Stii ce sa maninci pentru ca nivelul colesterolului din singe sa nu depaseasca valoarea optima? Daca raspunsul tau e "nu", neaparat trebuie sa citesti acest articol!
Dieta este foarte importanta pentru mentinerea nivelului optim de colesterol in singe. O cantitate de colesterol prea mare poate crea probleme sistemului circulator. Cel mai mare impact in cresterea nivelui colesterolului din singe il au grasimile, in special cele saturate. Colesterolul periculos pentru sanatate se gaseste in grasimile de origine animala, in produse cum ar fi carnea grasa, pielea de pe carnea de pasare, laptele, ouale, brinza, untul.
Pentru ca organismul sa nu mai absoarba colesterol, trebuie sa consumi alimente bogate in fibra solubila: legume (morcov, in special), cereale (ovaz), fructe (mere, pere, portocale).
Pentru a creste consumul de fibra, trebuie sa ii dai timp organismului sa se adapteze la noile condititi. Iata citiva pasi pe care poti sa ii urmezi:
Pentru inceput, serveste un mic dejun bogat in fibre, cum ar fi crereale sau fructe. Citeste informatiile nutritionale de pe cutia de cereale si alege-le pe cele care contin 5% fibra. Cele mai bune cereale sint cele de ovaz sau griu.
In a doua etapa, alege pentru masa de dimineata alimente bogate in griu: piine, biscuiti speciali, briose etc.
Consuma legume de trei ori pe zi. Incearca o supa de fasole, salata rece de fasole boabe, sau, daca apreciezi gustul, mincaruri pe baza de soia. Rontaie morcovi, maninca rosii, salate, legume gratinate. Nu uita de fructe! Consuma mere sau portocale seara. Alege, in loc de suc, fructul, pentru ca de fapt sucului i s-a inlaturat continutul de fibra.
Un aliment foarte important in lupta impotriva colesterolului este usturoiul. Mai poi include in dieta: ceapa cruda, ulei de masline, migdale, nuci. Acestea contin grasimi monosaturate care contribuie la cresterea calitatii coleseterolului.
Consuma multe alimente care contin antioxidanti naturali, vitaminele A si C: ardei iuti rosii, ardei grasi, portocale, suc de grapefruit, broccoli, verzisoare de Bruxelles, capsuni. Utila este si Vitamina E, pe care o gasesti in: seminte de floarea soarelui, nuci, migdale, alune, germeni de griu, soia. Cercetatorii au descoperit ca vinul si berea, consumate in cantitati moderate, reduc nivelul colesterolului.
Pentru a reduce consumul de grasimi saturate si colesterol, maninca mai putina carne rosie, cum este carnea de vita, de porc sau de oaie. Inlocuieste-o cu peste, pui sau legume. Inlocuieste laptele cu brinza si iaurt cu continut redus de grasimi sau fara grasimi.
Specialistii recomanda ca grasimile consumate sa nu depaseasca 30% din alimentatia zilnica, iar colesterolul sa fie in limita a 300 mg/zi.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaAm pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.
Desert mini rulada cu zmeuraGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii