Fie ca vorbim de agresori precum virusurii, bacteriile, fungi, radiatii, substantele toxice sau celulel cu potential canceros, organismul nostru are solutii pentru propria sa aparare (bariere cutaneo-mucoase, celule imune, sucuri digestive etc.) si acestea sunt toate potentate de o alimentatie adecvata. Vitaminele si mineralele cu rol antioxidant (A,C,E seleniu, zinc,fier si cupru), acizii grasi Omega 3, flavonoidele, carotenii, compusii fenolici, indolii stimuleaza imunitatea organismului, crescand rezistenta naturala a organismului la infectii si impiedicand cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. Deoarece leucocitele si limfocitele sunt produse si distruse rapid in cazul unei infectii, aportul suficient de proteine ar fi necesar. Dietele bogate in grasimi saturate sau hidrogenate pot "bloca" vasele limfatice, dar acizii grasi esentiali din uleiurile presate la rece, pestele oceanic, semintele si nucile sunt aliatii pretiosi ai imunitatii. Alaturi de cantitatea optima de proteine, branzeturile si produsele lactate probiotice, legumele si fructele proaspete, bogate in vitamine si minerale, stimuleaza reactia imunaadecvata in lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene. In timpul unei infectii respiratorii, este mai bine sa evitam consumul de carne si oua. Consumul de vegetale cum sunt morcovii, sfecla, cartofii dulci, rosiile, ceapa, usturoiul si germenii (fasole,lucerna,soia ec.) reprezinta solutia ideala. Fructele sunt binevenite si ele: fructele de padure (zmeura si afinele), pepenele rosu, grapefruit-ul, kiwi si merele. Acestea sunt bogate in vitamine si minerale, elementele necesare unei imunitati De asemenea foarte bune sunt lintea si fasolea, cerealele integrale si orezul brun. Mancarea trebuie sa fie proaspata sau gatita la abur, evitandu-se gatirea la temperaturi inalte ( peste 180 C) si prajirea alimentelor, ceea ce conduce la aparitia radicalilor liberi de oxigen si, prin urmare, la cresterea inflamatiei, deja existente in cadrul unei infectii. Acum stii care sunt cele mai bune solutii pentru a te pastra in forma si a avea o imunitate de fier. Mancand sanatos si avand un stil de viata echilibrat, ai toate sansele sa te bucuri cat mai mult de toate lucrurile frumose! Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de laptePentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...
Tarta cu mere si scortisoaraa) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolataFeijoada este o reteta de tocata de carne de vita cu fasole boabe, mancarea nationala a Braziliei. Este o tocana delicioasa...
Feijoada - tocana braziliana cu fasole"Retete de Pasti" M-am inspirat de la stimata doamna Chef Sylvia Boutiere.
Luscos ardelenescOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii