Bobite de sanatate

(0)
admin postat de
Mazarea este printre putinele legume care se vinde foarte putin in varianta proaspata (doar 5%), fiind mai raspindita la conserva sau congelata. Mazarea congelata este preferata in comparatie cu cea la conserva intrucit este mai aromata si are un continut mai mic de sodiu.


Mazarea asigura substante nutritive organismului. O portie de mazare conservata furnizeaza 45% din necesarul zilnic de magneziu, 40% vitamina K, 35% vitamina A, 35% vitamina C, 30% fosfor, 25% zinc, 20% magneziu, 25% proteine, 22% potasiu.

De asemenea, mazarea este benefica pentru sanatatea oaselor, fiind bogata in vitamina K1, care activeaza osteocalcinul, proteina din oase. Osteocalcinul fixeaza moleculele de calciu in structura osului. Mazarea este o sursa de vitamina B6 si acid folic. Aceste doua substante impiedica formarea homocysteinei, o molecula periculoasa, ce pune in pericol rezistenta osului si a ligamentelor, ducind la aparitia osteoporozei. Homocysteina este responsabila si de aparitia bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, intrucit distruge elasticitatea vaselor de singe. Contributia acestei legume la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular nu se opreste aici. Vitamina K are un rol important in coagularea singelui.

Mazarea este alimentul pe care trebuie sa il ai in vedere daca te simti obosit, epuizat, pentru ca furnizeaza organismului substantele nutritive necesare ...
celulelor care produc energie. Totodata contine si acid pantothenic, care activeaza glandele producatoare de adrenalina, fiind excelenta pentru perioadele de stres. Fierul din mazare accelereaza formarea celulelor singelui, a caror deficienta duce la aparitia anemiei, oboselii, scaderii sistemului imunitar.

Despre trecut

Mazarea isi are originea in Asia Centrala si in Europa si a fost introdusa in alimentatie cu mii de ani in urma. Cele mai vechi boabe de mazare au fost descoperite intr-o pestera din Burma si au o vechime de 9750 de ani.

Mazarea este mentionata si in Biblie si era, de asemenea, apreciata de vechile civilizatii din Grecia, Roma si Egipt, mai ales in perioadele grele din timpul iernii, pentru ca putea fi pastrata, uscata, o perioada lunga de timp.

Romanii au fost cei care au dus mazarea in Britania. Se spune ca in Evul Mediu, regele englez John II era atit de innebunit dupa mazare, incit a si murit din cauza ca a mincat prea mult.

Abia in secolul al saisprezecelea mazarea a inceput sa fie cultivata pe suprafete mai intinse, soiurile s-au diversificat, iar oamenii au descoperit ca este la fel de gustoasa si proaspata, nu doar uscata. Chinezii, care consumau mazarea inca din anul 2000 i. Hr, au fost cei care au incercat sa manince nu doar boabele, ci si pastaia.

Regele Frantei Ludovic al XIV-lea a popularizat mazarea, introducind-o in meniurile petrecerilor de la curte. In SUA, mazarea a ajuns o data ce primele populatii care au colonizat teritoriul.

Astazi, cei mai mari producatori de mazare din lume sint SUA, Marea Britanie, China, Ungaria si India.

In bucatarie

Cind cumperi mazare, fii atent sa aiba boabele tari, de o culoare verde nu foarte intens. Evita mazarea cu o culoare prea puternica su prea deschisa, cu pete galbui. Daca iei mazare in teaca, alege pastai care nu au prea mult spatiu liber. Iti dai imediat seama, daca scuturi usor pastaia in mina.

Mazarea proaspata se pastreaza la frigider, intrucit caldura grabeste procesul de transformare a zaharului in amidon. Mazarea rezista citeva zile la rece, daca este pastrata in pungi perforate sau in cutii fara capac, fara a fi spalata.

Inainte de a curata mazarea, spal-o putin sub jet de apa rece. Mazarea se curata foarte usor daca ii rupi capetele si desfaci pastaia de-a lungul liniei care separa cele doua jumatati. Boabele de mazare nu trebuie spalate, intrucit au stat in teaca.

Mazarea proaspata este gatita cel mai frecvent fiarta, timp de 15 - 20 de minute, acoperita cu frunze de salata si condimentata cu verdeturi (in special marar). Mazarea se poate fierbe si la cuptorul cu microunde, 4 - 8 minute. Daca este lasata prea mult, se intareste.

Mazarea poate fi pregatita si sote, cea mai buna combinatie fiind cu ciuperci. De asemenea, este un ingredient ideal pentru salate. O salata gustoasa, frumos colorata, este cea cu mazare, carne de pui, ceapa si migdale.
recomandari

  Despre mazareOricum ar fi mazarea: proaspata, inghetata, la conserva sau uscata,  este de ...

citește—

De ce sa maninci un morcov cind poti face un suc de mar si morcov? Stomacul tau nu va mai munci din greu la ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite