Despre fettuccine, spaghetti, alfabetini...

Pastele sunt o inventie a chinezilor, potrivit studiilor cercetatorilor, si au ajuns in Europa, mai exact in Italia, in secolul al treisprezecelea, datorita lui Marco Polo. Pe cat ii datoreaza lumea Chinei pentru ca exista pastele in bucatarie, pe atat trebuie sa ii fie recunoscatoare Italiei pentru ca pastele sunt atat de bogate in gusturi si ofera variate posibilitati care satisfac nu doar gustul, ci si privirea.


Pastele sunt un simplu amestec de faina, apa, sare si, uneori, ou. De-a lungul secolelor, italienii au inventat numeroase forme si sosuri pentru a da savoare si farmec pastelor. Ca servire, sunt preferate portiile mici - de 90 de grame, si, in general, sunt aduse la masa dupa aperitive.

In alte tari, pastele sunt servite ca fel de mancare principal, mai ales dupa ce nutritionistii au descoperit ca acestea sunt hranitoare si sunt o combinatie perfecta cu fructe de mare sau carne slaba.

Desi Italia ramane producatorul de paste numarul 1 din lume, in primul rand in privinta calitatatii, au aparut si alte tari producatoare, cum ar fi Franta, Germania, Statele Unite, Argentina si Spania. Cunoscatorii afirma ca Italia ramane pe primul loc pentru ca foloseste o faina speciala, importata din Canada. Cele mai renumite marci sunt De Ceccho, Barilla si Del Verde. Ironia face ca cea mai buna faina sa fie in Canada, unul dintre cei mai mari importatori de paste din Italia.

Pastele sunt un produs simplu, si pot fi preparate chiar si acasa, daca se respecta ingredientele si proportia acestora. Secretul pastelor gustoase sta in simplitate si puritate. Cu toate acestea, multa lume prefera sa cumpere pastele, care se gasesc in numeroase forme. Numele pe care il primesc provine, in general, de la zonele din care au aparut aceste tipuri de paste.

Tipuri de paste:

pasta lungi - cappelli d�angelo, spaghetti, spaghetti, linguine, bucatini, fusilli lungi. Se servesc, in general, cu sos de rosii, sosuri pe baza de verdeata, sos carbonara sau sos Bologna.
fettuce - tagliatelle, pappardelle, fettuccine, tonarelli, tagliolini, paglia e fieno. Sunt excelenete in combinatie cu sos Alfredi si sosuri cu ficat.
tubi - penne, garganelli, elicoidali, cavatappi. Se prepara cu sosuri all�arrabbiata, prosciutti si sosuri pe baza de asparagus. In varianta maccheroni rigati, maccheroni, rigatoni, gigantoni se combina cu sosuri ragu, sosuri pe baza de branza ricotta, de legume, in special ardei.
forme speciali - conchiglie, farfalle, gnocchi, fusilli, strozzaproti, gemelli, casareccia, lumache, orechiete, radiatori. Se potrivesc cu sosuri cremoase, cu somon sau pui.
pasta per minestre - quadrucci, orzi, risoni, alfabetini, farfarelline, maltagliatti, conchigliette, lumachine, anelli rigati, tubetti. Sunt paste pentru supa.
pasta ripiena - tortelloni, pansoti, tortellini, cannelloni, ravioli, raviolini, lasagne. Acest sortiment reprezinta pastele cu diverse umpluturi
paste colorate - rosu - cu rosii, verde - cu spanac si busuioc, maro - cu ciuperci, galben - cu sofran

Modalitate de preparare

Se fierb pastele intr-un vas mare, astfel incat sa fie multa apa. Inainte de a pune pastele, se pune vasul pe foc, si, cand apa a inceput sa fiarba, se adauga sare. Se fierb pastele al dente, potrivit instructiunilor de pe ambalaj.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Chec pufos
2
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Prajitura simpla cu nuci si mere
3
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Tiramisu reţetă cu lamaie
4
Torturi

Tiramisu reţetă cu lamaie

Tiramisu cu lamaie este un desert delicios, adaptat dupa Tiramisu reţetă originala. Un tort cu blat biscuite pe care-l...

Tiramisu reţetă cu lamaie
Mini ardei umpluti cu branza
5
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Parteneri
Desert prajitura cu piscoturi, crema de vanilie si banane
Bucataras.RO

Desert prajitura cu piscoturi, crema de vanilie si banane

Prajitura aceasta are tot ce ii trebuie ca sa intre in categoria celor mai bune deserturi fara coacere. De la crema fina de...

Desert prajitura cu piscoturi, crema de vanilie si banane
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet