Condimentele reprezinta niste adaosuri alimentare foarte placute de majoritate gurmanzilor. Cu toate acestea condimentele folosite in exces pot avea si anumite efecte negative; in primul rand, in mod indirect, pe calea condimentelor, alimentele devin mai gustoase, ceea ce implicit va duce la consumul lor in exces, si chiar la obezitate. In mod direct, este cunoscut faptul ca fiecare condiment poate uneori declansa niste efecte iritante asupra mucoaselor digestive, cu diverse urmari asupra organismului.
O multime de condimente (parika, piperul) contin o substanta numita aflatoxina, o substanta toxica produsa de anumite tipuri de mucegaiuri. Prima data aflatoxina a fost identificata in 1961 la Aspergillus flavus, mucegai de la care i s-a dat si denumirea (A.flavus - aflatoxina).
Conditiile de stocare ale cerealelor si plantelor pentru alimentatie influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, care cresc foarte bine in medii cu umiditate si temperatura ridicate, in lipsa ventilatiei.
De asemenea, aflatoxina a fost detectata ocazional in lapte, branzeturi, cereale, alune, nuci, migdale, smochine, condimente, seminte de bumbac, alte tipuri de alimente si furaje. Laptele, ouale si carnea pot contine aflatoxina pentru ca animalele si pasarile au consumat furaje contaminate.
Au fost raportate chiar imbolnaviri in cazul oamenilor in unele tari ca Taiwan, India, Kenya- cu simptome deloc de neglijat: dureri abdominale, voma, edem pulmonar, convulsii, coma si uneori chiar moartea prin edem cerebral. Apar de asemenea leziuni la nivelul ficatului, rinichilor si inmii. Mai mult decat atat, expunerile prelungite chiar la doze mici de aflatoxina pot favoriza aparitia cancerelor. Unele studii apreciaza ca potentialul cancarigen al aflatoxinei este foarte mare.
Prezenta aflatoxinei in alimente se poate determina in laborator, cu teste speciale care ar trebui aplicate in fiecare tara la nivelul centrelor pentru testarea produselor alimentare. Testarea trebuie realizata pentru productia interna dar si pentru importuri (alimentele, condimentele care se livreaza vrac ar putea pe perioada transportului sa dezvolte colonii de Aspergillus care produc aflatoxina).
In general insa, pentru a evita asemenea efecte nocive, este bine sa consumam condimentele cu moderatie si in cantitati nu foarte mari, avand astfel o dubla satisfactie: una pur gastronomica, si cealalta, a unei sanatati protejate!
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcAceasta prajitura am gasit-o sub numele de "Blanita mielului" in caietul vechi din care am luat-o, insa am vazut ca...
Prajitura cu aluat razuit, reteta usoara si delicioasaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii