Alimentul ideal, daca ar exista, ar trebui sa Indeplineasca o serie de conditii: sa aiba valoare energetica mica, sa fie concentrat din punct de vedere al nutrientilor esentiali (aminoacizi esentiali, vitamine, minerale, acizi grasi polinesaturati esentiali), sa contina fibre alimentare si glucide complexe, sa contina o cantitate redusa de colesterol si sare. Deoarece alimente ideale nu exista, pentru a-si mentine sanatatea, omul trebuie sa consume o varietate de alimente care sa aduca organismului nutrientii de care acesta are nevoie. Dr. Maria Nitescu ne sfatuieste care sunt alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al unei persoane sanatoase. Acesta include: cerealele integrale; legumele colorate In verde Inchis, rosu, portocaliu si leguminoase (fasole uscata, mazare); fructele; laptele si produsele lactate semidegresate sau degresate; uleiurile vegetale (floarea soarelui, masline, porumb, soia, arahide); carnea slaba de pasare sau pestele. De asemenea, Dr. Maria Nitescu ne recomanda o lista de alimente pe care trebuie sa le consumam In cantitati cat mai mici sau cat mai rar: alimente / bauturi racoritoare ce contin zahar adaugat; grasimile solide (unt, untura, seu), inclusiv margarina ce contine acizi grasi trans, alimente preparate cu grasimi saturate, grasimi hidrogenate si zahar (prajituri, patiserie, Inghetata etc); produsele de panificatie si cerealele rafinate (paine alba, sortimente de panificatie din faina alba, paste din faina alba, orez decorticat etc); sarea si toate produsele procesate ce contin sare (conserve In saramura, mezeluri, snacksuri etc); bauturile alcoolice.
”Trebuie sa stim ca o alimentatie sanatoasa nu Inseamna numai ce consumam, ci si cat consumam, cum le combinam, cum preparam alimentele, de cate ori mancam si cand mancam. De asemenea, nu trebuie sa uitam cat de importanta este activitatea fizica, unul dintre principalele ingrediente ale sanatatii noastre, care ajuta la reducerea semnificativa a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului zaharat al adultului si a obezitatii” ne spune Dr. Maria Nitescu, sef lucrari UMF Carol Davila.
Cati dintre noi stiu ce este acela un aliment sanatos? Cati dintre noi stiu care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consume daca doresc sa manance sanatos? Ce stim despre siguranta alimentului? Acestea au fost doar o parte dintre subiectele pe care Dr. Maria Nitescu le-a discutat In cadrul temei ”Igiena alimentatiei & Siguranta alimentului”, sustinuta la prima editie a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie.
”In ultimul timp auzim tot mai des mesaje care promoveaza alimentatia sanatoasa, concept pe care multi oameni doresc sa Il aprofundeze si sa Il adopte. Deseori, In supermarketuri, raioanele de produse bio sunt asaltate de cumparatori dornici sa aleaga pentru familia lor, alimente sanatoase. Este adevarat ca „bio" Inseamna un aliment mai sigur, dar nu si sanatos daca este dezechilibrat ca aport de energie si nutrienti” a adaugat Dr. Maria Nitescu.
Alimentatia dezechilibrata este conform specialistilor una din cauzele cresterii numarului de persoane care sufera de diverse afectiuni. Statisticile din Intreaga lume arata ca obezitatea este cea mai raspandita boala de nutritie. Mai Ingrijorator este faptul ca si numarul copiilor supraponderali si obezi este In continua crestere. In 2008, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul persoanelor supraponderale din randul adultilor de peste 20 de ani, se ridica la 1,5 miliarde din care 500 milioane de persoane erau obeze.
Dr. Maria Nitescu considera ca: alimentatia echilibrata si sanatoasa, activitatea fizica constanta, controlul adecvat al greutatii, precum si al anumitor factori de risc, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, duc la o stare buna de sanatate. Persoanele care aleg un stil de viata sanatos sunt de cele mai multe ori, mai energice, mai fericite, mai performante, cu un risc mai scazut de Imbolnavire.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii