Despre Raw Food sau mancarea fara foc

  Adeptii “bucatariei fara foc” opteaza pentru o alimentatie sanatoasa, apropiata de natura. Obisnuiti cu mancarea gatita, ca la mama acasa si mai nou cu produsele de tip fast food, noi, romanii, privim oarecum ciudat catre acest curent… de multe ori ajungand sa auzim "da' ce, eu sunt capra, sa mananc verdeturi?" Cel mai probabil, hrana vie nu va castiga suprematia in “lupta” cu fast-food-ul, cel putin nu in viitorul apropiat… In SUA, mişcarea ”raw food” a prins mult mai repede, dar a si fost promovata de diverse persoane publice – actori, artiştii, in general. Prima persoana care a adus in discutie acest concept de hrana vie a fost doctorul elveţian Bircher-Benner; el a infiintat o clinică, in 1897, la Zurich, pentru a trata pacientii care sufereau de boli diverse prin mancare sanatoasa, preparata fara foc. Chiar el s-a vindecat de icter printr-o cura de mere proaspete. Doctorul a fost cel care a inventat ”muesli”, care din nefericire, in prezent nu prea mai are nimic in comun cu reteta originala a acestuia. Raw food nu este o cura sau dieta, este un mod de alimentatie sanatos. De asemenea, nu tine de o anumita religie si nici nu presupune aderarea la vreo secta, cum ar crede unii. Este doar o alimentatie cu produse neprocesate, gatite fara foc si de regula organice: legume crude, fructe crude, fructe uscate, nuci, alune, seminte neprajite si nesarate, germeni, cereale in stare pura, oua, branzeturi obtinute natural, dar nu din lapte provenit de la animale, caci laptele se poate obtine si din migdale, spre exemplu, peste, carne intr-o oarecare masura etc. Deci, fara conservanţi, fara aditivi, fara E-uri; nu sunt procesate chimic, ci sunt preparate prin metode traditionale, manuale. Unii adepti resping proteina animala si adopta o alimentatie vegetariana sau vegana, altii combina alimentele cu proteine animale cu cele cu proteine vegetale. Termenul vegan este utilizat atunci cand nu se consuma deloc produse de origine animala. Dar exista o diferenta intre vegani si raw food-isti: veganii consuma mancare gatita, in timp ce regimul raw food se bazeaza strict pe alimente in stare cruda. Daca nu credeati ca o prajitura se poate face fara lapte, faina, oua, zahar, smantana sau unt, ei bine, aflati ca se poate cu metodele raw-food. Claudia Pavel, Andreea Raicu, Andi Moisescu si sotia sa Olivia Steer, Ioana Ghinghina sunt cateva din vedetele de la noi care au imbratisat acest concept. Spre exemplu, Andreea Raicu nu pleaca de acasa fara migdale si cand simte nevoia sa manance ceva, rontaie seminte de dovleac, fistic, nuci, migdale. Claudia Pavel a a exclus din meniu carnea, lactatele si painea alba si face sport in fiecare zi. Insa afirmatia ei cum ca laptele inseamna cancer, celulita si grasime e un pic fortata si exagerata, daca nu chiar o aberatie...Ea cand era mica nu manca lapte? De acord cu faptul ca trebuie sa alegem un lapte cu putina grasime sau de preferat sa consumam iaurturi, de acord si cu faptul ca laptele nu e o sursa bogata de calciu (sunt alte alimente care contin mai mult calciu decat laptele, precum andivele, patrunjelul, nucile, migdalele, nautul, susanul), dar de aici si pana la a spune ca laptele inseamna cancer… Si pana la urma un copil nu se creste cu seminte si cu cateva fire de spanac…Nu? Lasand la o parte "comentariile", voi ce parere aveti despre raw-food? Sunteti pro sau contra?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Salata de vinete cu ardei copt
Bucataras.RO

Salata de vinete cu ardei copt

Eu am facut cu vinete si ardei de la congelator. Foarte bun a iesit!

Salata de vinete cu ardei copt
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola