Cum reduci riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare cu ajutorul alimentatiei?

Printre cauzele principale ale bolilor cardio-vasculare,se numara fumatul,consumul de alcool excesiv,sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.

Fumul de tigara contine peste 4000 de substante toxice,unele dintre ele fiind cancerigene si depunerea acestora pe peretii vaselor de sange diminueaza aportul de oxigen spre creier. Persoanele care fumeaza sunt expuse de doua ori mai mult bolilor cardio-vasculare decat cele nefumatoare, astfel incat favorizeaza cresterea tensiunii arteriale si creste frecventa cardiaca.

Alcoolul, consumat in cantitati excesive,nu face decat sa afecteze ficatul,aici cauzand hepatita cronica si ciroza hepatica si bineinteles si aparatul cardio- vascular agravand si intretinand hipertensiunea arteriala.Acesta,este ca un drog,asemenea tutunului si consumul lui iresponsabil, afecteaza cu siguranta functionarea organismului uman.

Un alt factor care poate afecta inima si vasele de sange,il constituie sedentarismul.Lipsa activitatii fizice,duce deopotriva la cresterea riscului de imbolnavire cardio- vasculara.Exercitiile efectuate cu regularitate,pot intari muschii inimii si scad presiunea sangvina.Exercitiile aerobice,precum jogging-ul,inotul,mersul cu bicicleta,toate ajuta inima sa isi mentina sanatatea pentru o lunga perioada de timp.Practicand aceste sporturi,cantitatea de sange care circula prin corp se mareste,astfel producandu-se oxigenul necesar tuturor proceselor care au loc la nivelul celulelor si tesuturilor.

Alimentatia neadecvata,bogata in grasimi saturate si acumularea de colesterol pe peretii vaselor de sange,favorizeaza bolile cardiovasculare.Mancarurile de tip fast-food sunt tot mai des consumate,acestea continand acest tip de grasimi saturate nocive pentru organismul nostru.Adoptarea unei alimentatii sanatoase si corecte nu implica mult efort.In primul rand trebuie tinut cont de faptul ca in cazul bolilor cardiovasculare,regimul alimentar trebuie sa fie sarac in sare(hiposodat),iar acest lucru fiind cam greu de suportat,se va recurge la asezonarea alimentelor cu condimentele permise,pentru a masca lipsa sarii din alimentatie.Proteinele trebuie sa fie limitate la 60-80g/zi, consumul de glucide(fainoase si dulciuri) si grasimile,mai ales cele de origine animala, trebuie redus.

Regimurile alimentare in bolile cardiovasculare sunt recomandate de medic,in functie de afectarea cardiaca a fiecarui pacient. Pe langa faptul ca se impune o selectie a alimentelor, este important sa se acorde atentie si cantitatilor pe care le consuma pacientii.Din seria alimentelor permise in bolile cardiovasculare fac parte:carnea de vita, pui, gaina, curcan, consumata fiarta si cu moderatie-150-200g/zi;laptele degresat,casul slab nesarat,branza de vaci si urda dulce;fructele,toate sunt recomandate si se pot consuma sub orice forma;legumele,cele care sunt sarace in sodiu, morcov, fasole verde,ardei,vinete,fasole verde;dulciurile permise sunt gemurile si marmeladele facute in casa, fara conservanti,mierea;somonul,este un aliment bogat in omega3 si are capacitatea de a reducepresiunea sangelui si de a feri de formarea cheagurilor de sange; avocado, este bogat in grasimi monosaturate si ajuta la scaderea colesterolului rau,crescand nivelul celui bun.

Alimentele interzise in bolile cardiovasculare,sunt branzeturile sarate, cascavalul, branza topita; grasimile, untura, slanina si grasimile prajite;legumele care sunt bogate in sodiu sau celuloza: telina, spanac, usturoi ,gogosari si varza murata,conopida;condimentele iuti-boia iute,piper,usturoi, hrean;bauturile alcoolice sub orice forma, cafeaua,apa minerala;carnea grasa de porc,mezeluri,conservele de carne, peste sarat, afumat sau gras (de mare).

Schimbarea modului de viata si adoptarea unei alimentatii corespunzatoare,in bolile cardiovasculare,este un lucru caruia,oamenii care sufera de aceste afectiuni,ar trebui sa acorde o mai mare importanta si sa faca un efort spre o viata mai sanatoasa,bazata pe o alimentatie sanatoasa.Este adevarat ca de cele mai multe ori,problemele financiare primeaza,sanatatea fiind lasata pe locul al doilea, insa, din nou, oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca este mult mai usor si mai ieftin sa previi aceste boli, decat sa le tratezi. Acest articol este scris de Petcu Georgeta pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia