Dieta – ghidul echilibrului in alimentatie! Excesele alimentare si lipsa echilibrului in ceea ce priveste consumul de fast food si alte produse semipreparate ajung sa detina monopolulul in viata noastra in detrimentul produselor naturale si a mancarii gatite. Pe de alta parte nu trebuie sa mergem la extrema cealalta si sa gandim ca o alimentatie rationala este sinonima cu dietele riguroase avand la baza produsele dietetice. Ne dam seama ca procedand astfel, multe persoane se afla in fata unei triste panorame alegand sa-si riste sanatatea.
In functie de organismul nostru si de recomandarile medicului nutritionist putem urma dieta potrivita. Pentru persoanele care un au probleme de sanatate si doresc sa isi mentina greutatea si starea generala buna, o dieta sanatoasa contine legume, peste si fructe. Recomand dieta mediteraneeana datorita continutului mare de peste, fructe de mare, legume si ulei de masline. Putem pregati diverse salate sanatoase pentru familia noastra. Carnea de peste nu ingrasa si asigura totodata necesarul de grasimi bunepentru organism.
Retete cu continut scazut de grasimi si modalitati de preparare a mancarii!
Urmatoarele retete au la baza in principal alimente ce contin fibre, vitamine, minerale si produse cu un continut scazut de grasimi si hidrati de carbon precum carnea de vita.
1. Atunci cand gatim legumele este foarte important sa nu le fierbem un timp indelungat deoarece isi pierd proprietatile. Folosind robotii de bucatarie cu mai multe nivele pentru gatit pe baza de aburi este foarte eficient deoarece apa care contine vitaminele rezultate din legume se pastreaza in interior, nu se evapora mentinand gustul deosebit al legumenlor. Avantajul este ca putem gati in acelasi timp cu legumele si carnea.
2. Atunci cand gatim carne sau cand vrem sa facem oua sau omleta este bine sa evitam prajelile si sa gatim la cuptor sau in cazul oualor ochi, putem inlocui traditionalul ulei cu apa clocotita. Se pastreaza astfel mult mai bine proprietatile alimentelor si eliminam totodata utilizarea frecventa a uleiului care poate deveni toxic.
3. Piure de dovlecel: ingrediente – dovlecei, 2 bucati praz, 2 cubulete de branza topita, cascaval dulce ras, 2 linguri ulei de masline, un praf de sare, patrunjel verde tocat marunt. Se pune uleiul la incins, se adauga dovleceii si prazul tocat marunt. Se lasa un timp pe foc pana se topesc legumele ca la orice piure la foc potrivit. Se adauga bucatelele de branza si se sareaza dupa gust. Se paseaza bine si se serveste cald ornat cu cascaval dulce ras, sau rece in special pe timpul verii. Pentru aspect presaram patrunjel verde.
4. Serbet de iaurt: ingrediente – 2 cesti de prune pisate sau prune uscate, 1ceasca de iaurt, 50 g nuci. Se pun prunele la inmuiat cu 12 ore inainte, se scurg bine si se taie in bucatele mici, se piseaza nucile, se amesteca ingredientele si se toarna intr-o forma sau castronel umezit inainte si tinut la congelator 10 min. Ulterior compozitia se pastreaza la congelator aproximativ 3 ore.
Mancarurile cu continut scazut de grasimi ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si sa evitam instalarea unor afectiuni care ne pot transforma viata si ne pot afecta sanatatea pe termen lung. Este recomandabil sa acordam o atentie deosebita modului in care ne preparam mancarea pentru a beneficia de proprietatile nutritive ale produselor si pentru a evita consumul de grasimi rele. Acest articol este scris de Braindusa Cirlan pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacCiorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...
Ciorba de fasole in bol de paineEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiPentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...
Muffins cu lime si ciocolata albaReteta luata de la Simonica, tare buna
Supa crema de morcoviDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii