Inghetata buna este cremoasa, frageda, in care, chiar rece fiind, nu ne ingheata dintii cand muscam din ea. Aceasta este o inghetata in care apa lipseste si care a fost fabricata cu mult lapte sau smantana. Laptele este unul din ingredientele de baza ale inghetatei, iar componentele sale, precum proteinele, grasimea, si lactoza au cel mai important rol in prepararea unei inghetate cremoase si hranitoare. Zahar, cacao si alte arome ii potenteaza aceste trasaturi, facandu-le mai pronuntate pentru a satisface gusturile noastre.
Cea mai buna inghetata este cea produsa din grasime animala (din lapte, smantana, unt sau lapte praf), deoarece grasimea din lapte da un gust fin si influenteaza in bine consistenta si structura sa, facand-o mai cremoasa. Astfel, intre doua inghetate care au aproximativ acelasi pret si dintre care una are in componenta grasime exclusiv din produse lactate, iar cealalalta grasimi si uleiuri vegetale, alegeti-o pe cea care pe lista ingredientelor puteti citi lapte, smantana sau unt, ca sursa de grasime.
Grasimea este cea care da gustul fin si aspectul cremos al inghetatei. Inghetata cu prea putina grasime (sub 5%) isi pierde caracteristica sa cea mai importanta, si anume de a fi frageda si cremoasa, iar in cea cu mult prea multa grasime (peste 20%), se pierde efectul racoritor. Cele mai multe inghetate de pe piata au in jur de 5-8% grasime, ceea ce este, totusi, destul de putin. Incercati sa va orientati mai mult spre inghetata care are trecut pe eticheta procentul de grasime al cremei, iar pentru a achizitiona o inghetata cat mai cremoasa, cumparati-o pe aceea cu un procent mai mare de grasime (daca se poate, sa fie grasime din lapte sau din alte produse lactate). In cazul in care doriti o inghetata racoritoare, cu gust de fructe si cu o aroma pronuntata, alegeti inghetata cu mai putina grasime (dar nu mai putin de 5%), pentru ca, de obicei, pentru a pastra o aroma pronuntata a fructelor, aceste inghetate au nevoie de un procent mai mic de grasime.
Exista si inghetate fara grasime, fara componenti ai laptelui printre ingredientele lor, si care sunt obtinute doar pe baza de apa. Acestea sunt inghetate tari, din care se musca greu si care nu sunt altceva decat apa colorata aromata cu substante, adesea, artificiale. Daca nu doriti in mod special inghetate cu valoare nutritiva ridicata, acestea pot reprezenta o varianta accesibila.
De ce se folosesc la prepararea inghetatei atat de multe componente ale laptelui: lapte praf, lapte smantanit etc, ca apoi sa se adauge din nou smantana, frisca sau unt? Nu era mai simplu sa foloseasca lapte integral?
Nu este nici un prejudiciu daca se foloseste lapte praf in loc de lapte obisnuit, primul fiind mai usor de manipulat si depozitat, dar la fel de bogat in prinicipii nutritive. Totusi, praful de lapte obtinut din lapte integral (nesmantanit) prezinta anumite dezavantaje tehnologice ce obliga producatorii sa foloseasca laptele praf degresat. Tinand cont de faptul ca rolul laptelui este si de a forma substanta uscata negrasa a inghetatei, adesea, chiar si in cazul folosirii laptelui obisnuit se recurge la folosirea laptelui smantanit peste care se adauga apoi separat grasimea sub forma de smantana, frisca, lapte integral, unt sau chiar grasime vegetala, fiind astfel mai usor de crescut ponderea substantei uscate fara a mari prea mult cantitatea de grasime.
Adesea se foloseste si zerul sau zara, dar nici acest lucru nu reduce valoarea nutritiva a inghetatei. Pentru a efectua cea mai buna alegere, trebuie urmarit insa, ca inghetata sa fie pe baza de lapte si nu pe baza de apa, sa contina grasimi din lapte ca sursa de lipide si nu grasimi vegetale, iar intre diversele produse grase pe baza de lapte, trebuie stiut ca mai valoroase sunt smantana, frisca si laptele nesmantanit fata de unt.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcPiept de pui cu sos gorgonzola si smantana de gatit Desi poate suna a un preparat sofisticat, nu este deloc asa! In plus se...
Piept de pui cu sos gorgonzola si smantana de gatitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii