Atat Omega-3, cat si Omega-6 sunt acizi grasi polinesaturati si fac parte din familia lipidelor. Deoarece corpul nostru nu ii poate sintetiza, trebuie sa ii luam din alimente si de aceea se numesc "acizi esentiali".
Insa cei doi acizi sunt diferiti in actiunile lor. Acizii Omega-3 provin din surse vegetale si sunt bogati in acid alfa-linoleic. cele mai bogate alimente in acid Omega-3 sunt: uleiul de nuci si de rapita, uleiul de peste, pielea de gaina, untul, peste gras.
Acizii Omega-3 sunt benefici pentru sistemul cardiovasculator, previn accidentele vasculare, iti redau optimismul si energia si iti confera o stare generala buna.
Insa pentru ca sa isi indeplineasca finctiile, Omega-3 trebuie consumat in rpoportie egala cu Omega-6.
Acizii grasi Omega-6 se gasesc in uleiul de floarea-soarelui, margarina, seminte de floarea-soarelui, oua, unt, ulei de masline si au proprietatea de a diminua colesterolul. Insa de beneficiile lor vei avea parte doar daca vei consuma cu moderatie alimentele ce ii contin.
Specialistii sustin ca acum mii de ani in urma, oamenii consumau acizii grasi Omega-3 si Omega-6 in proportie de 1:1. Acum ei se consuma in proportie de 1:10. Se pare ca daca vei consuma acesti acizi doar in proportie de 1:2, deja pot aparea bolile de inima, diabetul si obezitatea.
Deci daca mananci putin peste si mult ulei de floarea-soarelui, acizii nu vor avea un efect benefic asupra ta. Incearca sa echilibrezi proportiile si, in primul rand, nu consuma uleiul la prajeli, ci adauga-l in salate, crud.
Pentru o alimentatie sanatoasa si bogata in acizi grasi esentiali ar trebui sa consumi peste de 2-3 ori pe saptamana, carne slaba, putin unt, sa reduci sau sa "tai" consumul de mezeluri si lactate grase (sunt permise doar lactatele dietetice), sa mananci 2-3 oua pe saptamana si sa nu bei alcool.
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afinePentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...
Tarta cu mere si scortisoaraa) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolataOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii