Fructe si legume la puterea a cincea

Ai mincat azi un mar? Ai facut o alegere buna. Daca iti plac fructele si legumele, consuma-le cu incredere, pentru ca sint principala sursa de vitamine si substante nutritive a organismului. Cind ne referim la valoarea nutritiva a alimentelor, luam in calcul continutul de vitamine si minerale, fibra, beta-caroten si o componenta non-nutritiva care ajuta organismul in lupta impotriva bolilor, un grup de substante numite fitochimicale. Pentru a alege in cunostinta de cauza, Culinar.ro iti prezinta citeva dintre cele mai sanatoase fructe si legume. Fructe Pepenele: bogat in vitamina C si caroten, contine o cantitate mare de fibra, are putine calorii; Portocala: contine vitamina C si acid folic, fibra. Pentru a obtine maximul de elemente nutritive in loc de suc, este preferat sa se consume intreg fructul; Grapefruit (alb sau roz): bogat in vitamina C si caroten, contine o cantitate mare de fibra necesara pentru reducerea colesterolului, de asemenea este bogat in phytochimicale; Caisele: Sint foarte bogate in beta-carotida, potasiu si fibra; de asemenea, au vitamina C. Caisele uscate nu contin vitamina C, dar, in schimb, au mult fier. Legume Spanac: importanta sursa de beta-caroten, vitamina C, acid folic, fier, potasiu si calciu; Cartofi: bogati in potasiu, vitamina C, beta-caroten si fibra; Morcovi: continut bogat de beta � caroten si fibra; Ardei gras rosu: o sursa importanta de vitamina C, beta-caroten, si fibra. Nutritionistii recomanda consumul a cinci portii de fructe si legume pe zi. Aceasta intrucit nici un alt aliment nu contine o cantitate atit de mare de vitamina A (100% din necesarul zilnic se gaseste in 100 de grame de pepene galben), vitamina C (240% din necesarul zilnic este continut in 100 de grame de kiwi) si fibra. Fructele si legumele au un continut minim de grasimi si nu au deloc grasimi saturate, foarte periculoase pentru nivelul colesterolului din singe. Ce inseamna o portie? un fruct proaspat trei sferturi de pahar de suc natural proaspat o jumatate de ceasca de legume taiate marunt (morcovi gratinati sau rosii) un castronel cu verdeata (spanac, salata) un sfert de pahar de fructe uscate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc