Influenta grasimilor asupra organismului

Influenta grasimilor asupra organismului

Grasimile sunt de trei feluri: Grasimi saturate (trigliceride, colesterol) se gasesc in carne, mezeluri, lactate si branzeturi. Cantitatea recomandata de astfel de grasimi este de o treime din cantitatea totala de lipide necesara zilnic. Un consum ridicat si indelungat de grasimi saturate este daunator organismului si il predispune la boli cronice, in special cardiovasculare Grasimi nesaturate se gasesc in peste, uleiuri vegetale, seminte si nuci. Cantitatea adecvata de asfel de grasimi este de doua treimi din ratia zilnica. Acest tip de grasimi au rol antiinflamator si protector cardiovascular, contin acizi grasi esentiali care intra in structura creierului, a retinei, nervilor si a pielii, fiind componente de baza ale membranelor celulare. Contribuie pozitiv la cresterea si dezvoltarea organismului, in pastrarea imunitatii si in transportul vitaminelor liposolubile (A,D,Esi K) Grasimi "trans" sunt lipidele nesaturate transformate prin procesarea alimentelor. Se gasesc in margarinele clasice, mezeluri, biscuiti, fursecuri sau alimente prajite si favorizeaza imbatranirea organismului. Grasimi "trans" naturale se gasesc in produsele lactate concentrate (cascaval, unt). Acestea nu au un impact negativ asupra sanatatii, asa cum se intampla cu grasimile "trans" din produsele fabricate industrial. Astfel branzeturile pot fi consumate fara probleme asigurand pe langa necesarul de grasimi naturale si aportul de calciu, proteine si minerale (in cantitati diferite functie de tipul de branzeturi). Grasimile sunt diferite si au influentele lor asupra organismului variaza . Acum stiti ce efecte au si in ce alimente se gasesc, lucru care va va usura construirea unui plan alimentar gustos si sanatos.     Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Salata de ghebe cu usturoi
Bucataras.RO

Salata de ghebe cu usturoi

Azi am gasit ghebe in piata, erau asa dragute incat am zis ca merg la fix intr-o salata...

Salata de ghebe cu usturoi
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide