Grasimile Omega: sanatoase sau nu?!

Atat Omega-3, cat si Omega-6 sunt acizi grasi polinesaturati si fac parte din familia lipidelor. Deoarece corpul nostru nu ii poate sintetiza, trebuie sa ii luam din alimente si de aceea se numesc "acizi esentiali".

Insa cei doi acizi sunt diferiti in actiunile lor. Acizii Omega-3 provin din surse vegetale si sunt bogati in acid alfa-linoleic. cele mai bogate alimente in acid Omega-3 sunt: uleiul de nuci si de rapita, uleiul de peste, pielea de gaina, untul, peste gras.

Acizii Omega-3 sunt benefici pentru sistemul cardiovasculator, previn accidentele vasculare, iti redau optimismul si energia si iti confera o stare generala buna.

Insa pentru ca sa isi indeplineasca finctiile, Omega-3 trebuie consumat in rpoportie egala cu Omega-6.

Acizii grasi Omega-6 se gasesc in uleiul de floarea-soarelui, margarina, seminte de floarea-soarelui, oua, unt, ulei de masline si au proprietatea de a diminua colesterolul. Insa de beneficiile lor vei avea parte doar daca vei consuma cu moderatie alimentele ce ii contin.

Specialistii sustin ca acum mii de ani in urma, oamenii consumau acizii grasi Omega-3 si Omega-6 in proportie de 1:1. Acum ei se consuma in proportie de 1:10. Se pare ca daca vei consuma acesti acizi doar in proportie de 1:2, deja pot aparea bolile de inima, diabetul si obezitatea.

Deci daca mananci putin peste si mult ulei de floarea-soarelui, acizii nu vor avea un efect benefic asupra ta. Incearca sa echilibrezi proportiile si, in primul rand, nu consuma uleiul la prajeli, ci adauga-l in salate, crud.

Pentru o alimentatie sanatoasa si bogata in acizi grasi esentiali ar trebui sa consumi peste de 2-3 ori pe saptamana, carne slaba, putin unt, sa reduci sau sa "tai" consumul de mezeluri si lactate grase (sunt permise doar lactatele dietetice), sa mananci 2-3 oua pe saptamana si sa nu bei alcool.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura galbena cu nuca
1
Prajituri

Prajitura galbena cu nuca

Este o reteta foarte buna si aspectuoasa.

Prajitura galbena cu nuca
Prajitura pufoasa cu branza
2
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.

Prajitura pufoasa cu branza
Cozonaci Babani
3
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
5
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Parteneri
Mini-pizza cu branza si afumatura
Bucataras.RO

Mini-pizza cu branza si afumatura

Mini-pizza cu branza si afumatura
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori