De exemplu, branza si iaurtul contin substante nutritive similare, insa in cantitati diferite. De asemenea branzeturile sunt bogate in proteine, cu un procent ce variaza intre 10 si 30%. Acest procent variaza in functie de consistenta branzeturilor si procestul de fabricatie. Un alt lucru de tinut minte este ca cele mai sanatoase branzeturi sunt cele proaspete si partial degresate, cum sunt branza de vaci, urda, ricotta, branza cottage, branza de capra moale sau mozarella (smantanita partial). Desi probabil unii dintre voi aveti tendinta de a opta pentru branzeturile degresate, incercati sa nu faceti asta. Atunci cand acestea sunt degresate total, cantitatea de calciu si vitamine A, D si E scade dramatic. O dieta ce include branzeturi si lapte protejaza organismul impotriva cancerului de colon si de rect, datorita continutului bogat in calciu si vitamina D. Branzeturile ne fac fericiti si nu doar pentru ca sunt delicioase si ne incanta papilele gustative. Atat branza de vaci, branza cottage, cascavalul, mozarella cat si restul alimentelor pe baza de lapte contin triptofan, un aminoacid din care se formeaza serotonina, hormonul starii de bine. Iar atunci cand asociem branzeturile cu produsele fainoase (orez si paste integrale, painea integrala) este facilitat tansportul triptofanului catre creier, accelerand transformarea lui in serotonina. Un alt lucru inedit este ca puteti servi branzeturi ca o alternativa a desertului, studiile nutritionale indicand faptul ca branzeturi vechi ca Cheddar-ul sau Schweitzer-ul ar putea ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare. Iubitorii de lactate, dar cu intoleranta la lactoza, pot consuma in siguranta branzeturi cu mucegai. De asemenea, pot consuma si branza de capra sau branza de oaie, acestea fiind in general mai bine tolerate de organism. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii