Bacteria minune

Iaurtul a aparut in urma cu peste 4000 de ani, in Mesopotamia. Nomazii care s-au stabilit in Bulgaria au prezentat acest aliment Europei, care au fost incintati si au inceput pregatirea iaurtului acasa. Iaurtul este un produs de cultura derivat din lapte, prin adaugarea unor bacterii.

Desi acum, acest produs este disponibil in orice magazin alimentar, poti sa te intorci in timp si sa pregatesti chiar tu un pahar de iaurt:

Fierbe un litru de lapte si apoi pune-l intr-un vas. Daca vrei sa fie mai consistent, adauga putin lapte praf. Lasa-l sa se raceasca si apoi adauga cultura de iaurt (un sfert de cana de iaurt din magazin la 250 ml lapte). Tine vasul intr-un loc caldut (60 grade celsius).

Desi in Europa era popular, in anul 1970 prea putini americani gustasera iartul. Astazi, un american consuma aproximativ 2 kilograme de iaurt pe an, in timp ce europenii cumpara de doua ori mai mult.

Iaurtul este apreciat si pentru ca aduce sanatate: intareste sistemul imunitar, reducind riscul aparitei cancerului de colon si de sin. In plus, este o importanta sursa de calciu, cu un continut mai ridicat decit smintina (400 mg de Ca la un pahar), o sursa de proteine (8 mg), are tot atit de mult potasiu cit o banana si un continut ridicat de vitamina B2, fosfor si magneziu. Iaurtul este benefic pentru digestia intestinala. Doctorii il recomanda pacientilor care consuma multe antibiotice sau sulfamide.

Mai mult, iaurtul este un antidot pentru acnee, in combinatie cu un tratament de spalare a fetei cu apa cu lamiie (o lamiie la un litru de apa) si o masca saptaminala cu miere, timp de o ora.

Iaurtul gras contine intre 3,25 si 4 % grasimi, la fel ca si laptele. Iaurtul cu un continut redus de grasimi are intre 0,5 si 2 %, iar iaurtul fara grasimi sau "fat free", cum i se mai spune, are mai putin de 0,5 % grasimi. Daca pe eticheta scrie "usor" inseamna ca este indulcit cu aspartam.

In bucatarie

La gatit, este recomandat iaurtul gras, pentru ca cel cu un continut redus de grasime are un gust usor acrut. Pentru a-i pastra gustul, iaurtul nu trebuie tinut la temperaturi inalte sau pe perioade lungi de timp la foc. In general, se adauga la sfirsit, in mincare, dupa ce aceasta s-a racit pina la temperatura camerei. Daca adaugi iaurtul la inceput, pentru a evita aspectul neomogen, inestetic, se amesteca inainte cu putina faina sau amidon si apa. Daca vrei sa adaugi iaurt in loc de lapte, da-i consistenta dorita cu putina apa. Daca preferi iaurtul pentru aluaturi, la fiecare pahar pune jumatate de lingurita de praf de copt.

E mai sanatos sa alegi iaurtul in loc de smintina, astfel vei reduce numarul caloriilor cu 280 la o ceasca. Iaurtul poate fi folosit si ca inlocuitor al maionezei (50% maioneza, 50% iaurt).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Iepure cu cartofi la cuptor
2
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Sarmalute in foi de vita
3
Specialitati

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
4
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
5
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Parteneri
Dulceata de zmeura
Bucataras.RO

Dulceata de zmeura

Cand eram copil imi doream foarte mult sa am zmeura in gradina, asa ca bunica a luat 3 butasi de la o vecina, insa la vremea...

Dulceata de zmeura
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola