Fructul ingerilor

(0)
admin postat de




Scriitorul Mark Twain spunea ca, atunci cind maninci pepene, te gindesti ca probabil asta ar trebui sa manince ingerii. Iar un celebru tenor, Enrico Caruso, rezuma efectele binefacatoare ale pepenelui astfel: maninci, bei, iti speli fata. O bogatie se ascunde dincolo de verdele frumos al pepenelui pe care il vezi in piata sau la supermarket, de care trebuie sa profiti!





Pepenele nu este doar gustos, ci si o sursa de substante de care organismul are nevoie, pentru a functiona corespunzator. Acesta contine o substanta numita lycopen, un pigment rosu, ce face parte din grupul caretoneidelor, substante care dau culoarea rosie, galbena si portocalie fructelor. Pepenele, rosia, grapefruit rosu si guava sint fructele cu cel mai mare continut de lycopen. Rolul acestei substante este de a distruge peroxidul de hidorgen si agentii liberi de oxigen din organism, care, la rindul lor, distrug celulele.





Cercetatorii noteaza ca in 250 de grame de pepene se gasesc 80 de calorii si ofera organismului 25% din necesarul de vitamina A, B6 si C. Continutul de grasimi si colesterol al acestui fruct este 0%. In plus, cele 250 de grame contin 1 gram de proteine, 19 grame carbohidrati, 10 miligrame sodiu si un gram de fibra





Pepenele provine din sudul Africii, din Desertul Kalahari. Primele scrieri despre pepene dateaza din Egipt, de peste 6.000 de ani. De aici, a ajuns in bazinul mediteranean, ...
raspindindu-se, pina in secolul al XIII-lea, in restul Europei. In prezent, pepenele este cultivat in 96 de tari din intreaga lume.





In Israel si Egipt, gustul dulce al pepenelui este asociat cu cel sarat al brinzei Feta. Grecii au fost cei care au descoperit parfumul si gustul pepenilor murati, foarte cautati, acum, in China si Japonia. In unele tari, simburii de pepene se prajesc si se maninca. In Orient, pepenele este un dar pe care poti sa il faci cind mergi in vizita.







Cum il alegi si cum il pastrezi







Alege un pepene cu aspect placut, simetric, fara taieturi si zgirieturi.


Ridica-l, pentru ca sa iti dai seama cit este de greu. Avind in vedere ca pepenele este 92% apa, trebuie sa fie greu.


Intoarce pepenele pe toate partile. Trebuie sa aiba o pata galbena, in locul unde a stat pe pamint. Daca pata este alba inseamna ca nu este sficient de copt.


In interior trebuie sa fie tare, dens.




Pentru a-i pastra aroma si prospetimea, trebuie tinut la frigider, in punga de palstic sau invelit cu folie de plastic. Odata cules, pepenele nu se mai coace.


Pepenii rezista intre 5 si 7 zile la temepratura camerei.


Cel mai rapid mod de a scoate simburii este sa tai pepenele in sferturi si sa tai feliile de-a lungul rindurilor de simburi. Apoi ii scoti folosind o furculita sau virful cutitului.





Incearca sa congelezi sucul de pepene in cuburi de gheata, pentru a da aroma bauturilor. Cea mai simpla metoda de a prepara sucul de pepene este sa ii il tai, sa ii scoti semnitele si sa il amesteci la blender.





Daca vrei sa afli o curiozitate legata de acest fruct, trebuie sa stii ca exista, in lume, un fenomen singular, numit zapada pepenelui. Este un fenomen in care ninge cu fulgi rosii sau roz ce au o aroma aparte de pepene. Apare in zona muntilor Sierra Nevada din California. S-a descoperit ca aceasta zapada nu are legatura cu pepenele, fiind cauzata de o alga, numita chlamydomonas nivalis, ce se dezvolta la temperaturi scazute.





Daca te-ai gindit cum este combinatia de pepene si brinza Feta, savurata in Israel, incearca aceasta reteta, care te va lamuri:





Salata de pepene






Ingrediente: sase cesti spanac sau salata, doua cesti cuburi de pepene, jumatate de ceapa rosie, 100 grame brinza feta, 1/2 ceascuta otet (de preferat de pepene), piper negru.




Mod de preparare: Se amesteca bine ingredientele si se presara otet inainte de servire.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite