Atat Omega-3, cat si Omega-6 sunt acizi grasi polinesaturati si fac parte din familia lipidelor. Deoarece corpul nostru nu ii poate sintetiza, trebuie sa ii luam din alimente si de aceea se numesc "acizi esentiali".
Insa cei doi acizi sunt diferiti in actiunile lor. Acizii Omega-3 provin din surse vegetale si sunt bogati in acid alfa-linoleic. cele mai bogate alimente in acid Omega-3 sunt: uleiul de nuci si de rapita, uleiul de peste, pielea de gaina, untul, peste gras.
Acizii Omega-3 sunt benefici pentru sistemul cardiovasculator, previn accidentele vasculare, iti redau optimismul si energia si iti confera o stare generala buna.
Insa pentru ca sa isi indeplineasca finctiile, Omega-3 trebuie consumat in rpoportie egala cu Omega-6.
Acizii grasi Omega-6 se gasesc in uleiul de floarea-soarelui, margarina, seminte de floarea-soarelui, oua, unt, ulei de masline si au proprietatea de a diminua colesterolul. Insa de beneficiile lor vei avea parte doar daca vei consuma cu moderatie alimentele ce ii contin.
Specialistii sustin ca acum mii de ani in urma, oamenii consumau acizii grasi Omega-3 si Omega-6 in proportie de 1:1. Acum ei se consuma in proportie de 1:10. Se pare ca daca vei consuma acesti acizi doar in proportie de 1:2, deja pot aparea bolile de inima, diabetul si obezitatea.
Deci daca mananci putin peste si mult ulei de floarea-soarelui, acizii nu vor avea un efect benefic asupra ta. Incearca sa echilibrezi proportiile si, in primul rand, nu consuma uleiul la prajeli, ci adauga-l in salate, crud.
Pentru o alimentatie sanatoasa si bogata in acizi grasi esentiali ar trebui sa consumi peste de 2-3 ori pe saptamana, carne slaba, putin unt, sa reduci sau sa "tai" consumul de mezeluri si lactate grase (sunt permise doar lactatele dietetice), sa mananci 2-3 oua pe saptamana si sa nu bei alcool.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii