Exista trei sortimente de struguri de masa: verzi (numiti albi), rosii si negri. Acestea se impart in peste 60 de soiuri, cu 8.000 de varietati, fiecare dintre ele avind o culoare specifica, gust, textura si, desigur, istoric, ce le individualizeaza.
Originea strugurilor nu se cunoaste precis. Se pare ca planta a aparut, in forma salbatica, in zona Marii Negre, in Franta si Italia, dar si pe valea riurilor Tigru si Eufrat. In cimpiile Mesopotamiei s-a dezvoltat viticultura, in urma cu 4.000 de ani. De aici, s-a raspindit in lume, astfel ca astazi cultivarea vitei de vie a devenit una dintre cele mai populare activitati. Vita de vie ocupa, in lume, 10 milioane de hectare, cu o productie anuala de 72 de milioane de tone de struguri, Europa fiind cel mai productiv continent.
Pe teritoriul Romaniei, strugurii se cultiva inca de acum trei mii de ani i. Hr. Geto-dacii erau cunoscuti drept cultivatori si producatori de vin, produsul de comert cu negustorii greci. In timpul regelui geto-dac Burebista (82-44 i.Hr.) asa cum mentioneaza istoricul Strabon, in lucrarea sa "Geografia", cultura vitei de vie a luat o asemenea amploare incit Burebista, sfatuit de preotul Deceneu a ordonat distrugerea plantatiilor, cu scopul de a tempera consumul devenit excesiv si totodata pentru a stavili incursiunile altor populatii atrase de avutiile Daciei. "Patria cea veche a geto-dacilor - Tracia era o regiune viticola, cauza pentru care era considerata locul de nastere a zeului vinului, Dionysos" , scria A.D. Xenopol.
Exista numeroase zvonuri si povestioare legate de proprietatile curative ale strugurilor, multe dintre acestea aparind cu mult inainte ca specialistii sa poata demonstra efectul lor benefic. In China, in antichitate, combinatia dintre vin, carnea de sarpe si de broasca era utilizata pentru a curata alimente diverse. Exista chiar legende ce povestesc despre salvarea de la moarte prin consumarea sucului de struguri. Renumit este exemplul doctorului John Harvey Kello, din Michigan, care, in 1870, prescria pacientilor cu presiune arteriala ridicata cura de struguri, recomandindu-le sa manince 4 � 5 kilograme pe zi. Acelasi tratament era administrat si persoanelor care doreau sa ia in greutate, avind in vedere ca strugurii ajuta la asimilarea substantelor nutritive.
Cercetatorii americani au descoperit ca strugurii au rol in prevenirea cancerului de sin, de colon si de ficat si a bolilor de inima. Fructele contin phytonutrienti, substante biologice active, care dau gust, culoare si miros. Phytonutrientii contribuie, de asemenea, la imbunatatirea sistemului imunitar al plantei, protejind-o de bacterii sau de lumina excesiva Cercetatorii au descoperit ca aceste substante actioneaza si asupra organismului uman, avind rol benefic in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.
100 de grame de struguri contin:
80.56 % apa
71 kcal
0.66 g proteine
0.189 g acizi grasi
0.110 mg vitamina B6
10.8 mg vitamina C
Strugurii nu se mai coc dupa ce sint culesi. Cel mai usor mod de a cumpara struguri de calitate este ca, atunci cind mergi in piata, sa ridici usor ciorchinele. Daca boabele se scutura, inseamna ca a fost cules de ceva timp. Daca strugurele arata ferm, cu boabe prinse bine, este proaspat. Strugurii se pastreaza in frigider, intr-o punga de plastic sau de hirtie, fara sa fie spalati. Rezista la frigider citeva zile, pina la o saptamina. Pentru a savura gustul, nu ii consuma imdeiat ce i-ai scos de la rece, ci lasa-i un sfert de ora. Nu este recomandat sa congelezi strugurii, pentru ca textura lor nu suporta temperaturi foarte scazute.
Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta videoPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaSunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...
Indiene cu piersici si mascarponeCu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...
Prajitura cu pere si crema de branzaEste o reteta simpla care iti face zilele de post mai usoare
Salata de boeuf de postPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseO mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.
Mancarica de galbiori cu smantanaMagie pentru sanatatea voastra! Din 2009 de cand am devenit vegetariana si am descoperit aceasta licoare magica, n-a...
Smoothie "Sanatate"Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii