Cea mai buna inghetata este cea produsa din grasime animala (din lapte, smantana, unt sau lapte praf), deoarece grasimea din lapte da un gust fin si influenteaza in bine consistenta si structura sa, facand-o mai cremoasa. Astfel, intre doua inghetate care au aproximativ acelasi pret si dintre care una are in componenta grasime exclusiv din produse lactate, iar cealalalta grasimi si uleiuri vegetale, alegeti-o pe cea care pe lista ingredientelor puteti citi lapte, smantana sau unt, ca sursa de grasime.
Grasimea este cea care da gustul fin si aspectul cremos al inghetatei. Inghetata cu prea putina grasime (sub 5%) isi pierde caracteristica sa cea mai importanta, si anume de a fi frageda si cremoasa, iar in cea cu mult prea multa grasime (peste 20%), se pierde efectul racoritor. Cele mai multe inghetate de pe piata au in jur de 5-8% grasime, ceea ce este, ...
Exista si inghetate fara grasime, fara componenti ai laptelui printre ingredientele lor, si care sunt obtinute doar pe baza de apa. Acestea sunt inghetate tari, din care se musca greu si care nu sunt altceva decat apa colorata aromata cu substante, adesea, artificiale. Daca nu doriti in mod special inghetate cu valoare nutritiva ridicata, acestea pot reprezenta o varianta accesibila.
De ce se folosesc la prepararea inghetatei atat de multe componente ale laptelui: lapte praf, lapte smantanit etc, ca apoi sa se adauge din nou smantana, frisca sau unt? Nu era mai simplu sa foloseasca lapte integral?
Nu este nici un prejudiciu daca se foloseste lapte praf in loc de lapte obisnuit, primul fiind mai usor de manipulat si depozitat, dar la fel de bogat in prinicipii nutritive. Totusi, praful de lapte obtinut din lapte integral (nesmantanit) prezinta anumite dezavantaje tehnologice ce obliga producatorii sa foloseasca laptele praf degresat. Tinand cont de faptul ca rolul laptelui este si de a forma substanta uscata negrasa a inghetatei, adesea, chiar si in cazul folosirii laptelui obisnuit se recurge la folosirea laptelui smantanit peste care se adauga apoi separat grasimea sub forma de smantana, frisca, lapte integral, unt sau chiar grasime vegetala, fiind astfel mai usor de crescut ponderea substantei uscate fara a mari prea mult cantitatea de grasime.
Adesea se foloseste si zerul sau zara, dar nici acest lucru nu reduce valoarea nutritiva a inghetatei. Pentru a efectua cea mai buna alegere, trebuie urmarit insa, ca inghetata sa fie pe baza de lapte si nu pe baza de apa, sa contina grasimi din lapte ca sursa de lipide si nu grasimi vegetale, iar intre diversele produse grase pe baza de lapte, trebuie stiut ca mai valoroase sunt smantana, frisca si laptele nesmantanit fata de unt.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe