Asemanator curcubeului, avem 7 culori de baza, pe care le putem combina dupa bunul plac. Stim ca, de multe ori, copii sunt cei care reactioneaza cel mai mult la culoarea alimentelor. De exemplu, unii nu vor sa manance alimente care sunt galbene. De aceea, am considerat ca este important sa stim cu totii ce vitamine si nutrienti contin alimentele, in functie de culoarea pe care o au. 1. Culoarea alb-verzuie – este caracteristica legumelor si fructelor precum ceapa, usturoiul, telina, andivele, anghinarea, sparanghelul, prazul, arpagicul, etc. Aceasta culoare se datoreaza unor antioxidanti ce impiedica dezvoltarea tumorilor maligne. 2. Culoarea verde – este specifica pentru broccoli, varza, varza de Bruxelles,conopida. Legumele capata aceasta culoare de la o serie de antioxidanti ce stabilizeaza structura A.D.N.-ului celular. Totodata elibereaza si enzime care neutralizeaza, la nivelul ficatului, diverse substante chimice care pot cauza cancer. 3. Culoarea galben – verde – o gasim la ardei, avocado, porumb, castraveti, fasole verde, mazare, salata, spanac, dovlecei, pepene galben, kiwi, etc. Aceasta culoare este data de anumite substante care neutralizeaza diversi carcinogeni, capabili sa altereze transmiterea corecta a informatiei genetice. 4. Culoarea galben – portocalie – este caracteristica portocalelor, tangerinelor, nectarinelor, piersicilor, papayaei etc. Ea se datoreaza prezentei anumitor substante ce pot inhiba sinteza colesterolului, care este respunzator de cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. 5. Culoarea portocalie – o gasim in morcovi, mango, caise, cantalup, dovleac, cartofi dulci; Este relevata de continutul in alfa- si beta-caroteni, antioxidanti ce imbunatatesc comunicarea celulara si au rol in prevenire cancerului pulmonar. 6. Culoarea rosie – este specifica pentru rosii (mai ales in pasta de tomate facuta in casa), pepene rosu, grapefruit roz,capsuni. Culoarea este data de o substanta ce provoaca producerea anumitor enzime, care protejeaza celulele de oxidare si de actiunea ultravioletelor. 7. Culoarea rosie – violet – este caracteristica pentru mere rosii, ardei rosii, afine, coacaze, cirese, merisoare, struguri rosii, prune, rodii, pere rosii, vin rosu etc. Ea provine de la o serie de enzime ce blocheaza inmultirea vaselor tumorale si protejeaza impotriva cancerului gastro-intestinal. Acum ca v-am prezentat o gama intraga de culori si beneficiile lor nutritionale, va invit sa experimentati cu cat mai multe contraste cromatice in mesele dumneavoastra zilnice. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...
Muffins cu mere si nuciAș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavaraEste o ciorba foarte gustoasa. Bulionul de zarzare ii da un gust absolut delicios si special!
Ciorba de pui cu bulion de zarzareDupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...
Strudel cu mere din aluat de casaPrajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...
Prajitura cu crema caramelPuii curatati, goliti si spalati, se umplu cu un amestec preparat dintr-o bucatica de unt frecat cu creierul curatit de...
Pui surprizaTortul cu mousse alb si fructe de padure este o reteta usoara, delicata si racoroasa. Combinatia de dulce-acrisor este...
Tort cu mousse alb si fructe de padureTort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazieFursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Comentarii