Alaturi de inghetata, zahar sau frisca, capsunile nu trebuie sa lipseasca, in perioada aceasta, din meniul zilnic. Iata cateva retete:
Budinca de orez cu frisca si capsuni
1 1/2 cana orez, 1 1/2 l lapte, zahar dupa gust, 2 pachetele zahar vanilat, 300-500 gr. frisca dulce gata batuta, 20-25 de capsuni
Se fierbe orezul cu laptele, zaharul si zaharul vanilat. Se lasa sa se raceasca. Cand este rece, se pune pe un platou un strat de orez, un strat de frisca presarat cu capsuni, alt strat de orez, pana cand compozitia se termina. Deasupra, se decoreaza cu frisca din abundenta si cu capsuni! Peste fructe se presara putin zahar vanilat. Se baga la frigider si se scoate cand se serveste la masa.
Crema de branza de vaci cu capsuni
(pentru 4 persoane): 375 gr. branza de vaci proaspata, 200 gr. iaurt pasteurizat, 50 gr. zahar, 1 portocala, 400 gr. capsuni, 30 gr. miez de nuca, 50 gr. ciocolata cu lapte taiata marunt, 2 linguri de stafide, cateva frunze de menta proaspata
Se amesteca iaurtul cu branza si zaharul pana devin o pasta omogena. Se opareste portocala, se sterge si se rade. Coaja se pune in branza cu iaurt. Se spala capsunile, se curata si se taie in doua. Se taie miezul de nuca in bucatele, la fel si ciocolata. Capsunile si ciocolata se incorporeaza in masa de iaurt si branza. Nucile si stafidele se presara deasupra. (si frunzulitele de menta rupte marunt.)
Prajitura cu capsuni
(pentru 12 bucati): 250 gr. iaurt, 2 oua, 100 gr. zahar, 60 gr. unt, 125 gr. faina, 125 gr. gris, 1/2 pachetel de praf de copt, 3 linguri de gem de capsuni, 250 gr. frisca, 300 gr. capsuni mici, o lingura de zahar pudra
Se incalzeste dinainte cuptorul. Se amesteca iaurtul cu ouale, zaharul si untul inmuiat. Se adauga faina, grisul, praful de copt si se amesteca bine. Se pune aluatul intr-o forma de tort unsa cu grasime si se pune la copt vreme de 45 de minute. Se lasa blatul la racit si se taie in doua pe lat. O jumatate se unge cu gem, cealalta se pune deasupra. Se intinde un strat de frisca peste blatul superior. Se trec capsunile prin jet de apa (puse intr-o sita) si se lasa sa se scurga. Se curata de frunzulite si se taie in doua (daca sunt mari). Se pun peste frisca, fruct langa fruct, si se presara cu zahar pudra.
Tort cu capsuni
2 linguri unt, 250g faina, un praf de sare, 1/2kg capsuni, 5 linguri smintina, 3 linguri zahar, 2 linguri rom
Se freaca untul cu smantana si sarea, se adauga treptat faina, se framanta repede, se formeaza o minge si se da la rece timp de 2 ore. Se intinde o foaie cat forma de tort. Se asaza in forma unsa si se coace la foc iute. Deasupra se asaza capsunile spalate si scurse bine, apoi smantana frecata cu zahar se toarna printre ele in forma de arabescuri si se stropeste cu rom.
Cvas de capsuni
1 kg capsuni, 3 litri apa, 3 lingurite miere, 3 linguri zahar, 1 buc. lamaie
Se aleg capsunile bine coapte, se spala in cateva ape si se lasa sa se scurga, apoi se pun intr-o oala emailata si se fierb. Se lasa sa dea un clocot si se ia dupa foc, lasandu-se sa se filtreze 10-15 minute. Se adauga zaharul, mierea, zeama de lamaie, se amesteca pana la completa lor dizolvare si se filtreaza din nou. Pe fundul fiecarei sticle in care urmeaza sa se toarne cvasul se pun 5 stafide. Sticlele trebuie bine astupate si lasate la o temperatura potrivita 2 zile, iar la rece inca 4-5 zile.
Margarita cu capsuni
40 ml tequila, cateva capsuni, 20 ml triple sec, 20 ml suc de lamaie
Se zdrobeste un cub de gheata, se amesteca cu cateva capsuni zdrobite si se pune totul intr-un pahar de cocktail. Se toarna apoi peste serbetul de capsuni tequila, triple sec si sucul de lamaie. Se serveste ornat cu o capsuna intreaga.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautCand ai pofta de ceva dulce la ceas de seara, ca sa nu te simti prea vinovat, pregatesti o prajitura fara zahar, macar stii...
Desert prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zaharPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii