Cum se prepara iaurtul de casa, mai sanatos decat cel din comert

Cum se prepara iaurtul de casa, mai sanatos decat cel din comert

Cu toate scandalurile intoxicarilor din ultima vreme, aproape ca nu-ti mai vine sa te atingi de nimic din comert. Bineinteles, este o atitudine exagerata, dar asta nu inseamna ca nu e bine sa incerci sa-ti pregatesti unele produse acasa. Astfel, stii ce pui in ele si ai parte de mai putine surprize neplacute. 


De asemenea, in cazul iaurtului de casa, acesta este chiar mai sanatos decat cel din comert si este gata intr-un timp record de 4-5 ore. 


Iata cum se prepara:


Laptele (1 litru) se fierbe si se lasa la racit pana cand ajunge in jurul valorii de 40˚C. Poti incerca temperatura cu degetul, tinand cont ca un lapte bun pentru a deveni iaurt va da senzatia de caldut. Daca arde mai lasa-l sa se odihneasca.


Totusi, este bine sa ai un termometru la indemana, pentru ca daca laptele are mai mult de 40-45˚C, iaurtul poate iesi mai acru si va lasa o cantitate mai mare de zer.


In lapte se adauga o lingurita de iaurt din comert si se amesteca, pentru a se dispersa in mod egal in tot lichidul.


Atentie! Lingurita de iaurt trebuie sa provina de la un iaurt cu probiotice - citeste eticheta, pe aceasta trebuie sa fie trecute culturi de L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus, Bifidus sau L. Casei, cele care vor transforma, de fapt, laptele in iaurtul bun. 


Dupa ce vei pregati primul iaurt de acasa, vei putea pastra din el o portie pe care s-o tot folosesti pentru urmatoarea transa de iaurt.


Amestecul se toarna in pahare, borcane sau vase de diferite dimensiuni si se lasa 3 ore intr-o incapere incalzita.


Dupa 3-4 ore, laptele formeaza un coagul. Este momentul in care este recomandata intreruperea activitatii bacteriilor lactice, pentru a evita acidifierea exagerata a iaurtului.


Intreruperea se face prin bagarea recipientelor in frigider, pentru o ora.


Dupa acesti pasi simpli, iaurtul este gata si poate fi consumat. Nu uita sa pastrezi o portie pentru transa urmatoare, pentru a deveni total independent de iaurtul din comert.


De asemenea, poti face acasa si variante de iaurt cu nuci sau fructe, adaugandu-le si pe acestea cand amesteci lingurita de iaurt in litrul de lapte.


Sursa foto: paginadeagricultura.ro

Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci