Capsuna a aparut in urma cu 2200 de ani, in Italia, in forma sa salbatica. A inceput sa fie cultivata de europeni in a doua jumatate a anilor 1500, iar pina in 1860 era cunoscuta de aproape toate tarile lumii.
Capsunile sint considerate cele mai bune fructe de padure. Fructul delicat, in forma de inima, este asociat cu puritatea si pasiunea. In Othello, Shakespeare a decorat batista Desdemonei cu desenul capsunei. Doamna Tallien, figura celebra la curtea lui Napoleon, era vestita pentru ca se imbaia in sucul de capsuni. In Franta, capsunile erau considerate unul dintre cele mai puternice afrodisiace. O superstitie a lumii spune ca, daca imparti o capsuna dubla cu o persoana de sex opus, va veti indragosti pe loc.
Capsuna are o cantitate mai mare de vitamina C decit citricele. Potrivit specialistilor, alimentele bogate in vitamina C reduc riscul aparitiei cancerului gastro-intestinal. Opt fructe asigura 140% din necesarul de vitamina C zilnic. O ceasca de capsuni are doar 55 de calorii. Aspectul sau inedit este dat de simburii care se gasec in afara. O capsuna are 200 de astfel de seminte.
Capsunile sint foarte perisabile de aceea este forte important sa fie tinute in frigider, intr-un vas acoperit cu o folie de plastic. Pastrate in conditii corespunzatoare, capsunile pot fi consumate si dupa citeva zile, desi cel mai gustoase sint in ziua cind sint culese. Este recomandabil sa nu fie curatate inainte de a fi puse in frigider, pentru ca isi pierd din proprietatile nutritive. Capsunile se pot pastra si la congelator. Fructele intregi rezista apropate 4 luni.Cel mai bine este sa fie congelate individual, pentru a evita lipirea lor, dupa care se pot pune intr-o punga, la temperaturi foarte scazute.
Cind cumperi capsuni, fii atent sa fie intregi, sa aiba culoarea rosu-stralucitor, iar frunzulitele sa fie verzi si sa arate proaspete. Marimea capsunilor nu este importanta, chiar daca sint mici sau mari, capsunile pot fi dulci si zemoase. Calitatea lor este influentata de timpul cind sint culese sau de vreme. De exemplu, in acest an, din cauza secetei, nu sint foarte dulci.
Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniCand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...
Mancare de urzici cu mamaligaPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaDe multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de CurmalePenbtru risoto cu mancare de rinichi se pregateste orezul si se asaza intr-o forma de tabla cu gaura la mijloc, bine unsa cu...
Risoto cu mancare de rinichiUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniAluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...
Tarta de post cu ciuperciIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasaPrajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Comentarii