Ceapa simboliza, pentru egipteni eternitatea. Apoi a fost mincarea saracului, pentru ca acum sa ramina un aliment gustos, care da savoare mincarurilor.
Istoria cepei se pierde departe, in timp, spre anul 3200 i.Hr., in Egiptul antic. Multe desene prezinta aceasta planta, care era foarte apreciata in acele timpuri si simboliza eternitatea. Linga mumia faraonului Ramses al IV-lea, istoricii au gasit ceapa. Investigind, ei au descoperit ca un cos cu ceapa era un dar pretios la inmormintari, gest aproape la fel de important cu a darui un cos cu piine. In perioada antica se credea ca ceapa da putere, si, de aceea, era preferata de soladti, inainte de a merge la lupta.
Inaintand spre vremurile noastre, ceapa este des asociata cu mincarea saracului. La tara, multi obisnuiau sa o manince cu paine sau sa o combine cu bere.
Turcii au creat o poveste despre "afurisita" ceapa, care face oamenii sa planga. Astfel, se spune ca atunci cind Lucifer s-a razvratit si a ajuns in Iad, unde a pasit cu piciorul sting a crescut usturoi, iar unde a calcat cu dreptul -> in timpul taierii, este eliberata si irita tesutul ocular.
Dar ceapa face si bine, intrucit contine si multe substante hranitoare. Datorita substantelor antibiotice, este folosita ca antiseptic, emolient in infectii faringiene si in astm alergic. De asemena, este unul din cele mai puternice hipoglicemiante, fiind in mod special recomandata diabeticilor. Pentru a avea efect imediat, specialistii recomanda consumul sucului proaspat de ceapa, 100-200 de grame pe zi sau a decoctului din 2 lingurite de ceapa tocata marunt in 200 ml apa. Sucul proaspat se poate obtine prin raderea bulbului pe razatoarea mica sau cu ajutorul robotului de bucatarie. Ceapa este bogata in vitamina C si fibra. Este ideala in alimentatie, intrucit nu contine grasimi.
In lume, Libia este cel mai mare consumator de ceapa, cu 33 de kilograme ce revin unei persoane intr-un an. Dar ceapa este pretuita in bucatarie si in Franta, unde se prepara mincare de ceapa sau piure, servit cu friptura de miel. Britanicii pregatesc supa de ceapa.
Pentru a putea curata ceapa fara probleme, tine-o inainte de a o curata in frigider, timp de jumatate de ora, sau in apa foarte rece. Asa nu vei mai plinge!
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouSamosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...
Samosa cu cartofiNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereSupa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...
Supa ungureasca de chimenPentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...
Sos tartar cu patrunjelN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatAluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...
Tarta de post cu ciuperciDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii