Fara carne

Vegetarienii sint tot mai numerosi. Nimeni nu "se face vegetarian" pentru ca este la moda. Oamenii si-au dorit intotdeauna, in ultimii ani si mai mult, sa manince bine si...sanatos. Invata sa te folosesti cu inteligenta de acest regim si, sigur, vei fi in forma maxima!

Regimul vegetarian, numit uneori lacto(ovo)vegetarian, se bazeaza pe consumul fructelor si al legumelor (bogate in vitamine si fibre), al cerealelor, al oualor, laptelui si produselor lactate. Carnea, mezelurile, produsele din peste nu exista pe lista de cumparaturi, intr-o casa de vegetarieni. De asemenea, unii vegetarieni nu consuma produse lactate si oua.

Unul din avantajele acestui regim este ca reduce in mod considerabil aportul de grasimi animale din organism. Astfel, rar se va intimpla ca un vegetarian sa aiba probleme cu greutatea. De asemenea, riscul afectiunilor cardio-vasculare, al diabetului sau al unor tipuri de cancer este mai redus la persoanele vegetariene. In plus, vegetarienii sint mult mai preocupati de a avea un stil de viata sanatos, prin urmare consumul de alcool si tigari este evitat.

Fructe, legume, cereale, oua, lapte: cinci alimente de baza pentru o alimentatie sanatoasa

Cerealele, legumele si oleaginoasele (nuci, alune, migdalele, etc) sint bogate in proteine. Totusi, aminoacizii indispensabili (constituenti ai proteinelor) nu sint prezenti in aceste proteine vegetale. De aceea, trebuie asociate cerealele, legumele si oleginoasele pentru a obtine un aport proteic echilibrat. O sursa foarte buna de proteine se gaseste in lapte si in produsele pe baza de lapte. In plus, laptele este bogat in calciu. Aportul de calciu recomandat zilnic este de 900 mg/zi la adult (sau echivalentul a 3 pahare de lapte sau 3 de iaurt sau 3 bucati de brinza pe zi).

Legumele si fructele sint bogate in fibre care asigura o mai buna functionare a digestiei. Acestea contin minerale si vitamine ale caror proprietati pot preveni aparitia unor boli cardio-vasculare si anumite tipuri de cancer.
Ouale sint bogate in proteine si in vitamina B12. Este foarte bine sa se consume oua intr-un regim vegetarian, deoarece pot inlocui produsele de origine animala.

Soia este bogata in proteine si fier. Se poate consuma lapte de soia, iaurturi si creme de soia. Asociata cu cereale, aceasta dieta aduce un aport echilibrat de proteine.
Drojdia de bere este bogata in vitamine din grupa B. Aceasta poate fi consumata fie sub forma de comprimate, fie sub forma de pudra care se pune pe salate sau pe platourile cu legume.
Proprietatile beneficice asupra sanatatii ale fructelor si legumelor sint recunoscute. Vitamina E previne afectiunile cardio-vasculare, prin consumul alimentelor ce contin vitamina C este prevenita aparitia cataractei, iar datorita betacarotenului din unele legume riscul de a face anumite tipuri de cancer scade.

Precautii

Cind regimul vegetarian este prost echilibrat, organismul resimte puternic lipsa proteinelor, a fierului, calciului, a vitaminei B12. De aceea, vegetarienii trebuie sa stie sa asocieze, la aceeasi masa, cerealele (paste, orez, piine, etc) cu legumele (fasole uscata, linte...) sau fructele oleaginoase (nuci, alune) cu legumele.
Intr-un regim vegetarian, este insa dificil sa se ofere organismului toate vitaminele, sarurile minerale si alte elemente de care are nevoie. Este cazul, de exemplu, vitaminei B12 si a vitaminei D care se gasesc doar in produse de origine animala.

Atentie

Dupa cum am mentionat, cei care urmeaza un regim vegetarian vor simti lipsa unor vitamine care se gasesc doar in carne si in produsele din carne. Pentru acestia, exista riscul aparitiei anemiei, a unor tulburari neurologice, paralizii. La copii, regimul vegetarian poate fi periculos, expunindu-i la o crestere mult mai lenta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Desert mini rulada cu zmeura
Bucataras.RO

Desert mini rulada cu zmeura

Am pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.

Desert mini rulada cu zmeura
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa