Invata sa citesti etichetele!

Snacks-urile, bomboanele, guma de mestecat, majoritatea dulciurilor, meniurile de la fast food si bauturile carbogazoase fac parte din categoria "junk food". In general, acestea contin cantitati reduse de proteine, vitamine sau minerale si multe calorii, provenite din zahar sau grasimi.


Fiecare persoana are o lista cu mincaruri preferate, care apartin acestei categorii. In general este vorba despre mincarea cu continut ridicat de sare, zahar, grasimi sau calorii, dar cu valoare nutritiva saraca.

Ca sa te orientezi mai bine cind alegi un aliment, specialistii recomanda sa citesti mai intii lista ingredientelor. Daca aceasta lista cuprinde zahar, grasimi sau sare printre primele ingrediente, poti considera alimentul respectiv bogat in continut de zahar, grasimi sau sare. Daca studiezi valoarea nutritiva a unui aliment, de pe eticheta vei afla numarul de calorii pentru 100 de grame.

Continutul de 300 de calorii la portia de mincare nu este periculos, daca nu urmezi o dieta. Nu conteaza cit de mult sau putin maninci, ci cite calorii consumi.

Cinci grame de grasime, trecute pe eticheta produsului, sint echivalentul unei lingurite cu grasime. Ar trebui sa limitezi continutul de grasime, raportindu-l la la numarul de calorii consumate. Mai exact, ar trebui ca grasimile sa reprezinte 30% din numarul de calorii. Nu incerca sa reduci acest procent, intrucit grasimile joaca un rol important in asigurarea necesarului de vitamine si iti da senzatia de satietate dupa masa.

Cantitatea de sodiu consumata zilnic trebuie sa fie in jur de 2.300 miligrame la suta de grame. Unele mincaruri, cum ar fi sunca si alte tipuri de carne, cum ar fi cea afumata sau sarata, contin mai mult sodiu. Limiteaza acest tip de alimente, nu le elimina din dieta!

Continutul de colesterol ar trebui sa fie de 300 de miligarme pe zi sau mai putin. Este usor de retinut, pentru ca este acelasi numar ca la calorii.

Continutul de fibra este afisat in grame sau fibre dietetice. Nu trebuie sa cauti neaparat produse bogate in fibra, pentru ca orice aliment care contine peste 2 grame pe suta de grame este bun. Alimentele care contin 5 grame sau mai mult sint considerate bogate in fibra.

Daca pe eticheta unui produs figureaza un continut de patru grame de zahar la suta de grame, este echivalentul unei lingurite. Ai grija cind reduci continutul de zahar, sa nu exagerezi. Nu este recomandat sa elimini consumul de zahar. O ciocolatica sau o prajitura pot fi desertul unei zile, atit timp cit fac parte dintr-un meniu rational.

Un hamburger cu cartofi prajiti pot constitui masa, o data sau de doua ori pe saptamina. Cu toate acestea, cind iei masa in oras, serveste si altceva, cum ar fi pizza, sandvisuri cu peste, salate etc. Incearca sa alegi un suc de fructe, in loc de o bautura carbogazoasa, cu continut ridicat de zahar. Renunta sa mai maninci pielea de pe bucatile de pui, pentru a reduce continutul de grasimi si colesterol. Cind cumperi pizza, alege varianta proprie de topping, decit sa cumperi o pizza cu cirnati. Daca vrei sa renunti la mincarea tip "junk food", renunta la continutul ridicat de sare, grasimi si zahar. Alege mincarurile care contin un numar mai mic de calorii, dar tine cont si de continutul nutritiv.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Lasagna dulce, cu branza si visine
Bucataras.RO

Lasagna dulce, cu branza si visine

Simplu, bun si aromat. Ce iti poti dori mai mult de atat de la un desert?

Lasagna dulce, cu branza si visine
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola