Beneficiile nutritionale ale branzeturilor

Beneficiile nutritionale ale branzeturilor

De exemplu, branza si iaurtul contin substante nutritive similare, insa in cantitati diferite. De asemenea branzeturile sunt bogate in proteine, cu un procent ce variaza intre 10 si 30%. Acest procent variaza in functie de consistenta branzeturilor si procestul de fabricatie. Un alt lucru de tinut minte este ca cele mai sanatoase branzeturi sunt cele proaspete si partial degresate, cum sunt branza de vaci, urda, ricotta, branza cottage, branza de capra moale sau mozarella (smantanita partial). Desi probabil unii dintre voi aveti tendinta de a opta pentru branzeturile degresate, incercati sa nu faceti asta. Atunci cand acestea sunt degresate total, cantitatea de calciu si vitamine A, D si E scade dramatic. O dieta ce include branzeturi si lapte protejaza organismul impotriva cancerului de colon si de rect, datorita continutului bogat in calciu si vitamina D. Branzeturile ne fac fericiti si nu doar pentru ca sunt delicioase si ne incanta papilele gustative. Atat branza de vaci, branza cottage, cascavalul, mozarella cat si restul alimentelor pe baza de lapte contin triptofan, un aminoacid din care se formeaza serotonina, hormonul starii de bine. Iar atunci cand asociem branzeturile cu produsele fainoase (orez si paste integrale, painea integrala) este facilitat tansportul triptofanului catre creier, accelerand transformarea lui in serotonina. Un alt lucru inedit este ca puteti servi branzeturi ca o alternativa a desertului, studiile nutritionale indicand faptul ca branzeturi vechi ca Cheddar-ul sau Schweitzer-ul ar putea ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare. Iubitorii de lactate, dar cu intoleranta la lactoza, pot consuma in siguranta branzeturi cu mucegai. De asemenea, pot consuma si branza de capra sau branza de oaie, acestea fiind in general mai bine tolerate de organism.   Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura galbena cu nuca
1
Prajituri

Prajitura galbena cu nuca

Este o reteta foarte buna si aspectuoasa.

Prajitura galbena cu nuca
Prajitura pufoasa cu branza
2
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.

Prajitura pufoasa cu branza
Cozonaci Babani
3
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
5
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Parteneri
Piept de pui cu legume caramelizate, in sos de soia
Bucataras.RO

Piept de pui cu legume caramelizate, in sos de soia

Că îmi plac foarte mult legumele caramelizate, am mai declarat, iar în combinație cu piept de pui și sos de...

Piept de pui cu legume caramelizate, in sos de soia
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori