Despre Raw Food sau mancarea fara foc

  Adeptii “bucatariei fara foc” opteaza pentru o alimentatie sanatoasa, apropiata de natura. Obisnuiti cu mancarea gatita, ca la mama acasa si mai nou cu produsele de tip fast food, noi, romanii, privim oarecum ciudat catre acest curent… de multe ori ajungand sa auzim "da' ce, eu sunt capra, sa mananc verdeturi?" Cel mai probabil, hrana vie nu va castiga suprematia in “lupta” cu fast-food-ul, cel putin nu in viitorul apropiat… In SUA, mişcarea ”raw food” a prins mult mai repede, dar a si fost promovata de diverse persoane publice – actori, artiştii, in general. Prima persoana care a adus in discutie acest concept de hrana vie a fost doctorul elveţian Bircher-Benner; el a infiintat o clinică, in 1897, la Zurich, pentru a trata pacientii care sufereau de boli diverse prin mancare sanatoasa, preparata fara foc. Chiar el s-a vindecat de icter printr-o cura de mere proaspete. Doctorul a fost cel care a inventat ”muesli”, care din nefericire, in prezent nu prea mai are nimic in comun cu reteta originala a acestuia. Raw food nu este o cura sau dieta, este un mod de alimentatie sanatos. De asemenea, nu tine de o anumita religie si nici nu presupune aderarea la vreo secta, cum ar crede unii. Este doar o alimentatie cu produse neprocesate, gatite fara foc si de regula organice: legume crude, fructe crude, fructe uscate, nuci, alune, seminte neprajite si nesarate, germeni, cereale in stare pura, oua, branzeturi obtinute natural, dar nu din lapte provenit de la animale, caci laptele se poate obtine si din migdale, spre exemplu, peste, carne intr-o oarecare masura etc. Deci, fara conservanţi, fara aditivi, fara E-uri; nu sunt procesate chimic, ci sunt preparate prin metode traditionale, manuale. Unii adepti resping proteina animala si adopta o alimentatie vegetariana sau vegana, altii combina alimentele cu proteine animale cu cele cu proteine vegetale. Termenul vegan este utilizat atunci cand nu se consuma deloc produse de origine animala. Dar exista o diferenta intre vegani si raw food-isti: veganii consuma mancare gatita, in timp ce regimul raw food se bazeaza strict pe alimente in stare cruda. Daca nu credeati ca o prajitura se poate face fara lapte, faina, oua, zahar, smantana sau unt, ei bine, aflati ca se poate cu metodele raw-food. Claudia Pavel, Andreea Raicu, Andi Moisescu si sotia sa Olivia Steer, Ioana Ghinghina sunt cateva din vedetele de la noi care au imbratisat acest concept. Spre exemplu, Andreea Raicu nu pleaca de acasa fara migdale si cand simte nevoia sa manance ceva, rontaie seminte de dovleac, fistic, nuci, migdale. Claudia Pavel a a exclus din meniu carnea, lactatele si painea alba si face sport in fiecare zi. Insa afirmatia ei cum ca laptele inseamna cancer, celulita si grasime e un pic fortata si exagerata, daca nu chiar o aberatie...Ea cand era mica nu manca lapte? De acord cu faptul ca trebuie sa alegem un lapte cu putina grasime sau de preferat sa consumam iaurturi, de acord si cu faptul ca laptele nu e o sursa bogata de calciu (sunt alte alimente care contin mai mult calciu decat laptele, precum andivele, patrunjelul, nucile, migdalele, nautul, susanul), dar de aici si pana la a spune ca laptele inseamna cancer… Si pana la urma un copil nu se creste cu seminte si cu cateva fire de spanac…Nu? Lasand la o parte "comentariile", voi ce parere aveti despre raw-food? Sunteti pro sau contra?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Bors de varza cu rata gotica
3
Supe de carne

Bors de varza cu rata gotica

Bors de varza facea doar mama, eram multi la masa si, ca sa ne sature pe toti, facea un ceaun mare cu bors de varza, reteta...

Bors de varza cu rata gotica
Tort crema de zahar ars
4
Torturi

Tort crema de zahar ars

Tortul crema de zahar ars este un tort minunat ce combina traditionala reteta de crema de zahar ars cu un blat pufos de...

Tort crema de zahar ars
Prajitura cu crema de ciocolata
5
Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata

Prajitura cu crema de ciocolata este o reteta minunata de prajitura de casa, ce ii va incanta pe tot membrii familiei. Nimic...

Prajitura cu crema de ciocolata
Parteneri
Desert chec marmorat
Bucataras.RO

Desert chec marmorat

Desert chec marmorat
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce