Cel mai des intalnit, cu o larga raspandire in randul populatiilor de diferite nationalitati este postul religios, pentru romani postul crestinesc. Practicat de mii de ani, transmis din generatie in generatie, el a devenit parte integranta din viata crestinului practicant.
Postul Mare denumit si Postul Patruzecimii sau Postul Pastelui, este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamini, adica 48 de zile, fiind unul dintre cele mai restrictive.
Din punct de vedere medical, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar. Are loc trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, la o alimentatie in principiu de origine vegetala, bazata pe oferta de primavara, leguminoasa in special, care creeaza un aport de vitamine si minerale ce ajuta organismul sa treaca peste astenia de primavara.
Se subantelege ca postul are efect global de dezintoxicare si purificare a structurii fizice stiindu-se ca produsele de origine animala se altereaza rapid lasand multe reziduuri in organism. Astfel, in traditia crestina, postul Pastelui are rolul de a curata fiinta umana dupa excesele alimentare din timpul iernii permitandu-i renasterea la o conditie mai pura si vitala in acord cu noile forte regeneratoare ale primaverii.
Pe durata postului este recomandata o alimentatie din care sa lipseasca carnea, ouale, untul, laptele smantana si alte produse lactate. O data cu trecerea la alimentatia de post are loc o scadere a aportului de proteine si grasimi de origine animala. Acestea asigura o senzatie de satietate de durata mai lunga datorita digestiei mai greoaie. Astfel, poate aparea necesitatea ca de la un regim de 3-4 mese principale zilnic sa se treaca la 4-5 mese/zi, lucru absolut normal. Se va urmari o dozare adecvata a portiilor din punct de vedere caloric, pentru a nu aparea o supra/subalimentare.
Alimente care se pot manca:
- orice produs din soia: carne de soia, lapte de soia, iaurt de soia
- legume si fructe
- halva
- biscuiti
- produse de patiserie fara oua, lapte, branza, unt sau carne
- miere, dulceturi
- fulgi de orice fel: orz, ovaz, porumb
- muraturi
- mamaliga
- zacusca
- masline
- fructe uscate
- carne de peste � conform randuielilor bisericesti, pe toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste: prima pe 25 martie,de Buna Vestire si a doua, pe 16 aprilie de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii)
Dar Postul nu inseamna numai alimentatie fara carne, lapte, branza si oua, ci mult mai mult, respectiv iertare, impacare, bunatate si rabdare.
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiNu stiam cum sa-i zic asa ca am numit-o minunata, ca tot sunt bucataras minunat.... am facut eu niste combinatii care imi...
Prajitura MinunataIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii