Alimentul minune

In scopul extinderii surselor alimentare de proteine pentru consumul uman, in tarile europene s-au introdus, din anii 1970 -1975, proteinele vegetale extrase din alimentele traditionale : soia, arahide, fasole, bob, grau, porumb, cartof etc.


Deoarece proteinele de origine animala se gasesc in cantitate mai mica pe piata mondiala si sint scumpe, singurele proteine accesibile si cu o eficienta nutritiva pentru organismul uman ramin proteinele vegetale, mai ales cele de soia, care au o compozitie aminoacidica asemanatoare carnii.

Derivatele proteice de soia se folosesc la fabricarea preparatelor si conservelor din carne, in toate tarile dezvoltate din lume . Ele au fost introduse in industria carnii din tara noastra, in anii 1984 - 1985. In functie de modul de obtinere si concentratia in proteina, derivatele proteice de soia se impart in trei mari categorii :
- faina de soia
- concentrat de soia
- izolat de soia
fiecare fabricat in mai multe variante , in functie de scopul pentru care este destinat.

Soia este un aliment bogat in substante protective nutritive, care fortifica organismul prin aport de antioxidanti. In plus, soia nu contine colesterol. 1 kilogram de soia poate inlocui, in ce priveste continutului proteic, 4 kilograme de carne sau 72 de oua sau 7,5 l lapte.
Soia contine 46% proteine, 12-25% lipide si 10-15% glucide, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf), vitamine (A, B1, B2, D, E, F ), toti aminoacizii esentiali si 9 aminoacizi neesentiali. Fitoestrogenii din soia actioneaza asupra organismului ca niste estrogeni, inhibind cancerele datorate dezechilibrului hormonal, indeparteaza tulburarile neuro-vegetative din menopauza si previne osteoporoza.

Proteinele izolate din soia reduc nivelul colesterolului, in special la persoanele cu un nivel ridicat al acestuia, si nu-i afecteaza pe cei cu un nivel normal al colesterolului.

Printre produsele prezente pe piata se numara:

-mezeluri din soia (salam, parizer, crenvursti, cabanos, pateu)
-lapte din soia cu diverse arome: simplu, scortisoara, muguri de brad, vanilie, cacao, fructe de padure, banane, cicoare
-branza din soia (tofu) cu diverse arome : nature, sarata, cu marar, cu chimen, cu ardei, afumata)
-pateuri din soia cu : ciuperci, masline, picant, cu aroma de pui, porc, vita, simplu
-gulas vegetal (din soia) cu arome : simlu, pui, vita, porc
-drob din soia cu marar sau tarhon
-soia instant pentru mici, hamburgheri, umpluturi, chiftele
-soia texturata pentru snitele, cuburi, fulgi
-ulei din soia
-faina din soia
-boabe prajite din soia
-boabe de soia

Consumul de derivate proteice de soia, intr-un an, pe cap de locuitor, variaza de la tara la tara:

Danemarca 260 g
Japonia 170 g
Norvegia 160 g
SUA 140 g
Australia 130 g
Ungaria 70 g
Iugoslavia 60 g

Recent, s-a vorbit despre aspectele negative ale consumului de soia. Cercetatorii au anuntat ca persoanele care consuma ocazional produse pe baza de soia procesate traditional (cum e tofu, lapte de soia) si au, in general, o dieta echilibrata nu trebuie sa se teama de efectele negative. Dar cei care consuma frecvent produse de soia, mai ales din categoria celor intens procesate trebuie sa se gindeasca la o schimbare.

Exista trei metode de a diminua sau evita pericolul potential al produselor de soia:

evita produsele de soia ce contin ingrediente modificate genetic
evita produsele ale caror ingrediente au fost intens procesate (proteine de soia izolate sau concentrate, proteine texturate). Acesti ingredienti nu sint benefici pentru sanatate
consuma soia ocazional. Pentru ca organismul sa primeasca o cantitatea suficienta de proteine combina aceste produse cu legume si carne slaba

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca fara aluat
2
Prajituri

Pasca fara aluat

Pasca fara aluat este un preparat pentru meniul de Paste traditional. La baza retetei stau urmatoarele ingrediente: branza de...

Pasca fara aluat
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci
4
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Prajitura cu cirese
5
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Parteneri
Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual
Bucataras.RO

Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual

Chiftelutele marinate la slow-cookerul Crock-Pot, gatite incet, la temperatura scazuta, pastreaza gustul desavarsit al carnii...

Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga