Dr. Maria Nitescu te Invata cum sa mananci bine si sanatos

Dr. Maria Nitescu te Invata cum sa mananci bine si sanatos

Alimentul ideal, daca ar exista, ar trebui sa Indeplineasca o serie de conditii: sa aiba valoare energetica mica, sa fie concentrat din punct de vedere al nutrientilor esentiali (aminoacizi esentiali, vitamine, minerale, acizi grasi polinesaturati esentiali), sa contina fibre alimentare si glucide complexe, sa contina o cantitate redusa de colesterol si sare. Deoarece alimente ideale nu exista, pentru a-si mentine sanatatea, omul trebuie sa consume o varietate de alimente care sa aduca organismului nutrientii de care acesta are nevoie. Dr. Maria Nitescu ne sfatuieste care sunt alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al unei persoane sanatoase. Acesta include: cerealele integrale; legumele colorate In verde Inchis, rosu, portocaliu si leguminoase (fasole uscata, mazare); fructele; laptele si produsele lactate semidegresate sau degresate; uleiurile vegetale (floarea soarelui, masline, porumb, soia, arahide); carnea slaba de pasare sau pestele. De asemenea, Dr. Maria Nitescu ne recomanda o lista de alimente pe care trebuie sa le consumam In cantitati cat mai mici sau cat mai rar: alimente / bauturi racoritoare ce contin zahar adaugat; grasimile solide (unt, untura, seu), inclusiv margarina ce contine acizi grasi trans, alimente preparate cu grasimi saturate, grasimi hidrogenate si zahar (prajituri, patiserie, Inghetata etc); produsele de panificatie si cerealele rafinate (paine alba, sortimente de panificatie din faina alba, paste din faina alba, orez decorticat etc); sarea si toate produsele procesate ce contin sare (conserve In saramura, mezeluri, snacksuri etc); bauturile alcoolice.

”Trebuie sa stim ca o alimentatie sanatoasa nu Inseamna numai ce consumam, ci si cat consumam, cum le combinam, cum preparam alimentele, de cate ori mancam si cand mancam. De asemenea, nu trebuie sa uitam cat de importanta este activitatea fizica, unul dintre principalele ingrediente ale sanatatii noastre, care ajuta la reducerea semnificativa a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului zaharat al adultului si a obezitatii” ne spune Dr. Maria Nitescu, sef lucrari UMF Carol Davila.

Cati dintre noi stiu ce este acela un aliment sanatos? Cati dintre noi stiu care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consume daca doresc sa manance sanatos? Ce stim despre siguranta alimentului? Acestea au fost doar o parte dintre subiectele pe care Dr. Maria Nitescu le-a discutat In cadrul temei ”Igiena alimentatiei & Siguranta alimentului”, sustinuta la prima editie a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie.

”In ultimul timp auzim tot mai des mesaje care promoveaza alimentatia sanatoasa, concept pe care multi oameni doresc sa Il aprofundeze si sa Il adopte. Deseori, In supermarketuri, raioanele de produse bio sunt asaltate de cumparatori dornici sa aleaga pentru familia lor, alimente sanatoase. Este adevarat ca „bio" Inseamna un aliment mai sigur, dar nu si sanatos daca este dezechilibrat ca aport de energie si nutrienti” a adaugat Dr. Maria Nitescu.

Alimentatia dezechilibrata este conform specialistilor una din cauzele cresterii numarului de persoane care sufera de diverse afectiuni. Statisticile din Intreaga lume arata ca obezitatea este cea mai raspandita boala de nutritie. Mai Ingrijorator este faptul ca si numarul copiilor supraponderali si obezi este In continua crestere. In 2008, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul persoanelor supraponderale din randul adultilor de peste 20 de ani, se ridica la 1,5 miliarde din care 500 milioane de persoane erau obeze.

Dr. Maria Nitescu considera ca: alimentatia echilibrata si sanatoasa, activitatea fizica constanta, controlul adecvat al greutatii, precum si al anumitor factori de risc, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, duc la o stare buna de sanatate. Persoanele care aleg un stil de viata sanatos sunt de cele mai multe ori, mai energice, mai fericite, mai performante, cu un risc mai scazut de Imbolnavire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Prajitura cu visine
Bucataras.RO

Prajitura cu visine

Din cauza de raceala in exces,a trebuit sa-mi fac de lucru si sa uit starea naspa pe care o am,plus ca trebuia sa execut...

Prajitura cu visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise