Cu toate scandalurile intoxicarilor din ultima vreme, aproape ca nu-ti mai vine sa te atingi de nimic din comert. Bineinteles, este o atitudine exagerata, dar asta nu inseamna ca nu e bine sa incerci sa-ti pregatesti unele produse acasa. Astfel, stii ce pui in ele si ai parte de mai putine surprize neplacute.
De asemenea, in cazul iaurtului de casa, acesta este chiar mai sanatos decat cel din comert si este gata intr-un timp record de 4-5 ore.
Iata cum se prepara:
Laptele (1 litru) se fierbe si se lasa la racit pana cand ajunge in jurul valorii de 40˚C. Poti incerca temperatura cu degetul, tinand cont ca un lapte bun pentru a deveni iaurt va da senzatia de caldut. Daca arde mai lasa-l sa se odihneasca.
Totusi, este bine sa ai un termometru la indemana, pentru ca daca laptele are mai mult de 40-45˚C, iaurtul poate iesi mai acru si va lasa o cantitate mai mare de zer.
In lapte se adauga o lingurita de iaurt din comert si se amesteca, pentru a se dispersa in mod egal in tot lichidul.
Atentie! Lingurita de iaurt trebuie sa provina de la un iaurt cu probiotice - citeste eticheta, pe aceasta trebuie sa fie trecute culturi de L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus, Bifidus sau L. Casei, cele care vor transforma, de fapt, laptele in iaurtul bun.
Dupa ce vei pregati primul iaurt de acasa, vei putea pastra din el o portie pe care s-o tot folosesti pentru urmatoarea transa de iaurt.
Amestecul se toarna in pahare, borcane sau vase de diferite dimensiuni si se lasa 3 ore intr-o incapere incalzita.
Dupa 3-4 ore, laptele formeaza un coagul. Este momentul in care este recomandata intreruperea activitatii bacteriilor lactice, pentru a evita acidifierea exagerata a iaurtului.
Intreruperea se face prin bagarea recipientelor in frigider, pentru o ora.
Dupa acesti pasi simpli, iaurtul este gata si poate fi consumat. Nu uita sa pastrezi o portie pentru transa urmatoare, pentru a deveni total independent de iaurtul din comert.
De asemenea, poti face acasa si variante de iaurt cu nuci sau fructe, adaugandu-le si pe acestea cand amesteci lingurita de iaurt in litrul de lapte.
Sursa foto: paginadeagricultura.ro
Sursa articol: adevarul.ro
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiPeste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.
Pisica de mare prajitaGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii