Alimentele in dieta (2)

(0)
admin postat de






Ceapa

verde



Aliment

apreciat in antichitate pentru virtutile sale terapeutice tonice si

antiinfectioase, ceapa

este un factor de sanatate si de longevitate. Bulgarii, care mananca

multa ceapa, au un mare numar de centenari.






Ceapa

verde este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, vitamina K,

riboflavina, calciu, fier, potasiu. In plus, ceapa

verde contine si tiamina, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor

si zinc.

 Continut

valoric pe 100g astfel:



calorii

- 25 Kcal;

carbohidrati

– 5,600 g

proteine

– 1,800 g





Parti

utilizate: bulbul si sucul lui.





Proprietati:

Uz

intern:

stimulent general (al sistemului nervos, hepatic, renal); dizolvant

si eliminator al ureii si al clorurilor; antireumatismal;

antiscorbutic; antiseptic si antiinfectios (antistafilococic: ceapa

se comporta in privinta acestui microb ca un antibiotic); secretor,

expectorant; digestiv (ajuta la digestia fainoaselor); echilibrant

glandular; antisclerotic si antitrombozic; afrodiziac;

hipoglicemiant; curativ al pielii si al sistemului pilos.



Uz

extern: emolient si rezolutiv

(resorbant); antiseptic; antalgic (sedativ, calmant); indeparteaza

tantarii.







Indicatii:

Uz

intern: astenii,

surmenaj fizic si intelectual, crestere; deficienta schimburilor;

oligurii, retentii lichidieue (edeme, ascite, pleurezii,

pericardite); azotemie, clomremie; reumatisme, artritism; litiaza

biliara; fermentatii ...
intestinale (diaree); injectii genitourhiare;

afectiuni respiratorii (guturaie, bronsite, astm, laringita); gripa;

atonie digestiva;
dezechilibrari glandulare; obezitate;

arteroscleroza, prevenirea trombozelor; prevenirea senescetitei;

prostatism; impotenta; diabet; adenite, limfatism, rahitism; paraziti

intestinali.

Uz

extern: abcese,

panaritii, furuncule, intepaturi de viespi; degeraturi, crapaturi;

migrene; congestie cerebrala; surditate, tiuituri; nevralgii dentare;

negi; plagi, ulcere, arsuri; pistrui; tintari (pentru a-i indeparta).







 Pepenele

galben:



Compozitia

pepenelui

galben:

Apa......................................95%
P

(g)....................................0,60
L

(g)...................................

0,11
G(g)................................... 3,72
Calorii

.............................. 33
Vitamina

A........................ 25 la 3 000 U.I.
B

(mg)............................... 0,03
C (mg).........

.....................1,05 la 2
P

(mg)................................

33
Ca(mg)..............................

20
Fe(mg)............................... 0,4








Proprietati

(valoare alimentara aproape nula): racoritor;

aperitiv; laxativ; diuretic; regenerator al tesuturilor.








Indicatii:

anemii; tuberculoza pulmonara;

constipatie, hemoroizi; oligurii; litiaza urinara; guta, reumatism;

temperamente bilioase; ingrijirea tenului.








Contraindicat

diabeticilor, enteriticilor, dispepticilor.



Mod

de folosire:

Uz

intern: fructul ca atare, la inceputul mesei. Sarea si piperul il

fac mai digestiv si mai putin laxativ.
Uz extern:

cataplasma cu miez peste arsurile usoare si peste inflamatii;

ingrijirea tenului uscat.

1)Fructele

verzi cand ajung la marimea unei nuci, se mananca murate in otet, la

fel ca si castraveciorii. 2)Semintele fac parte, alaturi de cele de

bostan alb, de dovleac si de castravete, dintre cele patru mari

seminte reci. Se pregatesc din ele emulsii alinatoare, calmante si

pectorale.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite