Bobite de sanatate

Mazarea este printre putinele legume care se vinde foarte putin in varianta proaspata (doar 5%), fiind mai raspindita la conserva sau congelata. Mazarea congelata este preferata in comparatie cu cea la conserva intrucit este mai aromata si are un continut mai mic de sodiu.


Mazarea asigura substante nutritive organismului. O portie de mazare conservata furnizeaza 45% din necesarul zilnic de magneziu, 40% vitamina K, 35% vitamina A, 35% vitamina C, 30% fosfor, 25% zinc, 20% magneziu, 25% proteine, 22% potasiu.

De asemenea, mazarea este benefica pentru sanatatea oaselor, fiind bogata in vitamina K1, care activeaza osteocalcinul, proteina din oase. Osteocalcinul fixeaza moleculele de calciu in structura osului. Mazarea este o sursa de vitamina B6 si acid folic. Aceste doua substante impiedica formarea homocysteinei, o molecula periculoasa, ce pune in pericol rezistenta osului si a ligamentelor, ducind la aparitia osteoporozei. Homocysteina este responsabila si de aparitia bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, intrucit distruge elasticitatea vaselor de singe. Contributia acestei legume la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular nu se opreste aici. Vitamina K are un rol important in coagularea singelui.

Mazarea este alimentul pe care trebuie sa il ai in vedere daca te simti obosit, epuizat, pentru ca furnizeaza organismului substantele nutritive necesare celulelor care produc energie. Totodata contine si acid pantothenic, care activeaza glandele producatoare de adrenalina, fiind excelenta pentru perioadele de stres. Fierul din mazare accelereaza formarea celulelor singelui, a caror deficienta duce la aparitia anemiei, oboselii, scaderii sistemului imunitar.

Despre trecut

Mazarea isi are originea in Asia Centrala si in Europa si a fost introdusa in alimentatie cu mii de ani in urma. Cele mai vechi boabe de mazare au fost descoperite intr-o pestera din Burma si au o vechime de 9750 de ani.

Mazarea este mentionata si in Biblie si era, de asemenea, apreciata de vechile civilizatii din Grecia, Roma si Egipt, mai ales in perioadele grele din timpul iernii, pentru ca putea fi pastrata, uscata, o perioada lunga de timp.

Romanii au fost cei care au dus mazarea in Britania. Se spune ca in Evul Mediu, regele englez John II era atit de innebunit dupa mazare, incit a si murit din cauza ca a mincat prea mult.

Abia in secolul al saisprezecelea mazarea a inceput sa fie cultivata pe suprafete mai intinse, soiurile s-au diversificat, iar oamenii au descoperit ca este la fel de gustoasa si proaspata, nu doar uscata. Chinezii, care consumau mazarea inca din anul 2000 i. Hr, au fost cei care au incercat sa manince nu doar boabele, ci si pastaia.

Regele Frantei Ludovic al XIV-lea a popularizat mazarea, introducind-o in meniurile petrecerilor de la curte. In SUA, mazarea a ajuns o data ce primele populatii care au colonizat teritoriul.

Astazi, cei mai mari producatori de mazare din lume sint SUA, Marea Britanie, China, Ungaria si India.

In bucatarie

Cind cumperi mazare, fii atent sa aiba boabele tari, de o culoare verde nu foarte intens. Evita mazarea cu o culoare prea puternica su prea deschisa, cu pete galbui. Daca iei mazare in teaca, alege pastai care nu au prea mult spatiu liber. Iti dai imediat seama, daca scuturi usor pastaia in mina.

Mazarea proaspata se pastreaza la frigider, intrucit caldura grabeste procesul de transformare a zaharului in amidon. Mazarea rezista citeva zile la rece, daca este pastrata in pungi perforate sau in cutii fara capac, fara a fi spalata.

Inainte de a curata mazarea, spal-o putin sub jet de apa rece. Mazarea se curata foarte usor daca ii rupi capetele si desfaci pastaia de-a lungul liniei care separa cele doua jumatati. Boabele de mazare nu trebuie spalate, intrucit au stat in teaca.

Mazarea proaspata este gatita cel mai frecvent fiarta, timp de 15 - 20 de minute, acoperita cu frunze de salata si condimentata cu verdeturi (in special marar). Mazarea se poate fierbe si la cuptorul cu microunde, 4 - 8 minute. Daca este lasata prea mult, se intareste.

Mazarea poate fi pregatita si sote, cea mai buna combinatie fiind cu ciuperci. De asemenea, este un ingredient ideal pentru salate. O salata gustoasa, frumos colorata, este cea cu mazare, carne de pui, ceapa si migdale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca poloneza clasica
2
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
3
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
4
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Crap rasol
5
Mancaruri

Crap rasol

Pentru crap rasol se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se...

Crap rasol
Parteneri
Desert cozonac cu nutella si fructe
Bucataras.RO

Desert cozonac cu nutella si fructe

Delicii pentru Paste

Desert cozonac cu nutella si fructe
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga