Ce mancam in aceasta primavara?

Ce mancam in aceasta primavara?

In sfarsit, a venit timpul pentru mult asteptata primavara sa-si faca aparitia si sa se impuna: soare, temperaturi peste 0 grade, fara zapada, flori, mai multa forfota.. huh! In sfarsit, incepem sa prindem viata! Si pentru ca iarna a fost lunga, geroasa si destul de greu de suportat pe ultima suta de metri, si pentru ca vrem sa fim plini de viata pentru noul sezon, trebuie sa ne incarcam bateriile. Stiu, uneori, soarele e cel de la care ne luam energia, dar energia noastra trebuie sa vina si din interior. Iar pentru asta doar noi suntem responsabili si trebuie sa ne luam rolul in serios! Pentru ca vreau sa va dau o mana de ajutor, am hotarat sa fac o lista cu verdeturi si cruditati de primavara de care trebuie sa profitam. Sincer, singurul lucru la care ma pot gandi acum, e hrana vie, neprepara ta - m-am cam saturat de conserve, legume fierte, muraturi. Vreau ceva proaspat si gustos. Intr-adevar primavara timpurie nu e foarte darnica, nu sunt inca legume si fructe. Dar, le gasim in supermarketuri, si nu va mai trece mult pana le vom gasi si in piata. Eu cred ca fiecare sezon isi are rostul sau, in consecinta si fructele si legumele specifice unui sezon au scopul lor bine stabilit in alimentatia nostra. Asa ca hai sa vedem pe ce sa ne axam! Legume Ridichile. Le-am pus in capul listei pentru ca sunt legumele mele preferate de sezon. De multe ori imi cumpar cate o legatura de ridichi pe care le mananc doar asa- ca pe un mar. Sunt gustoase, usor picante, crocante .   Ridichile participa in mod util la incarcarea cu minerale si vitamine a organismului, mai ales prin continutul lor in potasiu, magneziu, calciu, vitamina C. Sunt bogate in fibre vegetale si fac parte din legumele cu rol in prevenirea cancerului. Contin si provitamina A, acid folic si fier si au un continut caloric mic. Pot fi consumate ca atare sau in salate- taiate, putin condimentate, putin ulei, otet sau in combinatie cu alte legume de sezon. De asemnea, le puteti introduce in sandwichuri- deliciu garantat!   Salata verde. Este prezenta in supermarketuri pe tot parcursul anului, dar primavara este sezonul ei de glorie. Acum este mai cruda, mai dulce, in rest, cel putindin punctul meu de vedere, are tendinta sa capete un gust amarui. Salata verde poate fi consumata cruda sau in salate si constituie un aliment sanatos, fiind apreciata si introdusa in regimurile de slabire pentru aportul sau energetic scazut (13 calorii la 100 grame) si pentru faptul ca are proprietatea de a conferi senzatia de satietate. Contine, de asemenea, o maredensitate de minerale si vitamine. Poate ficonsumata si in combinatie cu alte legume,dar si cu alte alimente. Multe gospodine folosesc salata verde si in supe- supa de salata, foarte apreciata, dar care mie nu imi place, motiv pentru care salata verde pentru mine se regaseste doar in salate- cu otet, putin zahar, sare si piper (delicios!) sau in sandwichuri sau ca ornament comestibil pe paltourile de aperitive. Ceapa verde. Cred ca este vedeta sezonului de primavara! Sincer, ma incanta sa vad lumea primavara cu pungile de cumparaturi din care ies faloase cozile de ceapa verde! Sicand ai pe masa ceapa verde, e clar- e primavara! Ceapa verde este un aliment medicament, dar si un condiment! Majoritatea mancarurilor noastre contin ceapa. Are proprietati diuretice, hipoglicemiante (de scadere a glicemiei), antibacteriene si este recomandata in dieta pentru scaderea colesterolui. Ceapa poate fi consumata in orice varianta preferati! Pe langa faptul ca face mesele mai gustoase, are un efect deosebit la ornarea platourilor de aperitive. Plus ca, mie imi place mult sa o combin cu branza, motiv pentru care o folosesc la placinte, tarte aperitiv sau, pur si simplu, tai coditele verzi si le amestec cu branza, formez bilute si pofta buna! Usturoi verde. La fel ca si ceapa are proprietati medicinale, motiv pentru care esterecomandat sa fie introdus in alimentatia noastra. Usturoiul verde este mai fraged, mai suculent si mai putin iute. Poate fi consumat in intregime. Este o sursa de alicina, un antibiotic natural cu spectru larg, şi de substante cu rol antiinflamator, antiviral si antifungic. Acestea ajuta sistemul imunitar in protejarea organismului de infectii si de boli, inclusiv de cancer. Poate fi folosit in salate, ca si ceapa verde sau la prepararea sandwichurilor. Se poate adauga si in tocanite, supe, cu recomandarea sa fie adaugat cand mancare a fost luata de pe foc, pentru ca acesta sa nu-si piarda proprietatile sale.   Urzica, leurda, papadia, stevie si spanacul fac si ele parte din categoria legumelor de sezon. Intr-adevar nu sunt la fel de uzuale ca cele de mai sus, dar pentru cei carora le plac acestea sunt recomandate.Personal, consum doar spanacul sub forma de salate sau scazut. Dar si celelalte pot fi consumate ca atare- in salate sau in diverse preparate- supe sau sub forma de tocanite. Acestea au un continut mare de fier, de care organismul, acum, primavara, are marenevoie. Din urzici proaspete se prepara un ceai care poate fi baut in loc de apa, pana la doi litri pe zi - bun penttru ficat, ajuta indetoxifierea organismului. Leurda seamana la gust cu usturoiul si are proprietati asemanatoare cu acesta, se consuma sub forma de salate. Recomandat sa fie consumata pentru reumatism, boli renale, afectiuni ale sistemului nervos. Stevie sau macris are actiuni depurative, curative si cicatrizant- amestecat cu smantana face bine pentru crapaturile de pe picioare. Are un gust acrisor si poate fi folosit in salate, ciorbe sau consumat ca atare. Spanacul nu are nevoie de o larga prezentare. Cine nu a auzit de Popeye marinarul?! Bogat in fier, vitamina C, saruri minerale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, remineralizant, stimuleaza cresterea. Pe langa toate acestea recomand introducerea in salate a patrunjelului verde si a mararului proaspat crescute in gradina. Amestecate cu branza de vaci si codite crude de ceapa verde sau usturoi, dau nastere unui aperitiv gustos de primavara.   Fructe In ceea ce priveste categoria fructelor, sunt mai slab reprezentate, dar nimeni nu poate sa conteste calitatea reprezentantilor. Ciresele si capsunele sunt fructele primaverii. Singurul meu gand referitor la acestea este sa profit cat mai mult de prezenta lor pe piata- tin putin si adesea sunt foarte scumpe. Dar, merita efortul financiar! Ciresele. Carnoase si zemoase, ciresele sunt foarte iubite de romani, se estimeaza ca ar fiaproximativ 4 milioane de ciresi in tara noastra. Ajuta la detoxifierea organismului, scad colesterolul, contin minerale, calciu,magneziu. Pot fi consumate ca atare, in salate sau deserturi.   Capsunele. Fructe parfumate si pofticioase-oricate ai manca, parca mai merge inca una! Au proprietati terapeutice si nutritive.Contin substante antioxidante, vitamine, calciu, fier, magneziu. Sunt recomandate in anemii, astenii si insomnii. Mare atentie la faptul ca pot provoca alergii. (eu stiu :) )

Sper sa va fie de folos informatiile de mai sus si sa profitam la maxim de “cadourile alimentare” ale primaverii. Articol oferit de Ana prin intermediul Media Content

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de perisoare din carne de pui
1
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Supa crema de dovleac
2
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Tarta cu piersici
3
Tarte

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Supa crema de conopida, mazare si cartofi dulci
4
Supe de legume

Supa crema de conopida, mazare si cartofi dulci

Supa crema de conopida, mazare si cartofi dulci
Humus reţetă cu morcov si ceapa verde
5
Aperitive cu legume

Humus reţetă cu morcov si ceapa verde

Humus reţetă

Humus reţetă cu morcov si ceapa verde
Parteneri
Ciorba de pui a la grec
Bucataras.RO

Ciorba de pui a la grec

E delicioasă, cred ca am sa mai fac curând, mai ales că ne place acrisoara.

Ciorba de pui a la grec
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia