Bobite de sanatate

Mazarea este printre putinele legume care se vinde foarte putin in varianta proaspata (doar 5%), fiind mai raspindita la conserva sau congelata. Mazarea congelata este preferata in comparatie cu cea la conserva intrucit este mai aromata si are un continut mai mic de sodiu.


Mazarea asigura substante nutritive organismului. O portie de mazare conservata furnizeaza 45% din necesarul zilnic de magneziu, 40% vitamina K, 35% vitamina A, 35% vitamina C, 30% fosfor, 25% zinc, 20% magneziu, 25% proteine, 22% potasiu.

De asemenea, mazarea este benefica pentru sanatatea oaselor, fiind bogata in vitamina K1, care activeaza osteocalcinul, proteina din oase. Osteocalcinul fixeaza moleculele de calciu in structura osului. Mazarea este o sursa de vitamina B6 si acid folic. Aceste doua substante impiedica formarea homocysteinei, o molecula periculoasa, ce pune in pericol rezistenta osului si a ligamentelor, ducind la aparitia osteoporozei. Homocysteina este responsabila si de aparitia bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, intrucit distruge elasticitatea vaselor de singe. Contributia acestei legume la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular nu se opreste aici. Vitamina K are un rol important in coagularea singelui.

Mazarea este alimentul pe care trebuie sa il ai in vedere daca te simti obosit, epuizat, pentru ca furnizeaza organismului substantele nutritive necesare celulelor care produc energie. Totodata contine si acid pantothenic, care activeaza glandele producatoare de adrenalina, fiind excelenta pentru perioadele de stres. Fierul din mazare accelereaza formarea celulelor singelui, a caror deficienta duce la aparitia anemiei, oboselii, scaderii sistemului imunitar.

Despre trecut

Mazarea isi are originea in Asia Centrala si in Europa si a fost introdusa in alimentatie cu mii de ani in urma. Cele mai vechi boabe de mazare au fost descoperite intr-o pestera din Burma si au o vechime de 9750 de ani.

Mazarea este mentionata si in Biblie si era, de asemenea, apreciata de vechile civilizatii din Grecia, Roma si Egipt, mai ales in perioadele grele din timpul iernii, pentru ca putea fi pastrata, uscata, o perioada lunga de timp.

Romanii au fost cei care au dus mazarea in Britania. Se spune ca in Evul Mediu, regele englez John II era atit de innebunit dupa mazare, incit a si murit din cauza ca a mincat prea mult.

Abia in secolul al saisprezecelea mazarea a inceput sa fie cultivata pe suprafete mai intinse, soiurile s-au diversificat, iar oamenii au descoperit ca este la fel de gustoasa si proaspata, nu doar uscata. Chinezii, care consumau mazarea inca din anul 2000 i. Hr, au fost cei care au incercat sa manince nu doar boabele, ci si pastaia.

Regele Frantei Ludovic al XIV-lea a popularizat mazarea, introducind-o in meniurile petrecerilor de la curte. In SUA, mazarea a ajuns o data ce primele populatii care au colonizat teritoriul.

Astazi, cei mai mari producatori de mazare din lume sint SUA, Marea Britanie, China, Ungaria si India.

In bucatarie

Cind cumperi mazare, fii atent sa aiba boabele tari, de o culoare verde nu foarte intens. Evita mazarea cu o culoare prea puternica su prea deschisa, cu pete galbui. Daca iei mazare in teaca, alege pastai care nu au prea mult spatiu liber. Iti dai imediat seama, daca scuturi usor pastaia in mina.

Mazarea proaspata se pastreaza la frigider, intrucit caldura grabeste procesul de transformare a zaharului in amidon. Mazarea rezista citeva zile la rece, daca este pastrata in pungi perforate sau in cutii fara capac, fara a fi spalata.

Inainte de a curata mazarea, spal-o putin sub jet de apa rece. Mazarea se curata foarte usor daca ii rupi capetele si desfaci pastaia de-a lungul liniei care separa cele doua jumatati. Boabele de mazare nu trebuie spalate, intrucit au stat in teaca.

Mazarea proaspata este gatita cel mai frecvent fiarta, timp de 15 - 20 de minute, acoperita cu frunze de salata si condimentata cu verdeturi (in special marar). Mazarea se poate fierbe si la cuptorul cu microunde, 4 - 8 minute. Daca este lasata prea mult, se intareste.

Mazarea poate fi pregatita si sote, cea mai buna combinatie fiind cu ciuperci. De asemenea, este un ingredient ideal pentru salate. O salata gustoasa, frumos colorata, este cea cu mazare, carne de pui, ceapa si migdale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Prajitura cu visine
Bucataras.RO

Prajitura cu visine

Din cauza de raceala in exces,a trebuit sa-mi fac de lucru si sa uit starea naspa pe care o am,plus ca trebuia sa execut...

Prajitura cu visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise