Condimentati moderat!

Condimentele reprezinta niste adaosuri alimentare foarte placute de majoritate gurmanzilor. Cu toate acestea condimentele folosite in exces pot avea si anumite efecte negative; in primul rand, in mod indirect, pe calea condimentelor, alimentele devin mai gustoase, ceea ce implicit va duce la consumul lor in exces, si chiar la obezitate. In mod direct, este cunoscut faptul ca fiecare condiment poate uneori declansa niste efecte iritante asupra mucoaselor digestive, cu diverse urmari asupra organismului.
O multime de condimente (parika, piperul) contin o substanta numita aflatoxina, o substanta toxica produsa de anumite tipuri de mucegaiuri. Prima data aflatoxina a fost identificata in 1961 la Aspergillus flavus, mucegai de la care i s-a dat si denumirea (A.flavus - aflatoxina).
Conditiile de stocare ale cerealelor si plantelor pentru alimentatie influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, care cresc foarte bine in medii cu umiditate si temperatura ridicate, in lipsa ventilatiei.
De asemenea, aflatoxina a fost detectata ocazional in lapte, branzeturi, cereale, alune, nuci, migdale, smochine, condimente, seminte de bumbac, alte tipuri de alimente si furaje. Laptele, ouale si carnea pot contine aflatoxina pentru ca animalele si pasarile au consumat furaje contaminate.
Au fost raportate chiar imbolnaviri in cazul oamenilor in unele tari ca Taiwan, India, Kenya- cu simptome deloc de neglijat: dureri abdominale, voma, edem pulmonar, convulsii, coma si uneori chiar moartea prin edem cerebral. Apar de asemenea leziuni la nivelul ficatului, rinichilor si inmii. Mai mult decat atat, expunerile prelungite chiar la doze mici de aflatoxina pot favoriza aparitia cancerelor. Unele studii apreciaza ca potentialul cancarigen al aflatoxinei este foarte mare.
Prezenta aflatoxinei in alimente se poate determina in laborator, cu teste speciale care ar trebui aplicate in fiecare tara la nivelul centrelor pentru testarea produselor alimentare. Testarea trebuie realizata pentru productia interna dar si pentru importuri (alimentele, condimentele care se livreaza vrac ar putea pe perioada transportului sa dezvolte colonii de Aspergillus care produc aflatoxina).
In general insa, pentru a evita asemenea efecte nocive, este bine sa consumam condimentele cu moderatie si in cantitati nu foarte mari, avand astfel o dubla satisfactie: una pur gastronomica, si cealalta, a unei sanatati protejate!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Prajitura cu visine
Bucataras.RO

Prajitura cu visine

Din cauza de raceala in exces,a trebuit sa-mi fac de lucru si sa uit starea naspa pe care o am,plus ca trebuia sa execut...

Prajitura cu visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise