In perioada Postului Mare

Cel mai des intalnit, cu o larga raspandire in randul populatiilor de diferite nationalitati este postul religios, pentru romani postul crestinesc. Practicat de mii de ani, transmis din generatie in generatie, el a devenit parte integranta din viata crestinului practicant.
Postul Mare denumit si Postul Patruzecimii sau Postul Pastelui, este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamini, adica 48 de zile, fiind unul dintre cele mai restrictive.

Din punct de vedere medical, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar. Are loc trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, la o alimentatie in principiu de origine vegetala, bazata pe oferta de primavara, leguminoasa in special, care creeaza un aport de vitamine si minerale ce ajuta organismul sa treaca peste astenia de primavara.
Se subantelege ca postul are efect global de dezintoxicare si purificare a structurii fizice stiindu-se ca produsele de origine animala se altereaza rapid lasand multe reziduuri in organism. Astfel, in traditia crestina, postul Pastelui are rolul de a curata fiinta umana dupa excesele alimentare din timpul iernii permitandu-i renasterea la o conditie mai pura si vitala in acord cu noile forte regeneratoare ale primaverii.

Pe durata postului este recomandata o alimentatie din care sa lipseasca carnea, ouale, untul, laptele smantana si alte produse lactate. O data cu trecerea la alimentatia de post are loc o scadere a aportului de proteine si grasimi de origine animala. Acestea asigura o senzatie de satietate de durata mai lunga datorita digestiei mai greoaie. Astfel, poate aparea necesitatea ca de la un regim de 3-4 mese principale zilnic sa se treaca la 4-5 mese/zi, lucru absolut normal. Se va urmari o dozare adecvata a portiilor din punct de vedere caloric, pentru a nu aparea o supra/subalimentare.
Alimente care se pot manca:
- orice produs din soia: carne de soia, lapte de soia, iaurt de soia
- legume si fructe
- halva
- biscuiti
- produse de patiserie fara oua, lapte, branza, unt sau carne
- miere, dulceturi
- fulgi de orice fel: orz, ovaz, porumb
- muraturi
- mamaliga
- zacusca
- masline
- fructe uscate

- carne de peste � conform randuielilor bisericesti, pe toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste: prima pe 25 martie,de Buna Vestire si a doua, pe 16 aprilie de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii)

Dar Postul nu inseamna numai alimentatie fara carne, lapte, branza si oua, ci mult mai mult, respectiv iertare, impacare, bunatate si rabdare.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Ciorba cu carne de porc
1
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
2
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
3
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
4
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
5
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii
Bucataras.RO

Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii

Inspirat de Ruxy. Foarte bun.-Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii

Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa