Graul germinat impotriva colesterolului

Graul germinat (incoltit) este superior graului negerminat, deoarece contine maximum de substante folositoare organismului (proteine, glucide, lipide, enzime, vitamine, hormoni vetageli), in proportii echilibrate. In acest complex proces biologic, are loc trecerea semintei de la viata latenta la starea activa prin care semintele isi maresc substantial valoarea nutritiva. De asemenea, substantele minerale care in samanta ca atare nu pot fi valorificate de catre organism pentru ca se afla in complex, neabsorbabile, prin germinare devin disponibile. Vitamina C nu este prezenta in semintele negerminate, dar dupa 2-3 zile de germinare graul atinge un continut de vitamina C care depaseste concentratia acesteia din multe fructe.
Nivelul vitaminelor B se mareste de vreo 2-3 ori. Semintele germinate au un efect terapeutic extraordinar in maladii gastro - intestinale, cardio-vasculare, astenii, anemii, hipocalcemii, boli de piele, afectiuni hepatice, tumori, afectiuni respiratorii, insomnii, migrene. Pentru persoanele care au probleme cu dantura, graul germinat se poate trece prin masina de tocat carne. Iata cea mai simpla metoda de preparare a graului germinat: graul (in cantitate dorita) se spala si apoi se lasa acoperit 24 de ore. Se scoate pe o farfurie, unde se mentine umed (se clateste cu apa zilnic) pana germineaza.
Durata curei: 3-6 luni, si chiar mai mult in cazul bolilor grave si al persoanelor devitaminizate. Specialisti spun ca doza zilnica este de 3-6 linguri la adulti si de 1-3 lingurite la copii, luate inainte de masa. Graul germinat are rolul de a echilibra greutatea corporala. Graul germinat are si o contraindicatie: persoanele care au un exces de hormoni estrogeni in organism. La sugari, se administreaza germeni de grau (sub forma de pulbere cumparata de la Plafar), introdusi in biberon, in amestec cu alte cereale, lapte si miere, in sucuri de fructe si chiar in mancare. Graul germinat se foloseste in salate, aperitive, mancaruri pentru felul I si II.
Graul combate colesterolul
Graul il consumam zilnic, fara sa beneficiem insa in totalitate de proprietatile lui. Pe langa obisnuinta de a manca paine integrala, uleiul de germeni de grau completeaza hrana. Acesta contine 72% acizi grasi esentiali care regleaza nivelul colesterolului si evita depunerea lui pe peretii vaselor de sange. O varianta mai ieftina este sa va preparati dumneavoastra germenii de grau. Aveti nevoie doar de boabe din ultima recolta. Le puneti intr-un vas unde vom turna apa calda cat sa le acopere si se lasa timp de 12 ore cu un capac deasupra. Apoi se scurge si se lasa timp de alte 12 ore fara apa. Se repeta operatia pana cand veti observa embrionul crescut de aproximativ 5-6 mm (sa fie vizibil). Aveti grija sa clatiti bine cand schimbati apa ca sa inlaturati bacilii fermentatiei care dau un gust neplacut. Daca la sfarsit boabele sunt acre, reteta inseamna ca nu a reusit si e bine sa renuntati la ele. Graul incoltit e mai gustos daca il indulciti cu miere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Nectar de caise
1
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
2
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Pisica de mare prajita
3
Mancaruri cu peste

Pisica de mare prajita

Peste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.

Pisica de mare prajita
Parteneri
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa