Alimentele procesate sunt o alegere sigura

Suntem 6,2 miliarde de oameni si populatia lumii creste cu 200.000 de oameni in fiecare zi . Daca ne-am hrani doar cu alimente proaspete sau prelucrate prin afumare, marinare sau pastrate la sare, multi dintre noi cu siguranta nu ar avea ce manca.

O dieta moderna, echilibrata
O dieta moderna, cat mai variata si mai echilibrata, cuprinde atat alimente proaspete - lapte, fructe, legume, cat si o gama larga de alimente procesate. Tehnologiile moderne de prelucrare mentin sau imbunatatesc calitatile nutritive ale alimentelor si le pastreaza, in acelasi timp, gustul, mirosul si aspectul.

Pentru ca alimentele sa aiba maximum de gust si de substante nutritive, ingredientele sunt prelucrate in momentul de varf al prospetimii lor. Studiile nutritionistilor arata ca legumele si fructele congelate la scara industriala au un continut nutritiv apropiat celor proaspete.

Alimentele procesate sunt mai aspectuoase sau mai gustoase si datorita aditivilor. Multi dintre aditivii folositi in industria alimentara ii gasim si in produsele proaspete, consumate de mii de ani de catre oameni. Astfel, acidul citric E 330, cunoscut si consumat ca �sare de lamaie", este principalul acid al fructelor citrice: lamai, portocale, mandarine, grepfruturi; acidul ascorbic sau E 300 este vitamina C din fructe si legume; lecitina E 322 se gaseste in galbenusul de ou, grasimile laptelui, ficat, creier, soia; acidul malic E 296 este principalul acid din mere, pere, gutui.

Aditivii maresc durata de viata a produselor, asigura controlul aciditatii si alcalinitatii acestora, mentin sau imbunatatesc consistenta produselor si le dau aroma. Fiecare aditiv este riguros testat inainte de a fi inclus pe lista aditivilor admisi, lista ce include limitele maxime de utilizare; de aceea, fiecare aditiv adaugat in alimente in cantitatile permise pentru consumul zilnic nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Alimente mai sigure, prin procesare
Procesarea are un rol foarte important in marirea sigurantei alimentelor. Prin pasteurizarea laptelui si a derivatelor sale, precum si a sucurilor naturale, alimentele sunt supuse unor tratamente termice. Temperaturile inalte distrug microorganismele care produc alterarea alimentelor si microbii sau virusurile care pot imbolnavi organismul.

Deshidratarea elimina apa din alimente, distrugandu-se mediul ce ar permite dezvoltarea microorganismelor. Procedeele de refrigerare si congelare incetinesc activitatea enzimelor si opresc dezvoltarea microbilor.

Produse variate si usor de preparat
Fructele si legumele conservate, lactatele, sucurile naturale, alimentele congelate sunt doar cateva produse din gama variata de alimente procesate care se gasesc pe piata. Aceste produse sunt usor de preparat, sunt accesibile tot timpul anului si sunt usor de transportat. Datorita procesarii, multe alimente pot fi cumparate si in zone in care nu se regasesc in stare naturala. Ca urmare, putem manca oricand si oriunde in lume peste oceanic, compot de fructe exotice sau legume chinezesti.

Astfel, fiecare familie poate pregati in fiecare zi o masa completa care sa contina fibre din cereale, vitamine si substante nutritive din legume si fructe, calciu din produsele lactate, proteine si fosfor din peste, necesare pentru sanatatea organismului.

Ambalajul - garantie pentru siguranta alimentelor
Ambalajele actioneaza ca o bariera in calea vaporilor de apa, aerului, impuritatilor si microbilor, contribuind la pastrarea calitatilor produsului. De asemenea, ambalajul impiedica pierderea aromei si il asigura pe consumator ca produsul este intact.

Inainte de a fi aprobate pentru consum, alimentele procesate sunt riguros testate pentru stabilirea valorii nutritive a acestora si a termenului de valabilitate. Etichetele produselor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu informatii despre: denumire, ingrediente, cantitate neta, termen de valabilitate, conditii de depozitare si utilizare, sediul producatorului sau al ambalatorului sau al distribuitorului.

Responsabilitatea pentru respectarea conditiilor de depozitare, pastrare si comercializare este una comuna pentru toti cei implicati pe traseul de la producator la consumatorul final: ferma, procesator, transportator, distribuitor, detailist si consumator.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Mancare de urzici

Mancare de urzici

Din cate stiu, in saptamanile mari din postul Pastelui nu este bine sa mancam urzici, dar in restul postului se poate. Si,...

Mancare de urzici
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Cele mai apreciate rețete
Mancare de spanac cu ou ochi
1
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Strudel cu mere din aluat de casa
2
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Puseuri
3
Aluaturi

Puseuri

Se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar in laptele caldut. Se pune intr-un castron faina, se amesteca cu margarina, se...

Puseuri
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
4
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Gyros cu pui si sos tsatsiki
5
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Parteneri
Dulceata de ardei iuti cu ceapa rosie
Bucataras.RO

Dulceata de ardei iuti cu ceapa rosie

Dulceata de ardei iuti, dulce-acrisoara, usor picanta, este perfecta alaturi de o friptura sau un platou de branzeturi....

Dulceata de ardei iuti cu ceapa rosie
Mucenici moldovenesti
Gustos.RO

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti