Despre fettuccine, spaghetti, alfabetini...

Pastele sunt o inventie a chinezilor, potrivit studiilor cercetatorilor, si au ajuns in Europa, mai exact in Italia, in secolul al treisprezecelea, datorita lui Marco Polo. Pe cat ii datoreaza lumea Chinei pentru ca exista pastele in bucatarie, pe atat trebuie sa ii fie recunoscatoare Italiei pentru ca pastele sunt atat de bogate in gusturi si ofera variate posibilitati care satisfac nu doar gustul, ci si privirea.


Pastele sunt un simplu amestec de faina, apa, sare si, uneori, ou. De-a lungul secolelor, italienii au inventat numeroase forme si sosuri pentru a da savoare si farmec pastelor. Ca servire, sunt preferate portiile mici - de 90 de grame, si, in general, sunt aduse la masa dupa aperitive.

In alte tari, pastele sunt servite ca fel de mancare principal, mai ales dupa ce nutritionistii au descoperit ca acestea sunt hranitoare si sunt o combinatie perfecta cu fructe de mare sau carne slaba.

Desi Italia ramane producatorul de paste numarul 1 din lume, in primul rand in privinta calitatatii, au aparut si alte tari producatoare, cum ar fi Franta, Germania, Statele Unite, Argentina si Spania. Cunoscatorii afirma ca Italia ramane pe primul loc pentru ca foloseste o faina speciala, importata din Canada. Cele mai renumite marci sunt De Ceccho, Barilla si Del Verde. Ironia face ca cea mai buna faina sa fie in Canada, unul dintre cei mai mari importatori de paste din Italia.

Pastele sunt un produs simplu, si pot fi preparate chiar si acasa, daca se respecta ingredientele si proportia acestora. Secretul pastelor gustoase sta in simplitate si puritate. Cu toate acestea, multa lume prefera sa cumpere pastele, care se gasesc in numeroase forme. Numele pe care il primesc provine, in general, de la zonele din care au aparut aceste tipuri de paste.

Tipuri de paste:

pasta lungi - cappelli d�angelo, spaghetti, spaghetti, linguine, bucatini, fusilli lungi. Se servesc, in general, cu sos de rosii, sosuri pe baza de verdeata, sos carbonara sau sos Bologna.
fettuce - tagliatelle, pappardelle, fettuccine, tonarelli, tagliolini, paglia e fieno. Sunt excelenete in combinatie cu sos Alfredi si sosuri cu ficat.
tubi - penne, garganelli, elicoidali, cavatappi. Se prepara cu sosuri all�arrabbiata, prosciutti si sosuri pe baza de asparagus. In varianta maccheroni rigati, maccheroni, rigatoni, gigantoni se combina cu sosuri ragu, sosuri pe baza de branza ricotta, de legume, in special ardei.
forme speciali - conchiglie, farfalle, gnocchi, fusilli, strozzaproti, gemelli, casareccia, lumache, orechiete, radiatori. Se potrivesc cu sosuri cremoase, cu somon sau pui.
pasta per minestre - quadrucci, orzi, risoni, alfabetini, farfarelline, maltagliatti, conchigliette, lumachine, anelli rigati, tubetti. Sunt paste pentru supa.
pasta ripiena - tortelloni, pansoti, tortellini, cannelloni, ravioli, raviolini, lasagne. Acest sortiment reprezinta pastele cu diverse umpluturi
paste colorate - rosu - cu rosii, verde - cu spanac si busuioc, maro - cu ciuperci, galben - cu sofran

Modalitate de preparare

Se fierb pastele intr-un vas mare, astfel incat sa fie multa apa. Inainte de a pune pastele, se pune vasul pe foc, si, cand apa a inceput sa fiarba, se adauga sare. Se fierb pastele al dente, potrivit instructiunilor de pe ambalaj.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Gulas unguresc cu carne de porc
2
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Chec pufos
4
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Biscuiti marmorati
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Parteneri
Reteta de Tiramisu cu ciresata
Bucataras.RO

Reteta de Tiramisu cu ciresata

Scrie in calendar ca azi 24 nov sunt Sfanta ( mai zice ca si pe 23 ian sunt, bine ca doar 2 zile pe an ca intram la pareri...

Reteta de Tiramisu cu ciresata
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga