Morcovii nu erau cultivati cu scop alimentar, ci pentru puterile de vindecare a unor boli. Multa vreme s-a crezut ca femeile care nu puteau sa aiba copii se puteau vindeca prin consumul semintelor de morcovi. Astazi, sint considerati o leguma gustoasa si, in acelasi timp, si-au pastrat renumele pentru proprietatile curative.
Leguma portocalie, plina de culoare, careia ii spunem morcov, este cu mult diferita de cea pe care o consumau stramosii nostri. Egiptenii apreciau foarte mult semintele de morcovi, despre care credeau ca au puteri tamaduitoare. Astfel de seminte s-au gasit si in mormintul faraonilor. Pina in secolul al zecelea, morcovii erau cultivati in principal in citeva tari asiatice: Afghanistan, Pakistan si nordul Iranului.
Si romanii si grecii il descoperisera, dar nu il cultivau decit sporadic. In acea perioada, radacina era alba si acestia nu reuseau sa il distinga in mod deosebit de patrunjel. Despre morcov se credea ca are puteri afrodisiace. Se pare ca imparatul Caligula, renumit pentru excentricitatile sale, a servit la una dintre petrecerile celebre ale acelor timpuri doar morcov. Scrierile vechi povestesc cum acesta i-a obligat pe membrii Senatului Roman sa manince toata noaptea numai morcovi, pentru a fi ca niste armasari. Desi erau cunoscuti in zona mediteraneeana inca dinainte de era crestina, abia in secolul 14 morcovii au inceput sa fie cultivati nu doar in scop terapeutic, ci si alimentar. In acele vremuri erau purpurii sau albi, si mai putin portocalii. Aici s-au dezvoltat si alte sortimente de morcov: negru, rosu si verde. Morcovul porocaliu, ce contine caroten, a fost cultivat pentru prima data in Olanda, in secolul 16. Aceasta s-a datorat fermierilor care si-au dorit sa cultive radacinile in culoarea nationala: portocaliu.
In anii 1600, in Anglia, femeile obisnuiau sa poarte in par si sa isi decoreze palariile si rochiile cu flori de morcov. Morcovul "modern", asa cum il stim astazi, cu radacina sanatoasa, ferma, portocalie, cultivat de doua ori pe an, este produsul muncii unui fermier francez, Vilmorin-Andrieux, care s-a ocupat de cultivarea acestei legume. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, se cultivau morcovi cu un continut imbogatit de beta caroten, substanta care da culorea portocalie si despre care se credea ca imbunatateste vederea pe timpul noptii. Circula zvonul ca acuitatea vizuala a pilotilor britanici se datoreaza unei importante cantitati de morcov consumate. Se pare insa ca productia acestui sortiment de morcov a fost oprita o data cu incheierea razboiului.
In prezent, cel mai popular, in lumea occidentala, este morcovul portocaliu, in timp ce in China si Japonia este preferat sortimentul rosu. Morcovul este a doua leguma consumata in lume, dupa cartof. China este cel mai mare cultivator de morcovi, alte tari fruntase fiind Rusia, SUA, Japonia, Franta, Marea Britanie.
Morcovul are cel mai mare continut de caroten dintre toate legumele, fiind o importanta sursa de vitamina A, C, D si E. Organismul transforma beta carotenul in vitamina A, importanta pentru sanatatea ochiului, pentru sistemul imunitar, pentru elasticitatea pielii si reducerea fotosenzitivitatii (protectie crescuta impotriva soarelui) si functionarea celulelor. Gatit, morcovul isi pastreaza proprietatile nutritive, fiind, de altfel, exceptia de la regula care spune ca, prin fierbere, legumele isi pierd substantele nutritive. Asadar, chiar si gatit, este o sursa importanta de vitaminele A si B6, potasiu, magneziu si acid folic. Morcovul este cunoscut pentru proprietatile sale nutritive, dar si pentru faptul ca este un bun antianemic, curativ, diuretic, remineralizant si sedativ. Atentie sa nu intreci masura! Consumul exagerat de morcov sau de suc de morcovi duce la schimbarea culorii pielii, fenomen numit carotenemie, care semnaleaza prezenta unei cantitati crescute de caroten in piele, mai mare decit organismul poate asimila.
Cum sa cumperi morcovi?
Cauta morcovii fermi, tari, fara pete. Fereste-te de morcovii care au pete verzi inspre virf, pentru ca pot fi amarui la gust. Morcovii de dimensiuni mari pot fi prea tari in interior. Inlatura imediat frunzele verzi, pentru ca acestea atrag mare parte din vitaminele si substantele nutritive continute de radacina. Pastreaza-i in punga de plastic, la frigider.
Cum prepari morcovii?
Majoritatea substantelor nutritive se gasesc la suprafata radacinii, de aceea este recomandabil sa nu ii cureti, ci sa ii speli bine si sa ii razuiesti in strat subtire cu ajutorul unui cutit. Daca vrei sa servesti la masa morcovi cruzi sau doresti sa ii folosesti pentru decorarea salatelor, de exemplu, pentru a ii pastra fermi, taie-i betisoare si tine-i in apa rece alaturi de o felie de ceapa, intr-un vas cu apa rece, timp de jumatate de ora.
Morcovii pot fi folositi in prepararea supelor, salatelor si a mincarurilor, dar si a dulciurilor. Datorita gustului dulce, morcovul nu a fost evitat de la prepararea deserturilor: irlandezii si englezii au budinca pe baza de morcov (pudding), francezii il folosesc in compozitia unei creme, evreii maninca, in noaptea de anul nou "tzimmes", morcov inabusit, indulcit.
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouSamosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...
Samosa cu cartofiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereSupa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...
Supa ungureasca de chimenPentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...
Sos tartar cu patrunjelN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii