica de mare prajita

Peste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.

Pisica de mare prajita
Parteneri
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa