Grasimile sunt de trei feluri: Grasimi saturate (trigliceride, colesterol) se gasesc in carne, mezeluri, lactate si branzeturi. Cantitatea recomandata de astfel de grasimi este de o treime din cantitatea totala de lipide necesara zilnic. Un consum ridicat si indelungat de grasimi saturate este daunator organismului si il predispune la boli cronice, in special cardiovasculare Grasimi nesaturate se gasesc in peste, uleiuri vegetale, seminte si nuci. Cantitatea adecvata de asfel de grasimi este de doua treimi din ratia zilnica. Acest tip de grasimi au rol antiinflamator si protector cardiovascular, contin acizi grasi esentiali care intra in structura creierului, a retinei, nervilor si a pielii, fiind componente de baza ale membranelor celulare. Contribuie pozitiv la cresterea si dezvoltarea organismului, in pastrarea imunitatii si in transportul vitaminelor liposolubile (A,D,Esi K) Grasimi "trans" sunt lipidele nesaturate transformate prin procesarea alimentelor. Se gasesc in margarinele clasice, mezeluri, biscuiti, fursecuri sau alimente prajite si favorizeaza imbatranirea organismului. Grasimi "trans" naturale se gasesc in produsele lactate concentrate (cascaval, unt). Acestea nu au un impact negativ asupra sanatatii, asa cum se intampla cu grasimile "trans" din produsele fabricate industrial. Astfel branzeturile pot fi consumate fara probleme asigurand pe langa necesarul de grasimi naturale si aportul de calciu, proteine si minerale (in cantitati diferite functie de tipul de branzeturi). Grasimile sunt diferite si au influentele lor asupra organismului variaza . Acum stiti ce efecte au si in ce alimente se gasesc, lucru care va va usura construirea unui plan alimentar gustos si sanatos. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii