Cum se prepara iaurtul de casa, mai sanatos decat cel din comert

Cum se prepara iaurtul de casa, mai sanatos decat cel din comert

Cu toate scandalurile intoxicarilor din ultima vreme, aproape ca nu-ti mai vine sa te atingi de nimic din comert. Bineinteles, este o atitudine exagerata, dar asta nu inseamna ca nu e bine sa incerci sa-ti pregatesti unele produse acasa. Astfel, stii ce pui in ele si ai parte de mai putine surprize neplacute. 


De asemenea, in cazul iaurtului de casa, acesta este chiar mai sanatos decat cel din comert si este gata intr-un timp record de 4-5 ore. 


Iata cum se prepara:


Laptele (1 litru) se fierbe si se lasa la racit pana cand ajunge in jurul valorii de 40˚C. Poti incerca temperatura cu degetul, tinand cont ca un lapte bun pentru a deveni iaurt va da senzatia de caldut. Daca arde mai lasa-l sa se odihneasca.


Totusi, este bine sa ai un termometru la indemana, pentru ca daca laptele are mai mult de 40-45˚C, iaurtul poate iesi mai acru si va lasa o cantitate mai mare de zer.


In lapte se adauga o lingurita de iaurt din comert si se amesteca, pentru a se dispersa in mod egal in tot lichidul.


Atentie! Lingurita de iaurt trebuie sa provina de la un iaurt cu probiotice - citeste eticheta, pe aceasta trebuie sa fie trecute culturi de L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus, Bifidus sau L. Casei, cele care vor transforma, de fapt, laptele in iaurtul bun. 


Dupa ce vei pregati primul iaurt de acasa, vei putea pastra din el o portie pe care s-o tot folosesti pentru urmatoarea transa de iaurt.


Amestecul se toarna in pahare, borcane sau vase de diferite dimensiuni si se lasa 3 ore intr-o incapere incalzita.


Dupa 3-4 ore, laptele formeaza un coagul. Este momentul in care este recomandata intreruperea activitatii bacteriilor lactice, pentru a evita acidifierea exagerata a iaurtului.


Intreruperea se face prin bagarea recipientelor in frigider, pentru o ora.


Dupa acesti pasi simpli, iaurtul este gata si poate fi consumat. Nu uita sa pastrezi o portie pentru transa urmatoare, pentru a deveni total independent de iaurtul din comert.


De asemenea, poti face acasa si variante de iaurt cu nuci sau fructe, adaugandu-le si pe acestea cand amesteci lingurita de iaurt in litrul de lapte.


Sursa foto: paginadeagricultura.ro

Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia