Vegetarienii sint tot mai numerosi. Nimeni nu "se face vegetarian" pentru ca este la moda. Oamenii si-au dorit intotdeauna, in ultimii ani si mai mult, sa manince bine si...sanatos. Invata sa te folosesti cu inteligenta de acest regim si, sigur, vei fi in forma maxima!
Regimul vegetarian, numit uneori lacto(ovo)vegetarian, se bazeaza pe consumul fructelor si al legumelor (bogate in vitamine si fibre), al cerealelor, al oualor, laptelui si produselor lactate. Carnea, mezelurile, produsele din peste nu exista pe lista de cumparaturi, intr-o casa de vegetarieni. De asemenea, unii vegetarieni nu consuma produse lactate si oua.
Unul din avantajele acestui regim este ca reduce in mod considerabil aportul de grasimi animale din organism. Astfel, rar se va intimpla ca un vegetarian sa aiba probleme cu greutatea. De asemenea, riscul afectiunilor cardio-vasculare, al diabetului sau al unor tipuri de cancer este mai redus la persoanele vegetariene. In plus, vegetarienii sint mult mai preocupati de a avea un stil de viata sanatos, prin urmare consumul de alcool si tigari este evitat.
Fructe, legume, cereale, oua, lapte: cinci alimente de baza pentru o alimentatie sanatoasa
Cerealele, legumele si oleaginoasele (nuci, alune, migdalele, etc) sint bogate in proteine. Totusi, aminoacizii indispensabili (constituenti ai proteinelor) nu sint prezenti in aceste proteine vegetale. De aceea, trebuie asociate cerealele, legumele si oleginoasele pentru a obtine un aport proteic echilibrat. O sursa foarte buna de proteine se gaseste in lapte si in produsele pe baza de lapte. In plus, laptele este bogat in calciu. Aportul de calciu recomandat zilnic este de 900 mg/zi la adult (sau echivalentul a 3 pahare de lapte sau 3 de iaurt sau 3 bucati de brinza pe zi).
Legumele si fructele sint bogate in fibre care asigura o mai buna functionare a digestiei. Acestea contin minerale si vitamine ale caror proprietati pot preveni aparitia unor boli cardio-vasculare si anumite tipuri de cancer.
Ouale sint bogate in proteine si in vitamina B12. Este foarte bine sa se consume oua intr-un regim vegetarian, deoarece pot inlocui produsele de origine animala.
Soia este bogata in proteine si fier. Se poate consuma lapte de soia, iaurturi si creme de soia. Asociata cu cereale, aceasta dieta aduce un aport echilibrat de proteine.
Drojdia de bere este bogata in vitamine din grupa B. Aceasta poate fi consumata fie sub forma de comprimate, fie sub forma de pudra care se pune pe salate sau pe platourile cu legume.
Proprietatile beneficice asupra sanatatii ale fructelor si legumelor sint recunoscute. Vitamina E previne afectiunile cardio-vasculare, prin consumul alimentelor ce contin vitamina C este prevenita aparitia cataractei, iar datorita betacarotenului din unele legume riscul de a face anumite tipuri de cancer scade.
Precautii
Cind regimul vegetarian este prost echilibrat, organismul resimte puternic lipsa proteinelor, a fierului, calciului, a vitaminei B12. De aceea, vegetarienii trebuie sa stie sa asocieze, la aceeasi masa, cerealele (paste, orez, piine, etc) cu legumele (fasole uscata, linte...) sau fructele oleaginoase (nuci, alune) cu legumele.
Intr-un regim vegetarian, este insa dificil sa se ofere organismului toate vitaminele, sarurile minerale si alte elemente de care are nevoie. Este cazul, de exemplu, vitaminei B12 si a vitaminei D care se gasesc doar in produse de origine animala.
Atentie
Dupa cum am mentionat, cei care urmeaza un regim vegetarian vor simti lipsa unor vitamine care se gasesc doar in carne si in produsele din carne. Pentru acestia, exista riscul aparitiei anemiei, a unor tulburari neurologice, paralizii. La copii, regimul vegetarian poate fi periculos, expunindu-i la o crestere mult mai lenta.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii