Delicatesa francezilor

Povestea brinzei incepe in anul 7000 i. Hr. cind oamenii au constatat ca laptele se poate intari, capatind un gust deosebit. In Grecia, talentul fermierilor de a face brinza era considerat un dar cu o valoarea incomensurabila.

In lume sint 2.000 de tipuri de brinzeturi, dintre care 500 se gasesc in Franta, 100 in Germania si 60 in Canada. Fiecare brinza are ceva distinct, ca urmare a culturii de bacterii folosite la preparare, a metodei de procesare a laptelui sau a virstei. Brinza ajuta la digestie, neutralizind aciditatea stomacului. Asa se explica de ce francezii servesc brinza la sfirsitul mesei, pentru a face mai usoara tranzitia de la mincarea de baza la desert.

Brinza este un aliment important pentru sanatate, intrucit furnizeaza organismului proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, C), minerale. Brinza contine mai multe protenie decit carnea, pestele sau ouale. Dar cel mai important este faptul ca ii da organismului o substanta foarte importanta: calciul.

Iata citeva informatii despre cele mai apreciate brinzeturi din lume:
Camembert
Are o culoare portocalie, este cremoasa in interior, cu o crusta alba. Gustul seamana cu al untului gras, sarat, dar are si aroma de nuca, ciuperci sau usturoi.

Feta
Brinza Feta vine din Grecia, unde se prepara din lapte de capra. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca aceasta brinza se prepara, cam in aceeasi perioada, si in Bulgaria si Romania. Este vorba, desigur, despre telemea. Acum, se gaseste si in alte tari si are la baza laptele de vaca. Gustul sau sarat se potriveste salatelor, legumelor si fructelor de mare. Daca ti se pare prea sarata, tine bucata de brinza in apa calda sau in lapte caldut.

Mascarpone
O brinza cremoasa, creata in Italia, in urma cu 400 de ani. Este ingredientul principal pentru renunita prajitura italiana Tiramisu. Este unul dintre cele mai selecte tipuri de brinza. Se serveste, in multe tari, ca desert, alaturi de fructe proaspete, preferabil cu fructe de padure, cu dulciuri pe baza de ciocolata.

Mozzarella
Exista doua variante de brinza Mozzarella: moale si solida. Cea moale se pastreaza in apa si are un gust delicat de lapte. Sortimentul mai tare este ideal pentru pizza. Este numarul 1 in preferintele americanilor. Se potriveste cu ciuperci, rosii si masline.

Parmezan
Vine din Italia, Parma. Rezista o perioada lunga de timp, de la 14 luni la 4 ani, timp in care aroma sa devine mai puternica si culoarea mai profunda. Este perfecta pentru sosuri de paste, pizza, pentru salate sau orez.

Ricotta
Lasagna si ravioli nu ar fi "ca la carte", daca nu ar avea brinza ricotta. Este moale si are un gust usor dulce. Brinza Ricotta vine tot din Italia si se face din resturile ramase de la fabricarea altor brinzeturi.

Roquefort
Roquefort este "regele brinzeturilor albastre". Ce diferentiaza acest sortiment de alte tipuri de brinzeturi este mucegaiul. Acestea sint injectate cu mucegaiul Penicillium roqueforti, care se dezvolta in interior, timp de trei luni, datorita unui tratament special. Brinzeturile albastre se fabrica si in alte tari: in Marea Britanie acest sortiment se numeste Stilton, in Italia - Gorgonzola; in Spania - Cabrales sau in Danemarca - Danablu.

Iata si o lista a brinzeturilor romanesti, pe care, desigur, le cunosti:
Cascaval
Brinza telemea
Brinza de vaci
Cas
Urda
Brinza de burduf
Brinza topita

Cum se pastreaza brinza?
Brinzeturile moi trebuie consumate la scurt timp de la cumparare. Cu cit brinza est mai tare, cu atit se va pastra mai mult timp, dar gustul sau se va schimba, devenind mai puternic. In general, brinzeturile moi trebuie pastrate maxim doua saptamini, in frigider, iar cele tari, doua luni. Brinza se poate pastra in folie de aluminiu sau de plastic ori in cutii etans. Pentru a pastra brinza o perioada mai lunga de timp, se poate congela, dar textura se va schimba. Daca brinza a mucegait nu trebuie sa o arunci. Taie partea acoperita cu mucegai, in grosime de jumatate centimetru, si foloseste brinza cit mai repede.

Brinza trebuie servita la temperatura camerei pentru ca atunci gustul este optim. Daca se foloseste la mincaruri, trebuie preparata la foc mic, pentru a se putea topi incet si pentru a se amesteca cu ingredientele. Daca temperatura este foarte mare, brinza se poate intari sau se separa grasimile.

Una dintre cele mai populare retete pe baza de brinza este "Macaroane cu brinza". Acest preparat a devenit foarte popular in America incepind cu anul 1802, cind Thomas Jefferson, pasionat de mincare, a servit paste cu brinza la Casa Alba. Se pare ca Thomas Jefferson este cel care ar fi inventat acest preparat. Noi iti propunem, acum, o reteta de sos de brinza pentru paste:

Sos de brinza
2/3 ceasca maioneza; 1/2 pahar lapte; un catel usturoi taiat marunt; 150 grame parmezan; 2 lingurite patrunjel
Mod de preparare: Se amesteca maioneza, laptele, usturoiul intr-o craticioara si se amesteca, la foc mic, timp de 5 minute. Se adauga patrunjelul si brinza si se amesteca inciontinuu pina cind brinza se topeste. Se serveste cu paste. Se mai poate adauga: o jumatate de rosie taiata marunt si o lingurita busuioc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Placinta (melcisori) cu mere
5
Dulciuri

Placinta (melcisori) cu mere

O reteta in ton cu vremea de-afara.

Placinta (melcisori) cu mere
Parteneri
Limoncello - Lichior din coaja de lamaie
Bucataras.RO

Limoncello - Lichior din coaja de lamaie

Lămâile sunt nelipsite din bucătăria mea. Lunile trecute, chiar am avut nevoie de multe lămâi, pentru sucuri,...

Limoncello - Lichior din coaja de lamaie
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Flan cu Lapte Condensat Indulcit
ReteteCulinare.RO

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit