Originea cafelei este aproape necunoscuta. Unii pretind ca Homer vorbeste in Odiseea despre cafea sub numele de nepenthes. Ceea ce se stie sigur este faptul ca un diplomat, Gemal-Eddin-Dhabhani, facand o calatorie in Persia, in anul 1420, a baut acolo o cafea si dupa aceea a adus-o in tara sa. Foarte rapid cafeaua s-a extins la Meca, Medina, in Egipt si de acolo, in 1550, la Constantinopol. Turcii au introdus-o ulterior si in Occident.
Infuzia de cafea contine aproape jumatate din cafeina si substantele minerale ale cafelei prajite si a treia parte din materiile grase. Cafeaua contine un principiu activ important, cafeina, pe care prajitul nu-l modifica aproape deloc. Cafeina este tipul alcaloidelor ce actioneaza asupra sistemului nervos avand actiune stimulanta, motiv pentru care cafeaua a fost numita "bautura intelectuala". In plus, cafeaua creste circulatia in muschiul inimii. Intr-o oarecare masura atenueaza senzatia de foame prin plenitudinea gastrica si poate printr-un efect nervos central. Consumata calda dupa masa are actiune favorabila asupra digestiei.
Cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos
Efectele negative ale cafelei sunt mai importante si constau in cresterea frecventei cardiace (accelerarea pulsului) si a activitatii psihice. Adversarii cafelei pretind ca, asemenea alcoolului, cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos si efortul fizic. Acesta este numai un efect efemer si iluzoriu asupra activitatii masinii umane obosite. Consumata in exces, cafeaua absorbita actioneaza ca un toxic accelerand ritmul cardiac, deci ingreunand munca inimii, provoaca insomnie, ameteli, cefalee, pana la un delirium tremens, asemanator celui din alcoolism. Evident ca aceste efecte nocive apar in cazul consumului exagerat de cafea.
Dupa consumul de cafea nu creste zaharul din sange, dar are loc o stimulare a glandelor suprarenale care duce la cresterea cortizonului si a catecolaminelor circulante si consecutiv a grasimilor din sange, inclusiv a colesterolului, fapt ce poate dauna la alte categorii de indivizi, mai ales la varstnici. Efectul stimulator al cafelei a fost mai accentuat la tineri (15 - 40 ani) decat in grupa varstnicilor (41 - 70 ani), fara diferente privind sexul. La nivelul tubului digestiv cafeaua consumata in exces poate provoca arsuri, jena, pana la dureri si spasme gastrointestinale.
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima, celor hipertensivi, la bolnavii nevropati, hipocondrici, nevrotici, la gravide sau la cei care sufera de insomnie. Este interzis cu desavarsire consumul de cafea de catre copii si adolescenti.
Cafeaua cu lapte este hranitoare
Cantitatile mici de cafea amestecata cu lapte au calitatea unui adevarat aliment. Cafeaua cu lapte este hranitoare, gustoasa si face ca laptele sa fie mai usor tolerat si digerat. La randul sau laptele reduce actiunea excitanta a cafelei, facand-o suportata chiar de cei carora li s-ar interzice consumarea ei simpla. Intrucat cafeaua sporeste grasimile din sange nu se recomanda folosirea acesteia cu smantana sau cu frisca. In situatia in care dorim sa atenuam efectele excitante ale cafelei si sa mentinem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizata sau cantitati mici de cafea amestecata cu surogate de naut. Datorita efectului sau excitant consumul de cafea se recomanda sa nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice asa cum se obisnuieste, adica alcoolul si tutunul. Procedand astfel evitam starea de excitatie excesiva a sistemului nervos si intoxicarea organismului.
Putem folosi doze mici de cafea in timpul zilei, pe mancate, fara a face abuz si renuntand la aceasta cand anumite afectiuni o contraindica.
Nu uitati, excesul de cafea este daunator chiar la individul sanatos.
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacCiorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...
Ciorba de fasole in bol de paineEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiUsor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!
Tiramisu la paharImi plac prajiturile cu fructe, mai ales cele cu visine si incerc diferite combinatii. Astazi am combinat visinele cu...
Prajitura cu visine si ciocolataDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii