Pana acum, legumele prajite in ulei erau considerate nesanatoase, dar un nou studiu realizat de o Universitate din Spania arata ca lucrurile stau un pic altfel.
Se pare ca prajirea legumelor in ulei de masline extravirgin este mult mai sanatoasa decat fierberea lor.
Dupa mai multe experimente, cercetatorii spanioli au ajuns la concluzia ca prajirea legumelor in ulei de masline extravirgin creste puterea anti-oxidanta a substantelor continute de acestea, ce previn aparitia unor boli grave precum cancer sau diabet.
De asemenea, prin fierbere, multe dintre aceste substante se pierd sau trec in apa in care legumele au fost preparate termic si care de multe ori este aruncata atunci cand pregatim anumite feluri de mancare.
Profesorul Cristina Samaniego Sanchez, de la Universitatea din Granada a declarat:
"Putem confirma ca prajirea este metoda de gatire care creste cantitatea de fenoli din legume, spre deosebire de alte metode de gatire a legumelor. Acest lucru se intampla din cauza transferului de fenoli din uleiul de masline extravirgin in legume, amplificand concentratia acestora."
Fenolii sunt substante care au efecte anti-imbatranire, anti-oxidante, anti-cancerigene. Asa ca este de dorit ca dieta noastra sa fie cat mai bogata in fenoli.
Studiul in urma caruia a fost facuta aceasta descoperire a fost publicat deja in publicatia Food Chemistry.
Iata si o reteta de legume prajite in ulei pe care o puteti incerca: Stir fry cu legume.
Sursa articol: telegraph.co.uk
Sursa foto: topreviews-cassiebrehm.blogspot.ro

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.
Conopida pane
Comentarii