Grasimile sunt de trei feluri: Grasimi saturate (trigliceride, colesterol) se gasesc in carne, mezeluri, lactate si branzeturi. Cantitatea recomandata de astfel de grasimi este de o treime din cantitatea totala de lipide necesara zilnic. Un consum ridicat si indelungat de grasimi saturate este daunator organismului si il predispune la boli cronice, in special cardiovasculare Grasimi nesaturate se gasesc in peste, uleiuri vegetale, seminte si nuci. Cantitatea adecvata de asfel de grasimi este de doua treimi din ratia zilnica. Acest tip de grasimi au rol antiinflamator si protector cardiovascular, contin acizi grasi esentiali care intra in structura creierului, a retinei, nervilor si a pielii, fiind componente de baza ale membranelor celulare. Contribuie pozitiv la cresterea si dezvoltarea organismului, in pastrarea imunitatii si in transportul vitaminelor liposolubile (A,D,Esi K) Grasimi "trans" sunt lipidele nesaturate transformate prin procesarea alimentelor. Se gasesc in margarinele clasice, mezeluri, biscuiti, fursecuri sau alimente prajite si favorizeaza imbatranirea organismului. Grasimi "trans" naturale se gasesc in produsele lactate concentrate (cascaval, unt). Acestea nu au un impact negativ asupra sanatatii, asa cum se intampla cu grasimile "trans" din produsele fabricate industrial. Astfel branzeturile pot fi consumate fara probleme asigurand pe langa necesarul de grasimi naturale si aportul de calciu, proteine si minerale (in cantitati diferite functie de tipul de branzeturi). Grasimile sunt diferite si au influentele lor asupra organismului variaza . Acum stiti ce efecte au si in ce alimente se gasesc, lucru care va va usura construirea unui plan alimentar gustos si sanatos. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii