Curmalele japonezeCurmalele japoneze sunt niste fructe exotice delicioase, populare in Asia si America, care isi fac incet loc si in bucatariile australienilor.
Fructul curmalului japonez, un copac de culoarea abanosului, are sezonul intre sfarsitul lui februarie si mijlocul lui iunie.
Cultivat initial in Asia, curmalul japonez creste in popularitate in Australia si este cultivat mai nou in majoritatea regiunilor acestei tari. Fructul are un gust fin si este potrivit pentru mai multe feluri de mancare dulce.
In aparenta, curmalele japoneze sunt asemanatoare cu rosiile (dar fara seminte). Exista mai multe feluri: coaja lucioasa are o culoare ce variaza de la portocaliu deschis la rosu puternic. In partea de sus, fructul ale 4 frunzulite unite care arata ca o floare deschisa. Daca sunt taiate pe orizontala, se poate observa un model in forma de stea in interiorul fructelor. Fructele sunt dulci atunci cand sunt coapte iar la gust seamana cu piersicile. Pot fi consumate crude, gatite sau uscate.
Tipuri de curmale
Curmalele japoneze pot fi impartite in 2 categorii: astringente si non-astringente.
Astringent este cuvantul folosit pentru a descrie gustul amar al taninului din fructul fraged, care provoaca crisparea gurii. Curmalele astringente au acest gust pana cand sunt complet coapte. Hachiya in forma de inima este cel mai des intalnit fel de curmale din categoria celor astringente. Culese cat timp sunt tari, fructele devin moi, de consistenta jeleului atunci pe masura de se coc. Desi sunt delicioase daca sunt consumate crude, utilizarea lor culinara este oarecum limitata.
Curmalele non-astringente (sau dulci) sunt de obicei rotunde cu partea de sus turtita. Tipul non-astringent cel mai des cultivat, disponibil in Australia, este Fuyu. Acest fel de curmale nu trebuie sa fie coapte 100% inainte de a fi consumate, astfel ca pot fi servite atat tari cat si moi, fapt ce le ofera un plus fata de cele astingente.
Cumparare si depozitare
Curmalele japoneze sunt disponibile in aprozare sau in supermarket-uri. Manipulati cu grija fructele si alegeti fructele care sunt tari, cu o coaja neteda stralucitoare si frunzulite intacte. Petele galbene indica faptul ca fructul este necopt. Punctele de dimensiuni mai mici nu indica faptul ca fructul ar fi afectat in interior, totusi este mai bine sa alegeti fructe care sa nu prezinte semne.
Pastrati curmalele coapte la temperatura camerei maxim 3 zile.
Pregatirea curmalelor
Spalati cu grija curmalele inainte de a le manca. Pot fi consumate cu sau fara coaja, dupa ce ati dat jos frunzulitele. Taiati-le in forma pe care o doriti. Ca un sfat, puteti sa le taiati orizontal, pentru a vedea modelul in forma de stea.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitUnele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)
Salata de boeufToba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....
Toba de casa din carne de porcSe curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...
Prajitura simpla cu nuci si merePrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloUnele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)
Salata de boeufGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseFoarte interesanta oala asta, bagi ingredientele in ea si peste cateva ore ai o mancare plina de arome.
Puiul generalului Tso la slow cooker Crock-PotReteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....
Turta dulce cu miere
Comentarii