Dulciurile si diabetul

Insa la aceasta intrebare nu exista un raspuns simplu, valabil pentru toti bolnavii de diabet. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci cand ai diabet este sa-ti mentii nivelul de zahar din sange constant.

Deci, ignorand faptul ca dulciurile sunt "calorii-goale", ingrasa si sunt principalele cauze ale cariilor dentare, acestea ridica nivelul zaharului din sange.

Unele studii ne arata ca de fapt, unele dulciuri nu ridica nivelul de zahar din sange mai mult decat niste carbohidrati obisnuiti. De exemplu, acelasi efect il vor avea si 30 de grame de zahar din coca-cola si 30 de g dintr-un cartof.

Recomandarile unor medici sustin ca poti inlocui dulciurile cu alti carbohidrati in dieta ta. Insa cine se opreste dupa cateva guri de cola sau tine cont ca daca a baut un suc, nu va putea manca un cartof copt la pranz? In viata reala nu vei putea calcula orice cantitatea de zahar pe care o consumi!

Din experienta, medicii sustin ca cei care nu consuma moderat zahar, tind sa dezvolte forme grave de diabet, iar cei care consuma cu moderatie fructe sau bauturi dietetice sunt mult mai sanatosi.

Astfel, putem spune ca o prajitura ne va omori? Cu siguranta NU! Si poti cu usurinta sa-ti dai seama daca acea prajitura ti-a crecut glicemia dupa 60-90 de minute dupa ce ai consumat-o!

Daca nu te poti abtine de la dulciuri si ai diabet, iata ce poti face:

- mananca exact aceeasi cantitate de zahar zilnic si apoi redu nivelul de insulina consumand produse "speciale": verdeturi si legume.

- mananca orice cu moderatie: poti gusta o prajitura sau o inghetata, nu o tava intrega sau o cutie

- noteaza-ti reactiile corpului tau atunci cand consumi un anumit dulce. Daca de la o tarta cu mere nu-ti creste glicemia sau de la inghetata dietetica, atunci consuma doar aceste produse, in cantitati mici.

- daca boala este grava si medicul iti interzice complet dulciurile, atunci abtine-te si gaseste "dulceata" de care ai nevoie in alte activitati si mancaruri delicioase.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Poale-n brau (branzoaice)
4
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
5
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Parteneri
Desert fursecuri inimoase
Bucataras.RO

Desert fursecuri inimoase

M-am pricopsit cu o raceala de poveste si trag de mine sa stau pe linia de plutire....cum imi plac provocarile si nu le...

Desert fursecuri inimoase
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori