Bacteria minune

Iaurtul a aparut in urma cu peste 4000 de ani, in Mesopotamia. Nomazii care s-au stabilit in Bulgaria au prezentat acest aliment Europei, care au fost incintati si au inceput pregatirea iaurtului acasa. Iaurtul este un produs de cultura derivat din lapte, prin adaugarea unor bacterii.

Desi acum, acest produs este disponibil in orice magazin alimentar, poti sa te intorci in timp si sa pregatesti chiar tu un pahar de iaurt:

Fierbe un litru de lapte si apoi pune-l intr-un vas. Daca vrei sa fie mai consistent, adauga putin lapte praf. Lasa-l sa se raceasca si apoi adauga cultura de iaurt (un sfert de cana de iaurt din magazin la 250 ml lapte). Tine vasul intr-un loc caldut (60 grade celsius).

Desi in Europa era popular, in anul 1970 prea putini americani gustasera iartul. Astazi, un american consuma aproximativ 2 kilograme de iaurt pe an, in timp ce europenii cumpara de doua ori mai mult.

Iaurtul este apreciat si pentru ca aduce sanatate: intareste sistemul imunitar, reducind riscul aparitei cancerului de colon si de sin. In plus, este o importanta sursa de calciu, cu un continut mai ridicat decit smintina (400 mg de Ca la un pahar), o sursa de proteine (8 mg), are tot atit de mult potasiu cit o banana si un continut ridicat de vitamina B2, fosfor si magneziu. Iaurtul este benefic pentru digestia intestinala. Doctorii il recomanda pacientilor care consuma multe antibiotice sau sulfamide.

Mai mult, iaurtul este un antidot pentru acnee, in combinatie cu un tratament de spalare a fetei cu apa cu lamiie (o lamiie la un litru de apa) si o masca saptaminala cu miere, timp de o ora.

Iaurtul gras contine intre 3,25 si 4 % grasimi, la fel ca si laptele. Iaurtul cu un continut redus de grasimi are intre 0,5 si 2 %, iar iaurtul fara grasimi sau "fat free", cum i se mai spune, are mai putin de 0,5 % grasimi. Daca pe eticheta scrie "usor" inseamna ca este indulcit cu aspartam.

In bucatarie

La gatit, este recomandat iaurtul gras, pentru ca cel cu un continut redus de grasime are un gust usor acrut. Pentru a-i pastra gustul, iaurtul nu trebuie tinut la temperaturi inalte sau pe perioade lungi de timp la foc. In general, se adauga la sfirsit, in mincare, dupa ce aceasta s-a racit pina la temperatura camerei. Daca adaugi iaurtul la inceput, pentru a evita aspectul neomogen, inestetic, se amesteca inainte cu putina faina sau amidon si apa. Daca vrei sa adaugi iaurt in loc de lapte, da-i consistenta dorita cu putina apa. Daca preferi iaurtul pentru aluaturi, la fiecare pahar pune jumatate de lingurita de praf de copt.

E mai sanatos sa alegi iaurtul in loc de smintina, astfel vei reduce numarul caloriilor cu 280 la o ceasca. Iaurtul poate fi folosit si ca inlocuitor al maionezei (50% maioneza, 50% iaurt).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Desert mini rulada cu zmeura
Bucataras.RO

Desert mini rulada cu zmeura

Am pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.

Desert mini rulada cu zmeura
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa