Condimentele reprezinta niste adaosuri alimentare foarte placute de majoritate gurmanzilor. Cu toate acestea condimentele folosite in exces pot avea si anumite efecte negative; in primul rand, in mod indirect, pe calea condimentelor, alimentele devin mai gustoase, ceea ce implicit va duce la consumul lor in exces, si chiar la obezitate. In mod direct, este cunoscut faptul ca fiecare condiment poate uneori declansa niste efecte iritante asupra mucoaselor digestive, cu diverse urmari asupra organismului.
O multime de condimente (parika, piperul) contin o substanta numita aflatoxina, o substanta toxica produsa de anumite tipuri de mucegaiuri. Prima data aflatoxina a fost identificata in 1961 la Aspergillus flavus, mucegai de la care i s-a dat si denumirea (A.flavus - aflatoxina).
Conditiile de stocare ale cerealelor si plantelor pentru alimentatie influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, care cresc foarte bine in medii cu umiditate si temperatura ridicate, in lipsa ventilatiei.
De asemenea, aflatoxina a fost detectata ocazional in lapte, branzeturi, cereale, alune, nuci, migdale, smochine, condimente, seminte de bumbac, alte tipuri de alimente si furaje. Laptele, ouale si carnea pot contine aflatoxina pentru ca animalele si pasarile au consumat furaje contaminate.
Au fost raportate chiar imbolnaviri in cazul oamenilor in unele tari ca Taiwan, India, Kenya- cu simptome deloc de neglijat: dureri abdominale, voma, edem pulmonar, convulsii, coma si uneori chiar moartea prin edem cerebral. Apar de asemenea leziuni la nivelul ficatului, rinichilor si inmii. Mai mult decat atat, expunerile prelungite chiar la doze mici de aflatoxina pot favoriza aparitia cancerelor. Unele studii apreciaza ca potentialul cancarigen al aflatoxinei este foarte mare.
Prezenta aflatoxinei in alimente se poate determina in laborator, cu teste speciale care ar trebui aplicate in fiecare tara la nivelul centrelor pentru testarea produselor alimentare. Testarea trebuie realizata pentru productia interna dar si pentru importuri (alimentele, condimentele care se livreaza vrac ar putea pe perioada transportului sa dezvolte colonii de Aspergillus care produc aflatoxina).
In general insa, pentru a evita asemenea efecte nocive, este bine sa consumam condimentele cu moderatie si in cantitati nu foarte mari, avand astfel o dubla satisfactie: una pur gastronomica, si cealalta, a unei sanatati protejate!
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauAm pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...
Orez cu prune uscatePrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiPrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postCeva simplu...pentru cei mici :)
Frigarui din miez de lapte pentru copii by Delaco, cu struguri de 2 feluri, zmeura, afine si mureReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii