Ce pregatim pentru cei mai mici – intre 1 si 3 ani

Ce pregatim pentru cei mai mici – intre 1 si 3 ani

Ca si numar de mese, la fel ca la cei mari, cei mici este bine sa aiba 3 mese principale si doua gustari, in portii cantitative de jumatate din farfuria unui adult. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie cat mai variata si sa inculda cat mai multe tipuri de alimente, pentru a asigura necesarul nutritional dar si pentru a dezvolta si educa gustul copilului. Cand ne gandim la meniul copiilor de peste 1 an, putem sa oferim la micul dejun cereale integrale, fara zahar, deoarece contin fier care se absoarbe cel mai bine in prezenta vitaminei C. Aceasta o asiguram prin fructe cum sunt kiwi, zmeura, afine, portocale, capsuni, mar, pepene galben. Pe langa cereale si  orez integral, ovaz, mei sau grau, vom oferi copilului leguminoase: fasole, mazare, linte, naut  si proteine de calitate: ou, carne slaba de pui, de vita si peste (aceasta din urma aduce pe langa proteine si  grasimi esentiale Omega 3). Laptele integral si produsele lactate: branza calcica, urda,ricotta, cottage si branza de vaci, alaturi de un iaurt integral pot fi folosite cu succes in amestec cu un fainos sau impreuna cu fructele (proaspete sau congelate) pentru a crea un milkshake delicios, o budinca, un piure sau o inghetata sanatoasa si gustoasa. Institutul francez de cercetare a branzeturilor (Institute Fromage Sante) recomanda pentru aceasta perioada 3 portii de lactate pe zi. De exemplu: un pahar de lapte la micul dejun, o branzica calcica ( 35-50 gr)  si un iaurt mic, ca si gustari . Branza este un aliment excelent pentru copii, care le confera calciu si energie, satietate si stare de bine. De asemenea, contine vitamina B2 (riboflavina) esentiala pentru vedere, piele si fanere (par,unghii) si necesara metabolizarii glucidelor, grasimilor si proteinelor. Parcurgand cele de mai sus puteti pregati mancaruri si gustari delicioase cu care sa tentati micile „mingi de energie”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu spuma caramel
1
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Foi de placinta de casa
2
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Placinta cu branza dulce stafide si foi
3
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Gris cu lapte
4
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Cordon bleu cu salata verde
Bucataras.RO

Cordon bleu cu salata verde

Un pranz sau o cina satioasa, cu minim de efort!

Cordon bleu cu salata verde
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat