Consumul de peste- o problema...alunecoasa

Codul, de exemplu, este aproape in primejdie de disparitie, din cauza pescuitului excesiv. Si atunci ce ramane de facut? Pestele este bun. Acest lucru e clar. Este atat de bun incat toti medicii recomanda un consum de minim o portie, dar mai bine doua portii de peste, pe saptamana- in orice forma. In primul rand este recomandat consumul de somon, hering, pastrav, sardine si ton proaspat. Pestele alb -codul- si pestii "grasi” sunt surse excelente de proteine, vitamine si minerale. "Arma secreta” a pestilor o reprezinta acizii grasi de tip omega-3; studii variate au aratat ca acesti acizi pot preveni bolile de inima, pot imbunatati IQ-ul, pot intari imunitatea organismului, amelioreaza simptomele artritei, sau problemele de piele. Insa consumul de "pesti grasi” are si un aspect negativ; in comparatie cu alte specii, pestele gras este pozitionat mai sus in lantul trofic si din acest motiv carnea lor poate contine mercur, dioxina si alte substante aflate in ecosistemul marin. De aceea, carnea de rechin sau de peste-spada nu trebuie consumata in exces. In afara de aceste aspecte, consumul de peste este incurajat in ciuda problemelor care pot aparea in viitor. In prezent, in multe zone ale lumii pescuitul se practica in mod intensiv si unele specii sunt in pericol de a deveni extincte. Ce putem face? Vestea buna este ca putem face ceva iar acest ceva nu inseamna renuntarea la peste. Cel mai important lucru este sa variem consumul de peste si sa nu ne limitam la o singura specie. De asemenea, se recomanda consumul de peste autohton si evitarea speciilor vulnerabile. Mai mult, ar trebui sa consumam hering mai des, pentru a-l mentine pe piata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Prajitura cu spuma caramel
2
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Prajitura "polara"
3
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
5
Dulciuri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)

Un desert rapid si delicios, care merita incercat.

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
Parteneri
Ardei copti, la borcan
Bucataras.RO

Ardei copti, la borcan

Nu stiu voi, insa eu ma declar o impatimita a ardeilor copti. De regula ii coceam si ii puneam in congelator, insa anul...

Ardei copti, la borcan
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat