Bacteria minune

Iaurtul a aparut in urma cu peste 4000 de ani, in Mesopotamia. Nomazii care s-au stabilit in Bulgaria au prezentat acest aliment Europei, care au fost incintati si au inceput pregatirea iaurtului acasa. Iaurtul este un produs de cultura derivat din lapte, prin adaugarea unor bacterii.

Desi acum, acest produs este disponibil in orice magazin alimentar, poti sa te intorci in timp si sa pregatesti chiar tu un pahar de iaurt:

Fierbe un litru de lapte si apoi pune-l intr-un vas. Daca vrei sa fie mai consistent, adauga putin lapte praf. Lasa-l sa se raceasca si apoi adauga cultura de iaurt (un sfert de cana de iaurt din magazin la 250 ml lapte). Tine vasul intr-un loc caldut (60 grade celsius).

Desi in Europa era popular, in anul 1970 prea putini americani gustasera iartul. Astazi, un american consuma aproximativ 2 kilograme de iaurt pe an, in timp ce europenii cumpara de doua ori mai mult.

Iaurtul este apreciat si pentru ca aduce sanatate: intareste sistemul imunitar, reducind riscul aparitei cancerului de colon si de sin. In plus, este o importanta sursa de calciu, cu un continut mai ridicat decit smintina (400 mg de Ca la un pahar), o sursa de proteine (8 mg), are tot atit de mult potasiu cit o banana si un continut ridicat de vitamina B2, fosfor si magneziu. Iaurtul este benefic pentru digestia intestinala. Doctorii il recomanda pacientilor care consuma multe antibiotice sau sulfamide.

Mai mult, iaurtul este un antidot pentru acnee, in combinatie cu un tratament de spalare a fetei cu apa cu lamiie (o lamiie la un litru de apa) si o masca saptaminala cu miere, timp de o ora.

Iaurtul gras contine intre 3,25 si 4 % grasimi, la fel ca si laptele. Iaurtul cu un continut redus de grasimi are intre 0,5 si 2 %, iar iaurtul fara grasimi sau "fat free", cum i se mai spune, are mai putin de 0,5 % grasimi. Daca pe eticheta scrie "usor" inseamna ca este indulcit cu aspartam.

In bucatarie

La gatit, este recomandat iaurtul gras, pentru ca cel cu un continut redus de grasime are un gust usor acrut. Pentru a-i pastra gustul, iaurtul nu trebuie tinut la temperaturi inalte sau pe perioade lungi de timp la foc. In general, se adauga la sfirsit, in mincare, dupa ce aceasta s-a racit pina la temperatura camerei. Daca adaugi iaurtul la inceput, pentru a evita aspectul neomogen, inestetic, se amesteca inainte cu putina faina sau amidon si apa. Daca vrei sa adaugi iaurt in loc de lapte, da-i consistenta dorita cu putina apa. Daca preferi iaurtul pentru aluaturi, la fiecare pahar pune jumatate de lingurita de praf de copt.

E mai sanatos sa alegi iaurtul in loc de smintina, astfel vei reduce numarul caloriilor cu 280 la o ceasca. Iaurtul poate fi folosit si ca inlocuitor al maionezei (50% maioneza, 50% iaurt).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Crap in foi de dafin, stropit cu vin rosu
Bucataras.RO

Crap in foi de dafin, stropit cu vin rosu

O alta reteta deosebita, preluata din cartea virtuala descoperita intr-unul din mailurile vechi... Intrucat eu n-am stiut...

Crap in foi de dafin, stropit cu vin rosu
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise