Intocmai ca un vin vechi, al carui gust devine de calitate si a carui aroma se intareste, piersica a devenit, in 4.000 de ani de existenta, mai gustoasa, mai frumoasa, mai parfumata. De la primul piersic din gradinile Chinei pina la piersicile din compotul pe care il cumperi din supermarket este un drum lung, pe care il poti parcurge alaturi de Culinar.
Piersicile au fost cultivate pentru prima data in China, in urma cu 4.000 de ani si erau simbolul imortalitatii, in ciuda faptului ca piersicul are o viata destul de scurta, de 20 de ani. Legenda povesteste despre Piersicul Zeilor, care infloreste o data la trei mii de ani. Fructele acestui copac dau viata eterna, sanatate si virilitate. In religia taoista chineza, piersica este considerata cel mai sacru fruct. Chiar si astazi, piersicile sint servite sarbatoritilor, la zilele de nastere, ca simbol al sperantei si longevitatii. In Grecia si Persia, au fost cunoscute acum 2.400 de ani. De altfel, numele fructului, Prunus Persica provine de la numele tarii, Persia, si inseamna pruna persana. Romanii au fost incintati de acest fruct si au inceput sa il cultive. Ei ii spuneau si persicum malum (mere persane). Din Italia, piersica s-a raspindit rapid in intreaga Europa si, de aici, in America. Se crede ca spaniolii care s-au stabilit aici au adus cu ei miraculosul fruct. In zilele noastre, in zona de granita a Chinei cu Pakistanul, inca se gasesc piersici in stare salbatica. In prezent, exista 700 de tipuri de piersici, iar SUA produce un sfert din cantitatea cultivata in lume.
Piersica este un fruct bogat in beta caroten, un agent antioxidant cu rol in protejarea sistemului imunitar. De asemenea, piersica are vitamina B, acid folic, vitamina C, calciu, potasiu si zinc. O piersica de marime medie contine doar 37 de calorii. Simburii de piersica, la fel ca cei de migdala, au o substanta toxica, acid hydrocyanic, care, consumat in cantitate mare, poate fi fatal. Uleiul din simburi este folosit pentru preparatele cosmetice. Frunzele si scoarta copacului sint folosite pentru prepararea ceaiurilor medicinale in tratarea bronsitei, tusei si gastritei. Fructele au efect laxativ si diuretic, stimulind digestia.
Alege piersicile care au o culoare galbena intensa. Culoarea rosie nu este neaparat un semn ca piersica este copata. Selecteaza piersici usor crude, tari, daca vrei sa le pui la murat; piersici copate, tari, pentru a le usca sau conserva (gem, jeleu); piersici foarte bine coapte, daca le congelezi sau le consumi imediat si piersici foarte copate, zemoase, pentru dulciuri.
Piersicile continua sa se coaca si dupa ce sint culese, dar isi pastreaza aceeasi cantitate de zahar. Cel mai bun mod de a le grabi coacerea este sa le tii intr-o punga de hirtie. Daca se pastreaza in pungi de plastic, piersicile se inmoaie foarte tare.
Piersicile rezista, la temperatura camerei, maxim doua zile, de aceea este bine sa le pastrezi in frigider, unde se mentin pina la doua saptamini. Aroma este maxima daca sint consumate la temperatura camerei. Daca nu iti place coaja de piersica sau daca vrei sa folosesti piersicile la deserturi si trebuie sa le cureti, cel mai rapid mod este sa le tii citeva minute in apa care fierbe si apoi citeva minute in apa rece.
Piersicile pot fi consumate proaspete, se pot usca sau se pot prepara ca gem, jeleu, sau pot fi ingrediente ale salatelor cu brinza, aperitivelor si deserturilor. Piersicile se innegresc foarte repede dupa ce sint taiate. Pentru a evita acest fenomen, trebuie stropite cu suc de lamiie. In cazul in care sint folosite la prajituri, pentru a pastra gustul dulce, sucul de lamiie poate fi inlocuit cu cel de portocala sau ananas.
Piersicile uscate trebuie sa fie coapte, curatate si taiate in jumatati sau sferturi si stropite cu suc de lamiie, pentru a preveni innegrirea. Pot fi folosite la prajituri, inghetate si alte deserturi. Iata o reteta de sos de piersici, pe care poti sa o incerci si tu:
Sos de piersici pentru gratar
Ingrediente: o conserva de piersici in suc sau piersici taiate si curatate, 5 grame zahar, 6 lingurite ketchup, 6 lingurite otet, 2 lingurite sos de soia, 2 catei de usturoi pisati, 1 lingurita ghimbir uscat, tocat, sare, piper
Mod de preparare: Zeama de la piersici se pune la incalzit intr-un vas. Se adauga usturoiul si ghimbirul si se lasa citeva minute. Se adauga zaharul si se amesteca pina se topeste. Piersicile se fac pasta si se pun in vasul de pe foc impreuna cu restul ingredientelor.
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiV-ati prins ca e dedicat, asa ca nu-mi cereti, nu impart la nimeni, stiti cum a zis cineva: daca va place, va faceti! :)) O...
Cheesecake cu banane si frisca - La multi ani Gaby!!!Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii