Dovleceii - populari in timpul verii

Pe urmele dovleceilor

Dovleceii vin din America si apartin familiei cucurbitaceelor. Arheologii au descoperit ca provin din Mexic si ca dateaza din perioada 7000 - 5500 i. Hr. , fiind parte din alimentatia omului antic, ce mai includea fasole si porumb.

Multi exploratori europeni care au trecut prin America au adus de acolo ceea ce li s-a parut mai interesant sau mai extravagant. Astfel, au ajuns dovleceii in Italia si, de aici, s-au raspindit in toata Europa, fiind apreciati pentru gustul si calitatile nutritive.

De ce dovlecei?
200 de grame de dovlecei au aproximativ 35 de calorii. Sint saraci in calorii pentru ca au 95% apa, dar bogati in substante hranitoare: ofera organismului 340 miligrame de potasiu, 530 u.i. vitamina A si 70 miligrame de fosfor.

Pentru a intelege cit de hranitori sint dovleceii trebuie sa stii ca necesarul zilnic al unei femei de 20 de ani consta in 4000 u.i. vitamina A, 800 miligrame fosfor. Nu exista o cantitate recomandata pentru potasiu. Comparativ, o cantitate similara de rosii are 535 miligrame potasiu, capsunile au 250, banana 450.

Dar avantajul dovleceilor este ca au 4 grame de fibra la o suta de grame, o parte din aceasta fiind in coaja. Adultii au nevoie, in dieta zilnica, de 20 - 30 de grame de fibra.

Atentie insa cand gatesti dovleceii: numarul caloriilor creste daca adaugi branza, de exemplu sau daca ii prajesti. Florile dovleceilor sunt si ele comestibile si foarte sanatoase. Poti sa le prepari in diferite moduri: umplute, in diferite aluaturi sau ca si snitelele.   Cum alegem dovleceii? Alege dovleceii care sunt tari, cu coaja fina, cu o culoare verde frumoasa. Evita-i pe cei loviti sau cu pete.

Dovleceii se pastreaza in frigider, intr-o punga de plastic, maxim o saptamana. Atentie insa: cand ii pui in punga trebuie sa fie uscati, pentru ca apa ii va inmuia si se vor strica mai repede.

Dovleceii sunt foarte gustosi daca sunt gatiti proaspeti si daca sunt de dimensiune mica, fiind perfecti in salate. Nu este neaparat sa ii cureti de coaja. Sunt foarte sanatosi daca sunt fierti in aburi sau gratinati. Gustul lor este imbogatit de cel al cepei, usturoiului. Nu exclude combinatiile cu rosii si brinza! Poti, de asemenea, sa faci dovlecei umpluti cu orez si carne. Untul, smintina, iaurtul, sosul de soia se potrivesc bine cu dovleceii. Dintre condimente, alege: oregano, telina, patrunjel, menta, dafin. Dovleceii se potrivesc foarte bine cu mararul, iti recomand sa incerci dovleceii taranesti cu marar si usturoi.
Vrei sa te bucuri de gustul dovleceilor si dupa ce dispar din piata? Congeleaza-i! Taie dovleceii bucati, fara a fi curatati, dupa care usuca-i bine intr-o hartie absorbanta. Dupa ce te-ai asigurat ca s-au uscat bine, pune-i in pungi inchise, pe cat posibi, ermetic. Sint buni timp de 3 - 4 luni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Desert tort cu afine si ciocolata alba
Bucataras.RO

Desert tort cu afine si ciocolata alba

Anul acesta de ziua fetitei i-am facut un tort exact cum l-a vrut ea, adica sa fie violet cu alb si cu...

Desert tort cu afine si ciocolata alba
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola