Despre Raw Food sau mancarea fara foc

(1)
admin postat de
 

Adeptii “bucatariei fara foc” opteaza pentru o alimentatie sanatoasa, apropiata de natura. Obisnuiti cu mancarea gatita, ca la mama acasa si mai nou cu produsele de tip fast food, noi, romanii, privim oarecum ciudat catre acest curent… de multe ori ajungand sa auzim "da' ce, eu sunt capra, sa mananc verdeturi?"

Cel mai probabil, hrana vie nu va castiga suprematia in “lupta” cu fast-food-ul, cel putin nu in viitorul apropiat… In SUA, mişcarea ”raw food” a prins mult mai repede, dar a si fost promovata de diverse persoane publice – actori, artiştii, in general. Prima persoana care a adus in discutie acest concept de hrana vie a fost doctorul elveţian Bircher-Benner; el a infiintat o clinică, in 1897, la Zurich, pentru a trata pacientii care sufereau de boli diverse prin mancare sanatoasa, preparata fara foc. Chiar el s-a vindecat de icter printr-o cura de mere proaspete.

Doctorul a fost cel care a inventat ”muesli”, care din nefericire, in prezent nu prea mai are nimic in comun cu reteta originala a acestuia.

Raw food nu este o cura sau dieta, este un mod de alimentatie sanatos. De asemenea, nu tine de o anumita religie si nici nu presupune aderarea la vreo secta, cum ar crede unii. Este doar o alimentatie cu produse neprocesate, gatite fara foc si de regula organice: legume crude, fructe crude, fructe uscate, nuci, alune, seminte neprajite si ...
nesarate, germeni, cereale in stare pura, oua, branzeturi obtinute natural, dar nu din lapte provenit de la animale, caci laptele se poate obtine si din migdale, spre exemplu, peste, carne intr-o oarecare masura etc. Deci, fara conservanţi, fara aditivi, fara E-uri; nu sunt procesate chimic, ci sunt preparate prin metode traditionale, manuale.

Unii adepti resping proteina animala si adopta o alimentatie vegetariana sau vegana, altii combina alimentele cu proteine animale cu cele cu proteine vegetale.

Termenul vegan este utilizat atunci cand nu se consuma deloc produse de origine animala. Dar exista o diferenta intre vegani si raw food-isti: veganii consuma mancare gatita, in timp ce regimul raw food se bazeaza strict pe alimente in stare cruda. Daca nu credeati ca o prajitura se poate face fara lapte, faina, oua, zahar, smantana sau unt, ei bine, aflati ca se poate cu metodele raw-food. Claudia Pavel, Andreea Raicu, Andi Moisescu si sotia sa Olivia Steer, Ioana Ghinghina sunt cateva din vedetele de la noi care au imbratisat acest concept. Spre exemplu, Andreea Raicu nu pleaca de acasa fara migdale si cand simte nevoia sa manance ceva, rontaie seminte de dovleac, fistic, nuci, migdale. Claudia Pavel a a exclus din meniu carnea, lactatele si painea alba si face sport in fiecare zi. Insa afirmatia ei cum ca laptele inseamna cancer, celulita si grasime e un pic fortata si exagerata, daca nu chiar o aberatie...Ea cand era mica nu manca lapte? De acord cu faptul ca trebuie sa alegem un lapte cu putina grasime sau de preferat sa consumam iaurturi, de acord si cu faptul ca laptele nu e o sursa bogata de calciu (sunt alte alimente care contin mai mult calciu decat laptele, precum andivele, patrunjelul, nucile, migdalele, nautul, susanul), dar de aici si pana la a spune ca laptele inseamna cancer… Si pana la urma un copil nu se creste cu seminte si cu cateva fire de spanac…Nu? Lasand la o parte "comentariile", voi ce parere aveti despre raw-food? Sunteti pro sau contra?
recomandari

Acum, la incheierea celei de-a patra editii a Targului Raw generation Expo, ne puteti impartasi cateva dintre ...

citește—

Previn bolile de inima si promoveaza longevitatea Dulci, delicate si cu multe vitamine si minerale, ...

citește—

Nu este de ajuns sa fii vegetarian ca sa fii si intr-o stare perfecta
de sanatate; ca si in cazul celor ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite