Grasimile sunt de trei feluri: Grasimi saturate (trigliceride, colesterol) se gasesc in carne, mezeluri, lactate si branzeturi. Cantitatea recomandata de astfel de grasimi este de o treime din cantitatea totala de lipide necesara zilnic. Un consum ridicat si indelungat de grasimi saturate este daunator organismului si il predispune la boli cronice, in special cardiovasculare Grasimi nesaturate se gasesc in peste, uleiuri vegetale, seminte si nuci. Cantitatea adecvata de asfel de grasimi este de doua treimi din ratia zilnica. Acest tip de grasimi au rol antiinflamator si protector cardiovascular, contin acizi grasi esentiali care intra in structura creierului, a retinei, nervilor si a pielii, fiind componente de baza ale membranelor celulare. Contribuie pozitiv la cresterea si dezvoltarea organismului, in pastrarea imunitatii si in transportul vitaminelor liposolubile (A,D,Esi K) Grasimi "trans" sunt lipidele nesaturate transformate prin procesarea alimentelor. Se gasesc in margarinele clasice, mezeluri, biscuiti, fursecuri sau alimente prajite si favorizeaza imbatranirea organismului. Grasimi "trans" naturale se gasesc in produsele lactate concentrate (cascaval, unt). Acestea nu au un impact negativ asupra sanatatii, asa cum se intampla cu grasimile "trans" din produsele fabricate industrial. Astfel branzeturile pot fi consumate fara probleme asigurand pe langa necesarul de grasimi naturale si aportul de calciu, proteine si minerale (in cantitati diferite functie de tipul de branzeturi). Grasimile sunt diferite si au influentele lor asupra organismului variaza . Acum stiti ce efecte au si in ce alimente se gasesc, lucru care va va usura construirea unui plan alimentar gustos si sanatos. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacCiorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...
Ciorba de fasole in bol de paineEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiRetete de vara.Ador salata de vinete simpla, cu maioneza, cu dovlecel si acum si pe cea cu ardei copt.
Salata de vinete cu ardei coptStiu ca am mai postat o placinta cu mere, dar blatul de la aceasta este mai special. De ce ii spun taraneasca? Pentru ca este...
Desert placinta taraneasca cu mereDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii