Execelentul ananas

Ananasul a fost nu doar un aliment, ci si un simbol in istorie. A fost descoperit de europeni in Insulele Caraibe, unde era apreciat si unde ajunsese datorita migratiei indiene. Planta numita "nana" sau "fructul excelent", in traducere, a fost cultivat initial, pe zone extinse, in insulele din zona Braziliei si Paraguayului. Apreciat pentru dulceata sa, "fructul excelent" era baza festinurilor si ritualurilor indiene, fiind folosit si la prepararea vinului.


Prima intilnire a europenilor cu ananasul s-a produs in 1943, cind Cristophor Columb venea pentru a doua oara in regiunea Caraibe, in Guadalupe. Europenii au descoperit si au savurat un fruct care avea o coaja abraziva, ca a unui conifer, si interior fraged si aromat, ca al unui mar. Civilizatia renascentista la care Columb s-a intors, cu marile descoperiri, era privata de "gustul dulce". Zaharul produs din trestie era importat la preturi foarte mari din Orient, fructele proaspete erau o raritate, pomii fructiferi erau cultivati pe zone restrinse. Aparitia ananasului, zemos, cu gust dulce, a stirnit curiozitate mai ales la palate. 200 de ani le-a luat europenilor sa deopere succesul cultivarii acestui fruct.

Dincolo de Ocean, in coloniile engleze din America, divertismentul consta in socializare, iar ospitalitatea era element central al vietii sociale. Ananasul era asezat la loc de cinste pe mesele incarcate cu fructe uscate si alte bunatati, asezate in piramide. In centru, asezat pe piedestal, ananasul domina. Fructul era scump si greu de procurat. Putinele corabii care acostau in Boston, Philadelphia, Annapolis si Williamsburg nu aduceau prea multa incarcatura si de multe ori ananasul si alte provizii erau aruncate peste bord, din cauza conditiilor meteo neprielnice. Gospodinele faceau eforturi sa ii surprinda pe oaspeti cu ananas, fruct care a devenit astfel simbolul ospitalitatii si prieteniei. Datorita formei unice, ananasul a fost preferat de arhitecti, multe dintre decoratiunile interioare din America, si chiar si cele de Craciun, luind acest design.

Exista cinci tipuri de ananas in lume, care difera ca marime, culoarea miezului si gust. Astazi, cele mai extinse plantatii de ananas se gasesc in Hawaii, in insulele Maui si Oah.

Ananasul contine vitaminele A si C, dar, ce e mai important, are o enzima numita Bromelain, care ajuta la digestie si la buna functionare a sistemului respirator. Cercetatorii au constatat ca Bromelainul creste efectul terapeutic al antibioticelor. Unii nutritionisti recomanda diete exclusiv pe baza de ananas, pornind de la ideea ca acesta, consumat singur, distruge excesul de grasime. Teoretic, este corect, dar organismul nu este pregatit sa faca fata unui astfel de regim, de aceea este recomandabil sa nu fie urmat mai mult de doua zile. Ananasul este recomandat si pentru inlaturarea depunerilor provenite din excesul alimentar. In cazul in care se anunta o masa copioasa, exista mai multe solutii: un pahar de suc de ananas inainte de masa, bucati de ananas in salata, ananas servit ca desert. Fructul nu are grasimi si colesterol. Spre deosebire de banane, portocale sau struguri, ananasul nu poate fi folosit in amestecuri gelatinoase, intrucit contine o enzima care descompune proteinele din gelatina.

Ananasul din conserva, mult mai la indemina in Romania, poate fi preparat in mai multe moduri. Feliile de ananas, numite si inele, garnisesc foarte bine carnea de pui, sunca si preparate de peste. Feliile se pot pune si pe gratar, citeva minute. Bucatile de ananas pot fi adaugate la salate de fructe, de pui, de ton, cu paste si se potrivesc excelent cu mincaruri pe baza de carne de porc si la preparatele de orez si pizza. Ananasul sfarimat poate fi amestecat cu brinza sau folosit la creme de fructe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Desert tort inima cu mousse si jeleu de visine
Bucataras.RO

Desert tort inima cu mousse si jeleu de visine

Pentru o zi speciala, un tort special...Ma rog, era un  motiv bine intemeiat sa pregatesc ceva dulce. Dar de data...

Desert tort inima cu mousse si jeleu de visine
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola