Cum reduci riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare cu ajutorul alimentatiei?

Printre cauzele principale ale bolilor cardio-vasculare,se numara fumatul,consumul de alcool excesiv,sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.

Fumul de tigara contine peste 4000 de substante toxice,unele dintre ele fiind cancerigene si depunerea acestora pe peretii vaselor de sange diminueaza aportul de oxigen spre creier. Persoanele care fumeaza sunt expuse de doua ori mai mult bolilor cardio-vasculare decat cele nefumatoare, astfel incat favorizeaza cresterea tensiunii arteriale si creste frecventa cardiaca.

Alcoolul, consumat in cantitati excesive,nu face decat sa afecteze ficatul,aici cauzand hepatita cronica si ciroza hepatica si bineinteles si aparatul cardio- vascular agravand si intretinand hipertensiunea arteriala.Acesta,este ca un drog,asemenea tutunului si consumul lui iresponsabil, afecteaza cu siguranta functionarea organismului uman.

Un alt factor care poate afecta inima si vasele de sange,il constituie sedentarismul.Lipsa activitatii fizice,duce deopotriva la cresterea riscului de imbolnavire cardio- vasculara.Exercitiile efectuate cu regularitate,pot intari muschii inimii si scad presiunea sangvina.Exercitiile aerobice,precum jogging-ul,inotul,mersul cu bicicleta,toate ajuta inima sa isi mentina sanatatea pentru o lunga perioada de timp.Practicand aceste sporturi,cantitatea de sange care circula prin corp se mareste,astfel producandu-se oxigenul necesar tuturor proceselor care au loc la nivelul celulelor si tesuturilor.

Alimentatia neadecvata,bogata in grasimi saturate si acumularea de colesterol pe peretii vaselor de sange,favorizeaza bolile cardiovasculare.Mancarurile de tip fast-food sunt tot mai des consumate,acestea continand acest tip de grasimi saturate nocive pentru organismul nostru.Adoptarea unei alimentatii sanatoase si corecte nu implica mult efort.In primul rand trebuie tinut cont de faptul ca in cazul bolilor cardiovasculare,regimul alimentar trebuie sa fie sarac in sare(hiposodat),iar acest lucru fiind cam greu de suportat,se va recurge la asezonarea alimentelor cu condimentele permise,pentru a masca lipsa sarii din alimentatie.Proteinele trebuie sa fie limitate la 60-80g/zi, consumul de glucide(fainoase si dulciuri) si grasimile,mai ales cele de origine animala, trebuie redus.

Regimurile alimentare in bolile cardiovasculare sunt recomandate de medic,in functie de afectarea cardiaca a fiecarui pacient. Pe langa faptul ca se impune o selectie a alimentelor, este important sa se acorde atentie si cantitatilor pe care le consuma pacientii.Din seria alimentelor permise in bolile cardiovasculare fac parte:carnea de vita, pui, gaina, curcan, consumata fiarta si cu moderatie-150-200g/zi;laptele degresat,casul slab nesarat,branza de vaci si urda dulce;fructele,toate sunt recomandate si se pot consuma sub orice forma;legumele,cele care sunt sarace in sodiu, morcov, fasole verde,ardei,vinete,fasole verde;dulciurile permise sunt gemurile si marmeladele facute in casa, fara conservanti,mierea;somonul,este un aliment bogat in omega3 si are capacitatea de a reducepresiunea sangelui si de a feri de formarea cheagurilor de sange; avocado, este bogat in grasimi monosaturate si ajuta la scaderea colesterolului rau,crescand nivelul celui bun.

Alimentele interzise in bolile cardiovasculare,sunt branzeturile sarate, cascavalul, branza topita; grasimile, untura, slanina si grasimile prajite;legumele care sunt bogate in sodiu sau celuloza: telina, spanac, usturoi ,gogosari si varza murata,conopida;condimentele iuti-boia iute,piper,usturoi, hrean;bauturile alcoolice sub orice forma, cafeaua,apa minerala;carnea grasa de porc,mezeluri,conservele de carne, peste sarat, afumat sau gras (de mare).

Schimbarea modului de viata si adoptarea unei alimentatii corespunzatoare,in bolile cardiovasculare,este un lucru caruia,oamenii care sufera de aceste afectiuni,ar trebui sa acorde o mai mare importanta si sa faca un efort spre o viata mai sanatoasa,bazata pe o alimentatie sanatoasa.Este adevarat ca de cele mai multe ori,problemele financiare primeaza,sanatatea fiind lasata pe locul al doilea, insa, din nou, oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca este mult mai usor si mai ieftin sa previi aceste boli, decat sa le tratezi. Acest articol este scris de Petcu Georgeta pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver
Bucataras.RO

Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver

Aș spune că e una din rețetele mele preferate. Aș pregăti-o mult mai des dacă aș găsi mai ușor carne de miel...

Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola