Consumul excesiv de cafea dauneaza grav sanatatii

Originea cafelei este aproape necunoscuta. Unii pretind ca Homer vorbeste in Odiseea despre cafea sub numele de nepenthes. Ceea ce se stie sigur este faptul ca un diplomat, Gemal-Eddin-Dhabhani, facand o calatorie in Persia, in anul 1420, a baut acolo o cafea si dupa aceea a adus-o in tara sa. Foarte rapid cafeaua s-a extins la Meca, Medina, in Egipt si de acolo, in 1550, la Constantinopol. Turcii au introdus-o ulterior si in Occident.

Infuzia de cafea contine aproape jumatate din cafeina si substantele minerale ale cafelei prajite si a treia parte din materiile grase. Cafeaua contine un principiu activ important, cafeina, pe care prajitul nu-l modifica aproape deloc. Cafeina este tipul alcaloidelor ce actioneaza asupra sistemului nervos avand actiune stimulanta, motiv pentru care cafeaua a fost numita "bautura intelectuala". In plus, cafeaua creste circulatia in muschiul inimii. Intr-o oarecare masura atenueaza senzatia de foame prin plenitudinea gastrica si poate printr-un efect nervos central. Consumata calda dupa masa are actiune favorabila asupra digestiei.

Cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos
Efectele negative ale cafelei sunt mai importante si constau in cresterea frecventei cardiace (accelerarea pulsului) si a activitatii psihice. Adversarii cafelei pretind ca, asemenea alcoolului, cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos si efortul fizic. Acesta este numai un efect efemer si iluzoriu asupra activitatii masinii umane obosite. Consumata in exces, cafeaua absorbita actioneaza ca un toxic accelerand ritmul cardiac, deci ingreunand munca inimii, provoaca insomnie, ameteli, cefalee, pana la un delirium tremens, asemanator celui din alcoolism. Evident ca aceste efecte nocive apar in cazul consumului exagerat de cafea.
Dupa consumul de cafea nu creste zaharul din sange, dar are loc o stimulare a glandelor suprarenale care duce la cresterea cortizonului si a catecolaminelor circulante si consecutiv a grasimilor din sange, inclusiv a colesterolului, fapt ce poate dauna la alte categorii de indivizi, mai ales la varstnici. Efectul stimulator al cafelei a fost mai accentuat la tineri (15 - 40 ani) decat in grupa varstnicilor (41 - 70 ani), fara diferente privind sexul. La nivelul tubului digestiv cafeaua consumata in exces poate provoca arsuri, jena, pana la dureri si spasme gastrointestinale.
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima, celor hipertensivi, la bolnavii nevropati, hipocondrici, nevrotici, la gravide sau la cei care sufera de insomnie. Este interzis cu desavarsire consumul de cafea de catre copii si adolescenti.

Cafeaua cu lapte este hranitoare
Cantitatile mici de cafea amestecata cu lapte au calitatea unui adevarat aliment. Cafeaua cu lapte este hranitoare, gustoasa si face ca laptele sa fie mai usor tolerat si digerat. La randul sau laptele reduce actiunea excitanta a cafelei, facand-o suportata chiar de cei carora li s-ar interzice consumarea ei simpla. Intrucat cafeaua sporeste grasimile din sange nu se recomanda folosirea acesteia cu smantana sau cu frisca. In situatia in care dorim sa atenuam efectele excitante ale cafelei si sa mentinem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizata sau cantitati mici de cafea amestecata cu surogate de naut. Datorita efectului sau excitant consumul de cafea se recomanda sa nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice asa cum se obisnuieste, adica alcoolul si tutunul. Procedand astfel evitam starea de excitatie excesiva a sistemului nervos si intoxicarea organismului.
Putem folosi doze mici de cafea in timpul zilei, pe mancate, fara a face abuz si renuntand la aceasta cand anumite afectiuni o contraindica.
Nu uitati, excesul de cafea este daunator chiar la individul sanatos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Scovergi ardelenesti
4
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
5
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Parteneri
Desert prajitura Rudi cu afine
Bucataras.RO

Desert prajitura Rudi cu afine

Prajitura Rudi cu afine este usor de facut si foarte gustoasa!

Desert prajitura Rudi cu afine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!