Sarea revine in obiectiv: studii recente au demonstrat legatura dintre sare si cresterea tensiunii sangelui si a problemelor de inima. Insa problema este mult mai complexa, pentru ca sarea este necesara si benefica in anumite cantitati.
Se recomanda reducerea cantitatii de sare pe care o gasim in anumite alimente iar producatorii sunt sfatuiti sa foloseasca mai putina sare in: paine, cereale, branza, produsele de patiserie, mezeluri si altele. Reducerea totala a sarii din alimentatie (in cazul unei persoane sanatoasa) este exclusa; sarea contribuie la sanatatea organismului si nu poate fi inlocuita cu un produs similar.
In 2004, in Anglia s-a demonstrat legatura intre consumul ridicat de sare si cresterea presiunii arteriale (hipertensiune), o afectiune deosebit de periculoasa. Persoanele care sufera de hipertensiune pot dezvolta si boli are inimii si sunt supuse riscului infarctelor. Reducerea consumului de sare in cazul acestor indivizi este vital.
Desi sarea este esentiala pentru sanatate, se pare ca, in prezent, consumam de 2 sau de 3 ori mai multa sare decat avem cu adevarat nevoie. Consumul mediu zilnic de sare este de 9g (in cazul adultilor), insa el ar trebui redus pana la aproximativ 6 g sare pe zi. In cazul copiilor, consumul de sare trebuie redus si mai mult:
- 0-6 luni: 1 g sare pe zi
7-12 luni: 1 g sare pe zi
1-3 ani: 2 g sare pe zi
4-6 ani: 3 g sare pe zi
7-10 ani: max 5 g sare pe zi
Acestea sunt, insa, niste repere maxime, iar parintii sunt sfatuiti sa le reduca.
Ceea ce e important de stiut este sarea se gaseste intr-o multitudine de alimente pe care le consumam zi de zi, astfel incat, cantitatea de sare consumata poate fi mult mai mare decat ne imaginam. Sare se gaseste in: paine, cereale, mazare, semipreparate, sunca, mezeluri, branza si masline.
Vestea buna este ca ne putem obisnui cu alimente mai putin sarate; este nevoie de timp insa papilele gustative se vor adapta noilor gusturi si, in mod paradoxal, vom incepe sa simtim si cea mai redusa cantitate de sare din mancare.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaNu am prea multe sa va zic de aceata prajitura decat ca e un desert perfect de weekend cu ingrediente la indemana tuturor. Un...
Prajitura cu budinca si fructeDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii