Aroma de toamna

Exista trei sortimente de struguri de masa: verzi (numiti albi), rosii si negri. Acestea se impart in peste 60 de soiuri, cu 8.000 de varietati, fiecare dintre ele avind o culoare specifica, gust, textura si, desigur, istoric, ce le individualizeaza.


Originea strugurilor nu se cunoaste precis. Se pare ca planta a aparut, in forma salbatica, in zona Marii Negre, in Franta si Italia, dar si pe valea riurilor Tigru si Eufrat. In cimpiile Mesopotamiei s-a dezvoltat viticultura, in urma cu 4.000 de ani. De aici, s-a raspindit in lume, astfel ca astazi cultivarea vitei de vie a devenit una dintre cele mai populare activitati. Vita de vie ocupa, in lume, 10 milioane de hectare, cu o productie anuala de 72 de milioane de tone de struguri, Europa fiind cel mai productiv continent.

Pe teritoriul Romaniei, strugurii se cultiva inca de acum trei mii de ani i. Hr. Geto-dacii erau cunoscuti drept cultivatori si producatori de vin, produsul de comert cu negustorii greci. In timpul regelui geto-dac Burebista (82-44 i.Hr.) asa cum mentioneaza istoricul Strabon, in lucrarea sa "Geografia", cultura vitei de vie a luat o asemenea amploare incit Burebista, sfatuit de preotul Deceneu a ordonat distrugerea plantatiilor, cu scopul de a tempera consumul devenit excesiv si totodata pentru a stavili incursiunile altor populatii atrase de avutiile Daciei. "Patria cea veche a geto-dacilor - Tracia era o regiune viticola, cauza pentru care era considerata locul de nastere a zeului vinului, Dionysos" , scria A.D. Xenopol.

Exista numeroase zvonuri si povestioare legate de proprietatile curative ale strugurilor, multe dintre acestea aparind cu mult inainte ca specialistii sa poata demonstra efectul lor benefic. In China, in antichitate, combinatia dintre vin, carnea de sarpe si de broasca era utilizata pentru a curata alimente diverse. Exista chiar legende ce povestesc despre salvarea de la moarte prin consumarea sucului de struguri. Renumit este exemplul doctorului John Harvey Kello, din Michigan, care, in 1870, prescria pacientilor cu presiune arteriala ridicata cura de struguri, recomandindu-le sa manince 4 � 5 kilograme pe zi. Acelasi tratament era administrat si persoanelor care doreau sa ia in greutate, avind in vedere ca strugurii ajuta la asimilarea substantelor nutritive.

Cercetatorii americani au descoperit ca strugurii au rol in prevenirea cancerului de sin, de colon si de ficat si a bolilor de inima. Fructele contin phytonutrienti, substante biologice active, care dau gust, culoare si miros. Phytonutrientii contribuie, de asemenea, la imbunatatirea sistemului imunitar al plantei, protejind-o de bacterii sau de lumina excesiva Cercetatorii au descoperit ca aceste substante actioneaza si asupra organismului uman, avind rol benefic in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.

100 de grame de struguri contin:
80.56 % apa
71 kcal
0.66 g proteine
0.189 g acizi grasi
0.110 mg vitamina B6
10.8 mg vitamina C

Strugurii nu se mai coc dupa ce sint culesi. Cel mai usor mod de a cumpara struguri de calitate este ca, atunci cind mergi in piata, sa ridici usor ciorchinele. Daca boabele se scutura, inseamna ca a fost cules de ceva timp. Daca strugurele arata ferm, cu boabe prinse bine, este proaspat. Strugurii se pastreaza in frigider, intr-o punga de plastic sau de hirtie, fara sa fie spalati. Rezista la frigider citeva zile, pina la o saptamina. Pentru a savura gustul, nu ii consuma imdeiat ce i-ai scos de la rece, ci lasa-i un sfert de ora. Nu este recomandat sa congelezi strugurii, pentru ca textura lor nu suporta temperaturi foarte scazute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Cele mai apreciate rețete
Ficat de curcan cu ceapa
1
Mancaruri cu carne

Ficat de curcan cu ceapa

Ficatul de curcan cu ceapa este delicios. Pentru a prepara aceasta reteta reteta cu ficatei aveti nevoie de ficat de curcan,...

Ficat de curcan cu ceapa
Chec din albusuri
2
Checuri

Chec din albusuri

Chec din albusuri este o reteta de chec simplu si ieftin, un chec pufos, delicios, usor de facut.

Chec din albusuri
Cheesecake cu capsuni
3
Prajituri

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului. Pofta buna!

Cheesecake cu capsuni
Desert prajitura cu capsuni
4
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
5
Retete fara gluten

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime

Tapioca este creată din rădăcinile unui arbust înalt, care creşte în ţările calde. Acesta poartă numele de...

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
Parteneri
Prajitura cu Ricotta
Bucataras.RO

Prajitura cu Ricotta

Prajitura cu Ricotta
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Varza noua calita in tuci
ReteteCulinare.RO

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate