Alimentele in dieta (2)

Ceapa verde Aliment apreciat in antichitate pentru virtutile sale terapeutice tonice si antiinfectioase, ceapa este un factor de sanatate si de longevitate. Bulgarii, care mananca multa ceapa, au un mare numar de centenari.
Ceapa verde este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, vitamina K, riboflavina, calciu, fier, potasiu. In plus, ceapa verde contine si tiamina, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor si zinc. Continut valoric pe 100g astfel: calorii - 25 Kcal; carbohidrati – 5,600 g proteine – 1,800 g Parti utilizate: bulbul si sucul lui. Proprietati: Uz intern: stimulent general (al sistemului nervos, hepatic, renal); dizolvant si eliminator al ureii si al clorurilor; antireumatismal; antiscorbutic; antiseptic si antiinfectios (antistafilococic: ceapa se comporta in privinta acestui microb ca un antibiotic); secretor, expectorant; digestiv (ajuta la digestia fainoaselor); echilibrant glandular; antisclerotic si antitrombozic; afrodiziac; hipoglicemiant; curativ al pielii si al sistemului pilos. Uz extern: emolient si rezolutiv (resorbant); antiseptic; antalgic (sedativ, calmant); indeparteaza tantarii. Indicatii: Uz intern: astenii, surmenaj fizic si intelectual, crestere; deficienta schimburilor; oligurii, retentii lichidieue (edeme, ascite, pleurezii, pericardite); azotemie, clomremie; reumatisme, artritism; litiaza biliara; fermentatii intestinale (diaree); injectii genitourhiare; afectiuni respiratorii (guturaie, bronsite, astm, laringita); gripa; atonie digestiva;
dezechilibrari glandulare; obezitate; arteroscleroza, prevenirea trombozelor; prevenirea senescetitei; prostatism; impotenta; diabet; adenite, limfatism, rahitism; paraziti intestinali. Uz extern: abcese, panaritii, furuncule, intepaturi de viespi; degeraturi, crapaturi; migrene; congestie cerebrala; surditate, tiuituri; nevralgii dentare; negi; plagi, ulcere, arsuri; pistrui; tintari (pentru a-i indeparta). Pepenele galben: Compozitia pepenelui galben: Apa......................................95%
P (g)....................................0,60
L (g)................................... 0,11
G(g)................................... 3,72
Calorii .............................. 33
Vitamina A........................ 25 la 3 000 U.I.
B (mg)............................... 0,03
C (mg)......... .....................1,05 la 2
P (mg)................................ 33
Ca(mg).............................. 20
Fe(mg)............................... 0,4
Proprietati (valoare alimentara aproape nula): racoritor; aperitiv; laxativ; diuretic; regenerator al tesuturilor.
Indicatii: anemii; tuberculoza pulmonara; constipatie, hemoroizi; oligurii; litiaza urinara; guta, reumatism; temperamente bilioase; ingrijirea tenului.
Contraindicat diabeticilor, enteriticilor, dispepticilor. Mod de folosire: Uz intern: fructul ca atare, la inceputul mesei. Sarea si piperul il fac mai digestiv si mai putin laxativ.
Uz extern: cataplasma cu miez peste arsurile usoare si peste inflamatii; ingrijirea tenului uscat. 1)Fructele verzi cand ajung la marimea unei nuci, se mananca murate in otet, la fel ca si castraveciorii. 2)Semintele fac parte, alaturi de cele de bostan alb, de dovleac si de castravete, dintre cele patru mari seminte reci. Se pregatesc din ele emulsii alinatoare, calmante si pectorale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....

Cornulete cu mac de Craciun
Sarmale fierte in oala de lut

Sarmale fierte in oala de lut

Sarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.

Sarmale fierte in oala de lut
Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)

Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)

1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. 2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu...

Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)
Cele mai apreciate rețete
Sufleu de dovlecel cu legume
1
Mancaruri cu legume

Sufleu de dovlecel cu legume

Ideal de facut si o mancare delicioasa.

Sufleu de dovlecel cu legume
Clafoutis cu cirese
2
Prajituri

Clafoutis cu cirese

Deserturi racoritoare de vara

Clafoutis cu cirese
Sos „Robert"
3
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos „Robert"

Se pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a se omogeniza bine. Se...

Sos „Robert"
Prajitura simpla cu nuci si mere
4
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Prajitura cu foi de zahar ars
5
Prajituri

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Parteneri
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita