Ca si numar de mese, la fel ca la cei mari, cei mici este bine sa aiba 3 mese principale si doua gustari, in portii cantitative de jumatate din farfuria unui adult. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie cat mai variata si sa inculda cat mai multe tipuri de alimente, pentru a asigura necesarul nutritional dar si pentru a dezvolta si educa gustul copilului. Cand ne gandim la meniul copiilor de peste 1 an, putem sa oferim la micul dejun cereale integrale, fara zahar, deoarece contin fier care se absoarbe cel mai bine in prezenta vitaminei C. Aceasta o asiguram prin fructe cum sunt kiwi, zmeura, afine, portocale, capsuni, mar, pepene galben. Pe langa cereale si orez integral, ovaz, mei sau grau, vom oferi copilului leguminoase: fasole, mazare, linte, naut si proteine de calitate: ou, carne slaba de pui, de vita si peste (aceasta din urma aduce pe langa proteine si grasimi esentiale Omega 3). Laptele integral si produsele lactate: branza calcica, urda,ricotta, cottage si branza de vaci, alaturi de un iaurt integral pot fi folosite cu succes in amestec cu un fainos sau impreuna cu fructele (proaspete sau congelate) pentru a crea un milkshake delicios, o budinca, un piure sau o inghetata sanatoasa si gustoasa. Institutul francez de cercetare a branzeturilor (Institute Fromage Sante) recomanda pentru aceasta perioada 3 portii de lactate pe zi. De exemplu: un pahar de lapte la micul dejun, o branzica calcica ( 35-50 gr) si un iaurt mic, ca si gustari . Branza este un aliment excelent pentru copii, care le confera calciu si energie, satietate si stare de bine. De asemenea, contine vitamina B2 (riboflavina) esentiala pentru vedere, piele si fanere (par,unghii) si necesara metabolizarii glucidelor, grasimilor si proteinelor. Parcurgand cele de mai sus puteti pregati mancaruri si gustari delicioase cu care sa tentati micile „mingi de energie”.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii