Pe urmele dovleceilor
Dovleceii vin din America si apartin familiei cucurbitaceelor. Arheologii au descoperit ca provin din Mexic si ca dateaza din perioada 7000 - 5500 i. Hr. , fiind parte din alimentatia omului antic, ce mai includea fasole si porumb.
Multi exploratori europeni care au trecut prin America au adus de acolo ceea ce li s-a parut mai interesant sau mai extravagant. Astfel, au ajuns dovleceii in Italia si, de aici, s-au raspindit in toata Europa, fiind apreciati pentru gustul si calitatile nutritive.
De ce dovlecei?
200 de grame de dovlecei au aproximativ 35 de calorii. Sint saraci in calorii pentru ca au 95% apa, dar bogati in substante hranitoare: ofera organismului 340 miligrame de potasiu, 530 u.i. vitamina A si 70 miligrame de fosfor.
Pentru a intelege cit de hranitori sint dovleceii trebuie sa stii ca necesarul zilnic al unei femei de 20 de ani consta in 4000 u.i. vitamina A, 800 miligrame fosfor. Nu exista o cantitate recomandata pentru potasiu. Comparativ, o cantitate similara de rosii are 535 miligrame potasiu, capsunile au 250, banana 450.
Dar avantajul dovleceilor este ca au 4 grame de fibra la o suta de grame, o parte din aceasta fiind in coaja. Adultii au nevoie, in dieta zilnica, de 20 - 30 de grame de fibra.
Atentie insa cand gatesti dovleceii: numarul caloriilor creste daca adaugi branza, de exemplu sau daca ii prajesti. Florile dovleceilor sunt si ele comestibile si foarte sanatoase. Poti sa le prepari in diferite moduri: umplute, in diferite aluaturi sau ca si snitelele. Cum alegem dovleceii? Alege dovleceii care sunt tari, cu coaja fina, cu o culoare verde frumoasa. Evita-i pe cei loviti sau cu pete.
Dovleceii se pastreaza in frigider, intr-o punga de plastic, maxim o saptamana. Atentie insa: cand ii pui in punga trebuie sa fie uscati, pentru ca apa ii va inmuia si se vor strica mai repede.
Dovleceii sunt foarte gustosi daca sunt gatiti proaspeti si daca sunt de dimensiune mica, fiind perfecti in salate. Nu este neaparat sa ii cureti de coaja. Sunt foarte sanatosi daca sunt fierti in aburi sau gratinati. Gustul lor este imbogatit de cel al cepei, usturoiului. Nu exclude combinatiile cu rosii si brinza! Poti, de asemenea, sa faci dovlecei umpluti cu orez si carne. Untul, smintina, iaurtul, sosul de soia se potrivesc bine cu dovleceii. Dintre condimente, alege: oregano, telina, patrunjel, menta, dafin. Dovleceii se potrivesc foarte bine cu mararul, iti recomand sa incerci dovleceii taranesti cu marar si usturoi.
Vrei sa te bucuri de gustul dovleceilor si dupa ce dispar din piata? Congeleaza-i! Taie dovleceii bucati, fara a fi curatati, dupa care usuca-i bine intr-o hartie absorbanta. Dupa ce te-ai asigurat ca s-au uscat bine, pune-i in pungi inchise, pe cat posibi, ermetic. Sint buni timp de 3 - 4 luni.
Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniCand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...
Mancare de urzici cu mamaligaPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaDe multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de CurmalePenbtru risoto cu mancare de rinichi se pregateste orezul si se asaza intr-o forma de tabla cu gaura la mijloc, bine unsa cu...
Risoto cu mancare de rinichiUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniAluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...
Tarta de post cu ciuperciIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasaPrajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Comentarii