Gatitul la abur la aburi e sanatos atunci cand vrem sa pregatim
mancare de regim fara grasime. Totodata, pastreaza intacte culoarea,
aromele si in special substantele nutritive din ingrediente. Gatitul
la abur este o metoda prin care se retin bine nutrientii, dar
mancare poate obtine un miros putin diferit de cel natural.
Alimentele fara grasimi si fragede (puiul, pestele) se preteaza la
gatirea la aburi. Nu gatiti in schimb cotlete si carne de vita.
Acest mod de gatire este ideal pentru legume, deoarece se gatesc
repede si nu devin apoase.
Cum sa gatim la aburi?
Daca
nu va permiteti o oala speciala, puteti folosi foarte bine si o sita
metalica asezata pe o oala umpluta pe trei sferturi cu apa. Lasati
apa sa dea in clocot, puneti legumele in sita si acoperiti cu un
capac sau cu o folie de aluminiu.
Nu conteaza ce fel de oala
folositi, pentru ca nu va afecta gustul mancarii.
Insa este
important ca vasul sa fie suficient de mare astfel incat
ingredientele sa nu fie inghesuite sau suprapuse.
Gatirea
pestelui la aburi
• Folositi un capac etans care sa
mentina aburii in oala.
• Condimentati bine carnea inainte de
a o gati.
• Mentineti apa din oala intr-o fierbere continua,
astfel pestele va fi gata mai repede.
• Pestele trebuie sa
aiba suficient spatiu in sita, altfel nu se va gati uniform.
Gatirea legumelor la aburi
• Puteti ...
gati la aburi
aproape orice tip de legume, mai putin radacinoasele, care nu fierb
prea bine la aburi.
• Taiati legumele la aceeasi dimensiune,
pentru a fi patrunse uniform.
• Serviti legumele imediat dupa
fierbere, pentru a nu pierde nimic din vitaminele si mineralele
continute.
• Adaugati in sita o mana de verdeturi aromate
(busuioc, patrunjel, marar) pentru a da o aroma si o savoare
deosebite.
aproape orice tip de legume, mai putin radacinoasele, care nu fierb
prea bine la aburi.
• Taiati legumele la aceeasi dimensiune,
pentru a fi patrunse uniform.
• Serviti legumele imediat dupa
fierbere, pentru a nu pierde nimic din vitaminele si mineralele
continute.
• Adaugati in sita o mana de verdeturi aromate
(busuioc, patrunjel, marar) pentru a da o aroma si o savoare
deosebite.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe