Cum se prepara iaurtul de casa, mai sanatos decat cel din comert

Cum se prepara iaurtul de casa, mai sanatos decat cel din comert

Cu toate scandalurile intoxicarilor din ultima vreme, aproape ca nu-ti mai vine sa te atingi de nimic din comert. Bineinteles, este o atitudine exagerata, dar asta nu inseamna ca nu e bine sa incerci sa-ti pregatesti unele produse acasa. Astfel, stii ce pui in ele si ai parte de mai putine surprize neplacute. 


De asemenea, in cazul iaurtului de casa, acesta este chiar mai sanatos decat cel din comert si este gata intr-un timp record de 4-5 ore. 


Iata cum se prepara:


Laptele (1 litru) se fierbe si se lasa la racit pana cand ajunge in jurul valorii de 40˚C. Poti incerca temperatura cu degetul, tinand cont ca un lapte bun pentru a deveni iaurt va da senzatia de caldut. Daca arde mai lasa-l sa se odihneasca.


Totusi, este bine sa ai un termometru la indemana, pentru ca daca laptele are mai mult de 40-45˚C, iaurtul poate iesi mai acru si va lasa o cantitate mai mare de zer.


In lapte se adauga o lingurita de iaurt din comert si se amesteca, pentru a se dispersa in mod egal in tot lichidul.


Atentie! Lingurita de iaurt trebuie sa provina de la un iaurt cu probiotice - citeste eticheta, pe aceasta trebuie sa fie trecute culturi de L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus, Bifidus sau L. Casei, cele care vor transforma, de fapt, laptele in iaurtul bun. 


Dupa ce vei pregati primul iaurt de acasa, vei putea pastra din el o portie pe care s-o tot folosesti pentru urmatoarea transa de iaurt.


Amestecul se toarna in pahare, borcane sau vase de diferite dimensiuni si se lasa 3 ore intr-o incapere incalzita.


Dupa 3-4 ore, laptele formeaza un coagul. Este momentul in care este recomandata intreruperea activitatii bacteriilor lactice, pentru a evita acidifierea exagerata a iaurtului.


Intreruperea se face prin bagarea recipientelor in frigider, pentru o ora.


Dupa acesti pasi simpli, iaurtul este gata si poate fi consumat. Nu uita sa pastrezi o portie pentru transa urmatoare, pentru a deveni total independent de iaurtul din comert.


De asemenea, poti face acasa si variante de iaurt cu nuci sau fructe, adaugandu-le si pe acestea cand amesteci lingurita de iaurt in litrul de lapte.


Sursa foto: paginadeagricultura.ro

Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Se potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
1
Mancaruri cu legume

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Placinta quatro formaggi
2
Aluaturi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Mancarica de galbiori cu smantana
3
Mancaruri cu legume

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.

Mancarica de galbiori cu smantana
Piept de pui umplut cu ricotta si spanac
4
Mancaruri cu carne

Piept de pui umplut cu ricotta si spanac

O reteta gustoasa si usor de preparat

Piept de pui umplut cu ricotta si spanac
Prajitura cu cirese
5
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese
Parteneri
Cozonac cu zahar caramelizat
Bucataras.RO

Cozonac cu zahar caramelizat

Este un fel de Rosenkranz, pe care l-am facut prima data cu ani in urma dupa o reteta din revista "Practic in bucatarie". Si...

Cozonac cu zahar caramelizat
Gem de capsuni cu menta
Gustos.RO

Gem de capsuni cu menta

Reteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...

Gem de capsuni cu menta